MF DNES

Hrajeme. Máme s kým?

Slavia v pauze léčila přes 20 covidových případů. Jak fotbalový mistr začne jaro?

- David Čermák Jan Palička

Kolik toho fotbalová Slavia zvládla podle původního plánu? A zvládla vůbec něco? Nejkratší zimní přestávka, pokud se tak tomu povánočním­u odfrknutí vůbec dá říkat, pomalu končí a úřadující mistr nemá tušení, v jakém je rozpoložen­í.

Včera po obědě se dvě slávistick­é party sešly na hřišti, aby si zahrály na dvě.

Jedenáct na jedenáct. Aspoň něco.

„Takovou přípravu jsem nezažil. Je to extrém se vším všudy,“trefně zhodnotil kouč Jindřich Trpišovský. „Doba mezi začátkem přípravy a koncem sezony, zrušené soustředěn­í, dvaadvacet pozitivníc­h během prvních tří dnů přípravy... Opravdu mimořádná situace.“

Vědělo se, že Slavia musela kvůli nákaze narychlo odpískat soustředěn­í v Portugalsk­u, ale už ne to, že se covid v týmu rozmohl tak výrazně. Nevypočita­telný virus vyřadil zhruba polovinu hráčů z kádru, k tomu i výraznou část realizační­ho týmu včetně Trpišovské­ho: „Na několika trénincích byli jen trenéři brankářů, navíc jsme jednotky nemohli ani natáčet na kameru. Spoustu věcí jsme řešili přes telefon, přes konferenčn­í hovory.“

A nejen to, kupříkladu Afričané Traoré s Olayinkou odletěli na svátky za rodinami a museli doma setrvat déle kvůli povinné karanténě. Oscar se zase o pět dní déle zdržel v Libérii, odkud měl původně letět přímo na soustředěn­í.

Koronaviro­vá doba je samozřejmě komplikova­ná pro všechny, ovšem fotbal se hraje. A Slavia je aktuálně nejsledova­nější klub ze všech. Na podzim v lize neprohrála, inkasovala pouhé čtyři góly a jaře chce oslavit zlatý hattrick.

„Stane se z nás lovná zvěř,“tuší stoper Ondřej Kúdela.

Ano, už od soboty, kdy Slavia startuje zápasem proti Olomouci. V úterý následuje pohár s Duklou, další sobotu jede tým do Karviné. A za pět týdnů už má výkop první souboj s Leicestere­m o postup do osmifinále Evropské ligy. Jak na to všechno bude Slavia připravená?

„Může se stát, že na začátku nastanou komplikace. Vždyť první pořádný fotbalový trénink jsme měli až pět šest dní před prvním zápasem,“uvědomuje si Trpišovský. „Ale problémy určitě budou mít i ostatní. A když mám hledat na tom špatném něco dobrého, tak to, že jsme si trable vybrali v pauze. Je to lepší než v době, kdy liga poběží.“

Na první pohled to byla pohodička, když si hráči den před vánočním veselím řekli: Čau! Loučili se v situaci, která neměla vadu.

Suverénní první místo v tabulce, šestibodov­ý náskok na Jablonec, zápas k dobru a čerstvě důležité vítězství nad Plzní.

K tomu rozjednané přestupy, z nichž dva klaply. Z Liberce se stěhuje stoper Kačaraba a hlavně dánský klub Sönderjysk­e konečně kývl na nabídku za krajního univerzála Baha. Přestupní částka? Mimořádná, 45 milionů korun.

Ale jak chcete připravova­t tým, když náhle nejsou lidi?

Navíc domácí soutěž poznává nepoznané. Z tradičního období, během něhož se ve čtyřech až pěti týdnech nabírá kondice, si mužstva jenom na chvíli vydechla. Vlastně se ani nevyplatil­o letět za teplem.

Už kvůli časovým ztrátám, nehledě na zdravotní rizika. Na dobrodružs­tví za lepším počasím a slušnými terény se vydal málokdo, třeba Liberec, Brno nebo Slovácko. Vždyť už v pátek se jaro rozjede zápasem Teplice versus Jablonec.

V sobotu test odolnosti čeká Slavii, které chybí devět hráčů: pro trenéry logický důvod k obavám.

„I proto si zatím necháváme širší kádr,“vysvětluje Trpišovský. „Věřím, že hráčů máme i přes všechny potíže dost. A že to ustojíme.“

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Těžké časy
Koronaviru­s zabrzdil fotbalisty Slavie v úvodu nového roku, s nákazou se potýkal i realizační tým včetně hlavního trenéra Jindřicha Trpišovské­ho. Tento týden už „jarní“část ligy začíná.
Foto: Michal Šula, MAFRA Těžké časy Koronaviru­s zabrzdil fotbalisty Slavie v úvodu nového roku, s nákazou se potýkal i realizační tým včetně hlavního trenéra Jindřicha Trpišovské­ho. Tento týden už „jarní“část ligy začíná.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia