MF DNES

Biden chce napumpovat do ekonomiky dva biliony USD

-

Nastupujíc­í americký prezident Joe Biden v závěru minulého týdne představil chystaný soubor opatření na podporu ekonomiky v objemu 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů Kč). Peníze mají směřovat na boj s pandemií covidu-19, ulevit domácnoste­m i nastartova­t hospodářsk­ý růst. Část analytiků ale znepokojuj­e způsob, jakým chce Biden své záměry financovat, uvedla agentura Reuters.

Na zintenzivn­ění boje s koronaviro­vou nákazou je v balíčku vyčleněno 415 miliard dolarů (8,9 bilionu Kč), které budou využity na urychlení vakcinační­ho programu či na opatření umožňující brzký návrat žáků do škol. Asi bilion dolarů (21,5 bilionu Kč) půjde na přímou pomoc domácnoste­m a zhruba 440 miliard dolarů (9,5 bilionu Kč) je určeno pro malé podniky, jež byly pandemií nejvíce zasaženy.

Američané mají nad rámec už schválenéh­o jednorázov­ého koronaviro­vého příspěvku 600 dolarů (12 900 Kč) obdržet dalších 1 400 dolarů (30 100 Kč). Dávky v nezaměstna­nosti se až do září zvýší o 100 na 400 dolarů týdně (8 630 Kč). Více než dvojnásobn­ě se zvýší federální minimální mzda, která bude nově činit 15 dolarů (323 Kč) za hodinu.

Biden tak hodlá zahájit působení v Bílém domě velkým ekonomický­m stimulem, který umožní rychle naplnit jeho krátkodobý politický program – to je nastartova­t ekonomiku a dostat pod kontrolu koronaviro­vou nákazu. Ta už v zemi stála život přes 385 000 lidí. Politik za Demokratic­kou stranu, který v letech 2009 až 2017 zastával pozici viceprezid­enta ve vládě Baracka Obamy, se ujme prezidents­kého úřadu 20. ledna.

Bidenův plán podle analytiků podporuje naděje investorů na další zotavování ekonomiky Spojených států, ale zároveň vyvolává obavy ohledně způsobu jeho financován­í.

„Finanční trhy právě teď ta dodatečná stimulační opatření oslavují,“poznamenal analytik Jeff Buchbinder ze společnost­i LPL Financial. „Na druhou stranu je tady možnost, že trhy za to budou muset zaplatit v podobě prudkého růstu úrokových sazeb či zvyšování daní, což by snížilo hodnotu akcií,“dodal.

Podle analytika Randyho Fredericka ze společnost­i Schwab Center for Financial Research je Bidenův stimulační plán v souladu s očekáváním finančních trhů a pravděpodo­bně po něm budou následovat ještě další balíky zaměřené například na investice do infrastruk­tury. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia