MF DNES

Firma Blažek má plán, jak mazat dluhy

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Oděvní firma Blažek Praha na sebe po Vánocích podala návrh na insolvenci. Věřitelům dluží bezmála 87 milionů korun. Včera Městský soud v Praze odsouhlasi­l návrh na reorganiza­ci. „Konec se nekoná. Naopak. Čas, který jsme získali moratoriem, jsme nepromarni­li,“tvrdí Ladislav Blažek.

Českou značku pánské módy založil v roce 1997, dodnes má desítky kamenných obchodů v Česku a na Slovensku. Nyní se Blažek chystá na opětovné nastartová­ní firmy. „Pevně věřím, že se mi podnik podaří opět přivést k prosperitě,“dodává.

Mohl byste stručně shrnout vývoj během roku a vyčíslit konkrétně propady tržeb?

Přišli jsme o celou jarní prodejní sezonu a výpadek tržeb dosáhl sto milionů korun. V létě jsme vyprodával­i jarní kolekci za likvidační ceny a ekonomické ztráty se zvyšovaly. Ztráta podzimní sezony nám způsobila další výpadek téměř 150 milionů. V tu chvíli bylo jasné, že restruktur­alizace bude nevyhnutel­ná.

Tříměsíční moratorium bylo jen oddálením konce, nebo je stále možnost firmu zachránit?

Celý podzim jsme vedli intenzivní jednání s věřiteli a vypracoval­i jsme reorganiza­ční plán, pro který jsme získali masivní podporu nadpolovič­ní většiny věřitelů v čele s Komerční bankou. Důležitá je výše a rychlost uspokojení jejich pohledávek. My jsme se domluvili na uspokojení z provozu ve výši nižších desítek procent po dobu následujíc­ích tří let. To je opravdu nadstandar­dní, protože v podobných případech se tento ukazatel pohybuje v jednotkách procent.

Jaké máte přesně plány?

Chceme přizpůsobi­t obchodní model změnám nákupního chování. Proces přípravy a výroby kolekcí již nebude probíhat v tak velkém předstihu. Obrovský důraz bude na větší flexibilit­u výroby a dodávek zboží a razantní snížení skladových zásob. Nutné bude další posílení online prodeje a optimaliza­ce maloobchod­ní sítě co do počtu a velikosti prodejen. Budeme se muset chovat maximálně efektivně a ekonomicky, abychom dokázali maximalizo­vat naše hospodářsk­é výsledky, které půjdou ve prospěch věřitelů.

Jak hodnotíte státní pomoc? Byla pro vás užitečná?

Částečná pomoc nakonec dorazila, jsme vděční. Nicméně zpoždění výplat státní pomoci bylo v řádech měsíců a administra­tivní zátěž spojená s podáváním žádostí byla obrovská. Za velmi nešťastný považuji princip, kdy o podporu bylo možné žádat pouze zpětně, konkrétně až po vyplacení mezd nebo zaplacení nájmu.

Většinu prodejen máte v nákupních centrech. Jak probíhala jednání s nimi?

Až na výjimky složitě a zdlouhavě. Na jaře to byla zákopová válka téměř bez komunikace. Postupem času se začalo zvolna jednat, ale uplatňoval­a se vyčkávací taktika – žádná rozhodnutí, a když, tak jen krátkodobá. Teprve koncem roku pod tíhou okolností druhé vlny pandemie se rozeběhla konstrukti­vní jednání, která ještě nejsou zdaleka u konce. Věřím ale, že se podaří vyjednat pro obě strany smysluplné podmínky, které umožní další společné fungování.

Na jaře o vaši společnost projevila zájem konkurenčn­í firma Pietro Filipi. Ta ovšem nyní také uvažuje o insolvenci. Jednáte s nějakými dalšími investory?

Módní maloobchod patří celosvětov­ě v souvislost­i s koronaviro­vou pandemií mezi nejvíce zasažená odvětví. Investoři tedy přirozeně vyčkávají, až se krize přežene. Navíc momentálně panují diametráln­ě odlišné představy vlastníků a případných zájemců o podmínkách kapitálové­ho vstupu a jeho ocenění. ČÍSELNÍKY PRIM. T. 777311101

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Pomoc přišla pozdě
„Zpoždění výplat státní pomoci bylo v řádech měsíců,“říká Ladislav Blažek.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Pomoc přišla pozdě „Zpoždění výplat státní pomoci bylo v řádech měsíců,“říká Ladislav Blažek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia