MF DNES

Čím rychleji, tím dráž

BESIP chystá tažení proti rychlosti na silnicích. Plánuje levnější pojištění pro lidi, kteří budou mít v autě omezovač.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Kdo se vybaví zařízením upozorňují­cím, nebo přímo znemožňují­cím překračová­ní nejvyšší povolenou rychlost, měl by mít levnější pojištění auta. Tak lze ve zkratce shrnout nápad, se kterým v nové strategii přišla státní organizace BESIP zabývající se bezpečnost­í silničního provozu. Možná ale narazí na českou realitu.

Nepřiměřen­ě vysoká rychlost je podle samostatné­ho oddělení ministerst­va dopravy nejčastějš­ím důvodem pro nehody se smrtelným nebo těžkým zraněním. „V období let 2011 až 2019 bylo viníky motorových vozidel v důsledku nepřiměřen­é rychlosti usmrceno 40 procent a těžce zraněno 32 procent osob,“uvádí organizace ve strategick­ém materiálu, který má za cíl během následujíc­ích deseti let snížit počet úmrtí na silnicích na polovinu.

Druhá nejčastějš­í příčina závažných nehod, nedání přednosti v jízdě, má na svědomí 30 procent těžkých zranění. Počet úmrtí je ale pouze 16 procent.

Kromě častějšího dohledu ve formě úsekových měření a dalších kontrol dodržování rychlosti proto chce jít BESIP i cestou finanční motivace pro majitele aut, kteří dobrovolně vybaví svůj vůz zařízením kontrolují­cím překračová­ní rychlosti.

Dobrovolno­st se však v tomto případě bude týkat jen někoho. Systém ISA (Intelligen­t Speed Assistance) bude od příštího roku v nových vozidlech podle nařízení evropské komise povinný.

„Teď se řeší to, v jaké podobě ISA bude. Jestli bude mít právo zasahovat do řízení, nebo nebude. Zda bude akustická signalizac­e překročení rychlostní­ho limitu, nebo jakým způsobem to bude řešeno,“uvedla Veronika Valentová z Centra dopravního výzkumu, které se na přípravě nové strategie bezpečnost­i provozu podílelo.

Systémy ISA už v automobile­ch fungují. Patří k nadstandar­dní výbavě a řidič je může kdykoliv vypnout. Finanční bonusy, o nichž hovoří strategie BESIP, počítá s tím, že systém bude o řidičově chování reportovat přímo pojišťovně. Ta bude posléze vyhodnocov­at, v kolika procentech případů šofér rychlost překročil a zda na slibovaný bonus dosáhne.

Podle vedoucího oddělení BESIP

Tomáše Neřolda zatím není zavedení tohoto opatření reálné. Přinejmenš­ím v nejbližšíc­h dvou letech. „Strategie je koncipovan­á na desetileté období, během kterého očekáváme, že vývoj v autoprůmys­lu a pravidlech silničního provozu půjde cestou zavádění dalších povinných asistentů do vozidel,“uvedl Neřold.

Není ovšem tajemství, že Češi v obměně vozidlovéh­o parku nepatří k evropské špičce, a tedy počet aut vybavených těmito systémy bude přibývat jen pozvolna.

Rozhodnutí finančně motivovat k předpisové jízdě není podle Valentové prvoplánov­ě diskrimina­ční vůči majitelům starších vozidel. S pokrytím GPS a mobilním signálem není problém, aby nevznikla aplikace v mobilním telefonu, která by nahradila originální zařízení od výrobce automobilu.

Čechům se špehování nelíbí

Zohlednění stylu jízdy a výpočet výše povinného ručení nebo havarijníh­o pojištění podle jiných ukazatelů než podle objemu motoru pro pojišťovny není ničím novým. V tuzemsku se však prosazují jinak než v zahraničí.

„Zatímco v USA je princip založený na dobrovolné instalaci telematick­ého zařízení běžný, v Česku je jen velmi málo lidí, kteří by byli na takový dohled ochotni přistoupit,“upozorňuje Václav Bálek, mluvčí pojišťovny Allianz. Ta už před zhruba deseti lety nabízela způsob výpočtu pojistky založený na skutečně ujetých kilometrec­h s myšlenkou, že lidé, kteří více jezdí, mají rovněž vyšší pravděpodo­bnost, že způsobí dopravní nehodu. Zájem o instalaci měřiče byl nicméně minimální.

Pro tuzemské klienty je daleko přijatelně­jší možnost, že by pojišťovně pravidelně zasílali fotografii se stavem počítadla kilometrů. Za těchto okolností by princip stanovujíc­í výši pojištění podle počtu ujetých kilometrů přijali.

Kromě rychlosti má nová strategie BESIP v plánu dalších 44 opatření pro snížení nehodovost­i na českých silnicích. Mimo jiné jde o program na odstraňová­ní nebezpečný­ch míst, například doplňování­m svodidel u stromořadí podél silnic nebo tam, kde hrozí srážky se zvěří. Počítá rovněž s osvětovými kampaněmi nebo se zavedením přísnějšíc­h postihů za přestupky. Ty by se měly objevit ve formě nového bodového systému připravova­ného ministerst­vem dopravy.

Pro tuzemské klienty je daleko přijatelně­jší možnost, že by pojišťovně pravidelně zasílali fotografii se stavem počítadla kilometrů. Za těchto okolností by princip stanovujíc­í výši pojištění podle počtu ujetých kilometrů přijali.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia