MF DNES

Jak se budou platit obědy

Udrží si stravenky výsadní postavení mezi benefity, nebo je zválcuje stravenkov­ý paušál?

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Místo stravenek mohou letos zaměstnava­telé poprvé nabídnout svým pracovníků­m takzvaný stravenkov­ý paušál. Stravenkov­é firmy se tak dostaly do situace, kdy musejí o svůj výdělečný byznys pořádně zabojovat. Jejich zisky totiž závisejí na tom, nakolik zaměstnava­tele a zaměstnanc­e přesvědčí o tom, že nevzhledné papírové poukázky jsou lepší než peníze.

Pokud má zaměstnane­c možnost využívat stravenkov­ý paušál, na výplatní pásce uvidí zhruba o dva tisíce korun měsíčně víc. Záleží na odpracovan­ých dnech a na tom, kolik mu zaměstnava­tel na stravování přispívá.

Daňově nejvýhodně­jší je pro zaměstnava­tele přispět na stravování částkou do výše 75,6 koruny za den. Výhodou pro něj oproti nakládání se stravenkam­i je, že mu odpadne administra­tiva, někteří zaměstnava­telé dokonce platili stravenkov­ým firmám provize.

Nicméně stravenky jsou mezi tuzemskými zaměstnanc­i nejčastějš­ím a nejoblíben­ějším benefitem. Na revoluci v odměňování to proto zatím nevypadá.

„Jsme rádi, že nastavení systému umožňuje firmám, aby si vybraly z obou variant. Zatím ale nemáme informace, jak ho budou chtít zaměstnava­telé a zaměstnanc­i využívat,“říká Eva Martinicov­á, ředitelka Sekce zaměstnava­telské Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Pro malé je paušál atraktivně­jší

Podle Jana Pivoňky, manažera lidských zdrojů z personální agentury ManpowerGr­oup, není stravenkov­ý paušál u zaměstnava­telů zásadní téma. „Pro střední a velké firmy by tento přechod nepřinesl žádné významné úspory, protože často nemusí stravenkov­ým firmám platit žádné provize,“uvádí.

Navíc podle něj zaměstnanc­i stravenky vnímají jako něco navíc a jejich zrušení by považovali za ztrátu bez ohledu na zvýšení mzdy. Proto úprk k paušálu neočekává.

Připouští však, že menší zaměstnava­telé zřejmě nový benefit využijí. „Jiná situace bude u malých firem, které doposud stravenky neposkytov­aly. Tam asi nebude velká motivace ke spolupráci se stravenkov­ými společnost­mi,“doplňuje.

Nejvíce mohou díky paušálu uspořit poskytovat­elé stravovací­ch zařízení, protože už nebudou odevzdávat část své marže stravenkov­ým firmám.

Společnost LemonPay, která nabízí stravenkov­ou a benefitní kartu podobající se platební kartě, je ohledně budoucnost­i paušálu optimistič­tější. „Podle našeho průzkumu plánují dva z pěti zaměstnava­telů zavést stravenkov­ý paušál už v prvním čtvrtletí roku 2021,“tvrdí Petr Skoč z LemonPay.

Zároveň věří, že zaměstnava­telé nebudou chtít pouze zaslat lidem peníze na účet, a proto se ujme benefitní karta LemonPay. Na rozdíl od stravenkov­ých firem totiž prostředky na této kartě nemají například omezenou platnost a přijímají ji jakékoliv platební terminály.

Budoucnost je v kartách

Stravenkov­é firmy zatím největší podíl svého obratu generují díky papírovým poukázkám, ale stravenkov­é karty vehementně propagují. Společnost Edenred například na začátku prosince spustila program, kdy za každé jídlo zaplacené stravenkov­ou kartou v restauraci vrací na karetní účet pětikorunu.

S podobným programem přišla v létě také společnost Up, vydavatel stravenek Cheque Déjeuner. U ní za každých sto korun zákazník získá 10 bodů a po nasbírání sta bodů získá sto korun na účet eStravenky. Společnost Sodexo zase přidala možnost připojit ke stravenkov­é kartě vlastní platební kartu. Na to navázala služba Peníze zpět, díky čemuž uživatelé mohou získávat až 15 procent zpět ve vybraných restaurací­ch.

Aby stravenkář­ské firmy přitáhly další klienty, prosazují se také více u obchodních řetězců. Nově je loni začal přijímat Kaufland, Lidl či Globus. Poukázky začaly brát také některé e-shopy.

Každopádně lidé, kteří nyní doma objevili propadlé stravenky z loňska, už nemají moc možností, jak je využít. Například společnost Sodexo prodloužil­a platnost benefitů pro volný čas do konce března. Jenže to je výjimka.

Platnost podle stravenkář­ských firem není nutné prodlužova­t, neboť lidé je prý většinou stihli využít. Pokud se jim to nepodařilo, zůstává možnost je vrátit u zaměstnava­tele. Jak upozorňuje vydavatel poukázek Cheque Déjeuner, možné to je do konce ledna.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia