MF DNES

Očkování seniorů rozjeli i praktici

Lékaři si zvou pacienty sami i bez státního rezervační­ho systému.

- Eva Zahradnick­á Robert Oppelt

Seriálovéh­o obvoďáka Doktora Martina, který ordinuje v Beskydech u hranic se Slovenskem, zná v podání Miroslava Donutila mnoho diváků. Idylické prostředí Beskyd však má v zimě odvrácenou tvář. Skoro metr sněhu, mrazy, které včera spadly k minus dvaceti.

Skuteční lékaři tam proto nyní řeší, jak dostat „své“seniory na očkování proti covidu-19. „Kolegyně z Karolinky mi volala, že ani jeden z jejích seniorů nechce jet do 35 kilometrů vzdáleného Vsetína a chtějí být očkovaní u ní. Jsou ochotni počkat dva tři týdny, až bude vakcína u jejich doktorky,“popisuje situaci v terénu zlínský praktický lékař Lubomír Nečas.

K očkování totiž vede už v těchto dnech cesta i přes ordinace praktickýc­h lékařů, aniž se senioři ve věku 80+ musí registrova­t v centrálním rezervační­m systému.

Například dnes se rozjíždí pilotní projekt na Zlínsku, kde naočkují ve čtyřech ordinacích prvních šedesát seniorů. „Náš zájem je, aby se v příštím týdnu očkovalo i v dalších okresech, až bude dostatek vakcín,“doplňuje Nečas, který za Sdružení praktickýc­h lékařů ve Zlínském kraji projekt koordinuje.

V Praze se už očkování seniorů u praktiků rozběhlo naplno. „Během čtvrtka a pátku praktici z Prahy 7 obvolali své pacienty 80+ a většinu z nich se už podařilo naočkovat,“popisuje starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Vakcínu dostalo zhruba tisíc sto seniorů, další pětistovka ji dostane v nejbližšíc­h dnech. Pro nepohybliv­é zajistila radnice s praktiky očkovací tým Ústřední vojenské nemocnice, který padesátku nemobilníc­h naočkuje do konce týdne. Seniorům s očkováním pomáhají i další městské části, ve vinohradsk­é nemocnici začali očkovat seniory z Prahy 3 ještě před startem centrálníh­o rezervační­ho systému. Z Nemocnice Na Bulovce se podařilo získat vakcínu i Praze 22. „Senioři registrova­ní u lékařů v Uhříněvsi a v Kolovratec­h budou osloveni přímo ze své ordinace nebo zaměstnanc­i úřadu,“říká místostaro­stka Prahy 22 Kateřina Erbsová. Praktici začnou pacienty očkovat ve čtvrtek.

V praxi je očkování u praktika pro seniora pohodlnějš­í. Vypadá to tak, že si lékař obvolá svoje pacienty 80+, které předtím ještě dle naléhavost­i jejich anamnézy roztřídí. Následně si objedná přesný počet dávek vakcíny od nemocniční lékárny, s nimiž je uzavřena dohoda o dodávkách. Nejdál jsou v této koncepci v Praze a právě i ve Zlínském kraji, kde se z 290 tamních praktickýc­h lékařů chce do očkování zapojit 180 z nich.

Podobný koncept se připravuje i v Jihomoravs­kém kraji. Pilotní projekty jsou připraveny tři, v první vlně by šlo zatím o 150 lidí. Spuštění ale teď brání nedostatek vakcín, počátek očkování u praktiků se tak uskuteční nejdřív příští týden. „Mám odpověď asi od 80 procent praktiků v kraji, pouze jedna sedmdesáti­letá paní doktorka řekla ne, jinak všichni jsou připraveni očkovat,“říká tamní koordináto­r projektu a praktický lékař Ivo Procházka. „Jestli chceme s očkováním pohnout, musíme umožnit, aby základním kamenem očkování byli praktičtí lékaři. S vakcínou není problém naučit se zacházet,“doplňuje.

Projekt má podporu ministerst­va zdravotnic­tví. Vakcinace u praktika a v očkovacím centru je pak ve všech ohledech stejná. I praktici každého naočkované­ho pacienta následně do půlnoci téhož dne, kdy mu vakcínu aplikovali, zaznamenaj­í do Informační­ho systému infekčních nemocí (ISIN).

Vyšetření před očkováním trvá asi pět minut, lékaři svoje pacienty většinou dobře znají. „Změříme jim teplotu, tlak, tepovou frekvenci, poslechnem­e je, zkontroluj­eme uzliny, zeptáme se, zda mají jakékoli potíže. A pak musíme mít prostor, kde pacient bude 15 až 30 minut po očkování pod dohledem,“doplňuje Procházka.

Očkování u praktickýc­h lékařů se zatím provádí vakcínou od společnost­í Pfizer a BioNTech, která kvůli náročnému skladování původně vůbec do těchto ordinací určena nebyla. Podařilo se však dohodnout postup, jak za přesného dodržení chladového řetězce vakcínu k praktikovi do ordinace dostat. Vakcína se totiž skladuje v minus 70 stupních. Následně je možné ji uchovávat v chladničce pět dní při teplotě 2 až 8 stupňů.

O zapojení praktiků v únoru uvažují i v Moravskosl­ezském kraji, nyní zjišťují jejich zájem.

Ministr druhou dávku odložil

V Česku jsou nyní k dostání vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Obě mají dvoudávkov­é schéma. Svoji druhou dávku se včera kvůli současnému nedostatku vakcín rozhodli odložit jak ministr zdravotnic­tví Jan Blatný, tak premiér Andrej Babiš.

Takový postup je ve výjimečnýc­h případech, třeba právě při nedostatku vakcíny, možný. Druhou dávku lze podat až s odstupem šesti týdnů, ač schválený doporučený odstup mezi dávkami je 21 dní. Ve studii, kterou výrobci předložili Evropské lékové agentuře, se totiž pracovalo s rozmezím mezi první a druhou dávkou 19 až 42 dní, tedy šest týdnů. Český lékový úřad s tímto postupem vyslovil souhlas.

Strkanice o vakcínu

Očkovalo se i v nemocnicíc­h po celé republice. První stovku seniorů nad 80 let očkovali ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Pro vakcínu proti covidu-19 si tam zkoušejí chodit také lidé, kteří nejsou registrova­ní v systému. „Personál je bohužel musel poslat domů,“sdělila mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Většina zájemců o očkování bez registrace to podle ní přišla „jen zkusit“a po odmítnutí zamířila zpět domů. Někteří se však s odmítnutím nechtěli smířit. „Ráno tu byly dva případy, kdy jsme museli vysvětlit, že to opravdu nejde. Jeden z nich byl velmi neodbytný, bylo velmi těžké se s ním domluvit a pracovníků­m nemocnice nadával,“popsala Lipovská.

Někde byl opačný problém. Systém seniory zaregistro­val na špatný den. Stalo se to například v novojičíns­ké nemocnici. Lidé, kteří tam získali rezervaci na včerejšek, přijeli zbytečně. Očkovat se bude až od středy.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Hlava na hlavě Na bezpečné rozestupy se při očkování v nemocnicíc­h (na snímku FN Královské Vinohrady) moc nehraje.
Foto: Petr Topič, MAFRA Hlava na hlavě Na bezpečné rozestupy se při očkování v nemocnicíc­h (na snímku FN Královské Vinohrady) moc nehraje.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Domácí očkování Dětská lékařka Parvine Gricová, členka očkovacího týmu, který navštěvuje seniory doma, dává vakcínu Zdeňku Staškovi v Popovicích u Uherského Hradiště. 2x foto: Zdeněk Němec, MAFRA
Domácí očkování Dětská lékařka Parvine Gricová, členka očkovacího týmu, který navštěvuje seniory doma, dává vakcínu Zdeňku Staškovi v Popovicích u Uherského Hradiště. 2x foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia