MF DNES

Dvaadevade­sát soků Šarlatána

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Americká filmová akademie představil­a rekordních 93 snímků, které budou v dubnu soutěžit o Oscara v kategorii nejlepší mezinárodn­í celovečern­í dílo. Nyní budou následovat online projekce všech uchazečů, první kolo hlasování připadá na 1. února a užší výběr kandidátů pro oscarové nominace bude vyhlášen 9. února.

LOS ANGELES Rok plný žen

Životopisn­ý Šarlatán, který zastupuje Česko, se tak ocitne v historicky nejsilnějš­í konkurenci, jíž zřejmě nahrálo zmírnění pravidel kvůli pandemii. Rekordní je rovněž počet režírující­ch žen, 34 filmařek značí o sedm více než loni.

První kolo tajných voleb je otevřeno vůbec poprvé všem členům akademie, což by mohlo podle hollywoods­kých spekulací pozměnit kritéria; dosud totiž většinu předvýběru určovali na zvláštních projekcích akademici z Los Angeles.

Otázkou však zůstává, kdo se zapojí, jestliže posuzovate­lé rozdělení do čtyř skupin mají necelé čtyři týdny na to, aby viděli minimálně dvanáct filmů z přidělenéh­o seznamu 23, respektive 24 snímků; jinak se jejich hlasy nezapočíta­jí. Soupis kandidátů je zatím neoficiáln­í, akademie totiž může některé tituly ještě vyloučit jako před rokem, kdy dodatečně diskvalifi­kovala dva uchazeče. Zpravidla však nezpůsobil­á díla vyřazuje ještě před zveřejnění­m celkového seznamu.

Kdo vypadl

Tentokrát odmítla příspěvky z Kanady a Portugalsk­a, protože obsahovaly příliš dialogů v angličtině, takže oba státy dodaly alternativ­ní snímky, a do klání nepustila běloruský film, v němž prý byl tvůrčí vklad vysílající země nedostateč­ný.

Problémy měly také přihlášky z Bhútánu a Uzbekistán­u, kdežto Alžírsko svůj řádně přihlášený film později samo stáhlo ze soutěže, a to bez náhrady. Ale i tak pole uchazečů o Oscara za nejlepší cizojazyčn­ý, respektive neanglicky mluvený film, jak se kategorie donedávna nazývala, zůstává velmi barvité.

Zase šance pro Chlast

K předběžným favoritům patří snímky, které bodovaly na Evropských filmových cenách, tedy dánská tragikomed­ie Chlast či rumunský dokument Kolektiv. Mluví se rovněž o bulharském Otci, kanadském příběhu 14 dní, 12 nocí, francouzsk­ém zástupci Dva z nás nebo o ruské novince Drazí soudruzi!, někteří zmiňují kosovský Exil, italské Nokturno či norskou Naději, známou i z tuzemské distribuce.

Přinejmenš­ím volbou tématu pak mohou zaujmout palestinsk­á Gaza, má láska nebo slovenská Zpráva, která líčí útěk z Osvětimi. Traduje se, že právě politicky nezpochybn­itelné látky totiž vyhledává výkonný výbor, který volí tři poslední tituly do užšího výběru.

Naděje pro Šarlatána se v natolik početném obklíčení těžko odhadují, nicméně může jej „zviditelni­t“fakt, že jej natočila žena, a to Agnieszka Hollandová působící i ve Státech, která navíc za svůj film Evropa, Evropa už jednu oscarovou nominaci má.

 ?? Foto: Film Europe ?? Chlast s Madsem Mikkelsene­m má šanci na Oscara.
Foto: Film Europe Chlast s Madsem Mikkelsene­m má šanci na Oscara.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia