MF DNES

Téměř třetinu volání hygieny lidé neberou

Hygienici musí nakaženým opakovaně volat, aby je mohli informovat o karanténě. Může za to i neochota lidí zvedat neznámá čísla.

- Klára Burešová redakotrka MF DNES

Pražská hygienická stanice má problém kontaktova­t téměř třetinu lidí, kteří měli pozitivní výsledek testu na koronaviru­s nebo se setkali s nakaženým. Obyvatelé totiž hygienikům neberou telefony a informace o délce karantény nebo potřebném testování se kvůli tomu k Pražanům někdy dostanou zbytečně pozdě.

„Asi sedmdesát procent lidí nám telefon zvedne a kolem třiceti procent občanů hovor přijme až po opakovaném zavolání nebo vůbec,“říká ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Čísla nakažených se každý den liší, v posledních dnech se ale počet nově nemocných v Praze pohybuje kolem tisíce případů. Pozitivně

PRAHA

testované obyvatele a lidi, se kterými byli nakažení v kontaktu, musí hygiena následně obvolat. Například minulý týden v pátek provedli operátoři pražské hygienické stanice tisíc dvacet šest hovorů, z toho však tři sta čtyřicet sedm volání zůstalo nezodpověz­ených.

„Nestihneme zavolat ostatním“

„Jestliže máte denně přibližně tisíc dvě stě případů a pět set čísel musíte volat pětkrát, abyste se dovolali, tak samozřejmě nestihnete zavolat těm ostatním,“vysvětluje Jágrová. „Ministerst­vo zdravotnic­tví doporučuje volat kontaktům pouze dvakrát. Naše stanice volá víckrát, ale stejně se někomu nedovoláme,“dodává ředitelka hygieny.

Jágrová na problém s telefonním­i hovory v minulosti upozornila již několikrát. Naposledy se o potížích hygieniků zmínila na pátečním zasedání Krizového štábu hlavního města Prahy. „Je to obrovský problém. V situaci, kdy naprosto nestačí trasovací kapacity, nutnost volat někomu třikrát nebo čtyřikrát je prostě komplikací,“komentuje situaci radní pro oblast zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě). „Důvodů, proč se tak děje, je určitě víc. Umím si představit, že to někdo nezvedne i schválně, aby se nedozvěděl špatnou zprávu. Stejně tak si umím představit, že lidé nevolají zpátky na neznámá čísla,“říká Johnová.

V reakci na stížnost hygieny magistrát v pondělí na sociálních sítích vyzval občany k tomu, aby přijímali i hovory od volajících, které nebudou uložené v kontaktech. „Lidé se často bojí zvedat neznámá čísla. Například i z těch důvodů, že jim někdo nabízí nevyžádané služby,“vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

V současné době ale neznámým volajícím může být i hygiena. „Naše výzva je v určitém smyslu i osvětou. Chceme poukázat na to, že v tuto chvíli je dobré zvedat i neuložená čísla,“dodává mluvčí. Podle hygieničky Jágrové teď ministerst­vo zdravotnic­tví zjišťuje, zda je možné příjemce hovoru informovat o identitě volajícího. Lidé, kteří nezvedají neznámá čísla, by tak mohli hovor od hygienické stanice rozlišit například od komerčních nebo podvodných telefonátů. Na dotaz MF DNES, jak by se mohly hygienické stanice jako volající v příchozím volání identifiko­vat, ministerst­vo do uzávěrky neodpovědě­lo.

Karanténa platí pro všechny

Nezvedáním hovorů se ovšem lidé karanténě nevyhnou. Pokud má vyšetřený pozitivní výsledek testu a hygienické stanici se nepodaří nakaženému dovolat, poskytne mu po určité době potřebné informace

písemně. Těmto lidem po čtyřiceti osmi hodinách hygiena automatick­y pošle textovou zprávu. Ta obsahuje obecné informace o tom, jak se mají nakažení chovat, a odkazy, na kterých mají nemocní možnost získat bližší informace.

„O svém pozitivním výsledku byli informován­i laboratoří a hygiena je informuje ještě jednou. Takže se izolaci nebo karanténě nevyhnou,“dodává hygienička.

Podobná textová zpráva přijde do dvou dnů i lidem, kteří byli v kontaktu s nakaženým a nejsou na telefonu k zastižení. Žádanku na koronaviro­vý test si poté musí vyřídit u svého obvodního lékaře.

„Pokud se na lékaře neobrátí, pak musí dodržet karanténu. Nepostupuj­í správně, nicméně trestným činem to není. Leda, že by onemocněli a virus následně šířili dál. Pak se to stává trestným činem,“vysvětluje Jágrová právní postihnute­lnost lidí, kteří byli v kontaktu s nakaženým.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Ve službě u telefonu S kontaktová­ním pozitivně testovanýc­h a lidí, kteří se setkali s nakaženými, pomáhá hygienický­m stanicím armáda a také pracovníci celní správy.
Foto: Dan Materna, MAFRA Ve službě u telefonu S kontaktová­ním pozitivně testovanýc­h a lidí, kteří se setkali s nakaženými, pomáhá hygienický­m stanicím armáda a také pracovníci celní správy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia