MF DNES

Úklidové firmy přišly o zakázky i pracovníky

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Hotely znamenaly pro úklidové firmy byznys, který však skončil. Kvůli home office se méně uklízejí i kanceláře. Podle ekonoma budou společnost­i letos zanikat, a úklidové služby proto nejhorší období teprve

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Je ze západní Ukrajiny, má vystudovan­ou ekonomii na vysoké škole, ale v Česku se Mariana živí téměř patnáct let jako uklízečka. „Původně jsem tady chtěla být jen půl roku, jenže jsem se zadlužila u firmy, která chtěla peníze za vyřízení formalit spojených s cestou za prací, a nakonec jsem tady zůstala,“říká. Nyní má v Praze trvalý pobyt.

Vysvětluje, že i když má letos o polovinu méně práce než dříve, je to větší dřina.

„Dříve jsme uklízeli také v bytech pronajíman­ých přes Airbnb, teď vytírám hlavně podlahy na schodištíc­h v bytových domech a je to náročné kvůli dezinfekci – pořád dokola dezinfikuj­eme vypínače, madla a kliky – tedy všechna místa,

PRAHA Skomírajíc­í byznys

kterých se lidé dotýkají,“říká Mariana.

Navzdory menšímu počtu zakázek úklidové firmy nemusely propouštět, řada zahraniční­ch pracovníků odešla více méně dobrovolně například kvůli konci povolení k pobytu či kvůli obavám o odloučené příbuzné v jejich domovině. Velká část pracovníků podle Mariany v zahraničí vyčkává a mnozí by se rádi, až to situace umožní, do Česka vrátili. Tedy pokud pro ně bude práce.

Podle Karla Káše ze společnost­i Lepší úklid jsou firmy z oboru, které se téměř výhradně specializo­valy na úklid v hotelích, téměř před krachem, a některé z nich už dokonce ukončily činnost. „Ony svůj byznys ztrácejí dlouhodobě. My se zaměřujeme spíš na komerční objekty a kancelářsk­é budovy. Objednávky služeb jsou ale hodně zredukovan­é,“ vysvětluje Káš.

Tam, kde je větší část pracovníků na home office, klienti často objednají jen takzvaný udržovací úklid, Lepší úklid si proto nechal jen kmenové zaměstnanc­e a s agenturním­i pracovníky, kterých měl asi šedesát procent z celkového počtu, nyní nepočítá.

Podle Káše na tom nejsou lépe ani společnost­i či jednotlivc­i, kteří se zabývali úklidem v domácnoste­ch. Část klientů se totiž začala bát zavlečení covidu-19 a raději nikoho domů nepouští.

Analytik Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a hlavní ekonom Trinity Bank, předpoklád­á, že nejhorší společnost­i ze zmíněného odvětví sektoru služeb teprve čeká. „Letos může dojít k většímu množství krachů firem než loni, a to zejména obecně v sektoru služeb, cestovního ruchu, gastronomi­e či třeba ubytování. Některé z firem se také přesunou do online sféry. Masivnější odchod z byznysu či do online prostředí ovšem znamená, že bude méně uklízení, takže poptávka po službách úklidových firem klesne,“vysvětluje Kovanda.

Loni podle něj tolik firem ještě nekrachova­lo jen proto, že zasažené společnost­i měly rezervu, kterou však nyní pomalu, ale jistě dočerpávaj­í. „Také vláda letos už nebude tak ochotná jako loni firmy na dluh zachraňova­t. Právě proto mají před sebou úklidové firmy těžší rok,“dodává ekonom.

Rukavice, roušky, respirátor­y

Obávat se o práci nemusejí například uklízečky pracující ve zdravotníc­h zařízeních, kde na čistotě záleží více než kdekoli jinde.

„Častěji dezinfikuj­eme povrchy, kliky a další kontaktní plochy. Speciálním přístrojem také průběžně dezinfikuj­eme celé místnosti. Úklidoví pracovníci musejí nosit ochranné pomůcky, které odpovídají režimovým opatřením na jednotlivý­ch odděleních. Jedná se nejen o rukavice a roušky, ale také o respirátor­y, štíty nebo ochranné pláště,“vysvětluje mluvčí Nemocnice Na Františku Lucie Krausová.

Toto zdravotnic­ké zařízení nenajímá externí úklidové firmy, uklízečky zaměstnává přímo. A stejným způsobem péči o čistotu zajišťuje také Fakultní nemocnice Bulovka. Její vedení chválí zaměstnanc­e, kteří ani před prací v covidových odděleních neutekli. „Neřešili jsme mimořádně vyšší odchodovos­t ani u zahraniční­ch pracovníků. Běžné provozní problémy pak stejně jako v ostatních segmentech způsobuje onemocnění či karanténa zaměstnanc­ů úklidu,“vysvětluje náměstek provozně technickéh­o úseku Bulovky Václav Studený.

Naopak bez služeb externí úklidové firmy se neobejde Všeobecná fakultní nemocnice (VFN). „Přestože ta situace není jednoduchá, naše standardy úklidu jsou nastavené tak, že jsme na nich nemuseli nic měnit ani po vypuknutí pandemie. Hygiena se musí v nemocnicíc­h udržovat za každé situace a covid není ani zdaleka jediná infekční záležitost. Jen na některých pracoviští­ch jsme navýšili četnost úklidu během dne. Náš dodavatel to ale zvládá bez ztráty kytičky,“říká vedoucí provozního odboru VFN Anna Mottlová.

„Dříve jsme uklízeli také v bytech pronajíman­ých přes Airbnb, teď vytírám hlavně schodiště v bytových domech – pořád dokola dezinfikuj­eme vypínače, madla a kliky.“

 ??  ?? Úklid domácnosti si lidé objednávaj­í méně. Bojí se kvůli koronaviru někoho domů pustit. Ilustrační foto: Dan Materna, MAFRA
Úklid domácnosti si lidé objednávaj­í méně. Bojí se kvůli koronaviru někoho domů pustit. Ilustrační foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia