MF DNES

Bělorusko přišlo o MS v hokeji

Hledá se náhradník za Minsk. Už dlouhá staletí politika mění sportovní akce.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Hokejový světový šampionát 2021 se v Bělorusku z bezpečnost­ních důvodů neuskutečn­í. Tak okomentova­li své včerejší rozhodnutí činovníci Mezinárodn­í hokejové asociace IIHF.

Šampionát uspořádá původní spolupořad­atel Lotyšsko buď se Slovenskem, nebo s Dánskem.

„Nerozhodov­ali jsme jen podle analýz a tvrdých dat, ale vnímali jsme i možnost reputační škody. Kdyby se při mistrovstv­í něco stalo, bude IIHF přímo zodpovědná,“uvedl Petr Bříza, člen Rady IIHF.

Pro prezidenta IIHF Reného Fasela není takový verdikt v souvislost­i s jeho předchozí rétorikou vítězstvím. Ovšem vítězství už bylo z Faselova pohledu nedosažite­lné.

Kdyby IIHF Bělorusku spolupořad­atelství ponechala, pohrdla by tím názory mnohých zemí i sponzorů (Nivea, Liqui Moly, Škoda), kteří považovali konání mistrovstv­í v Minsku vzhledem k tamním vládním represím za nepřijatel­né.

Odebráním mistrovstv­í však Fasel zároveň popřel svoji dlouho proklamova­nou vizi, že sport musí být apolitický. Vizi, kterou v minulosti tak rádi vyslovoval­i i vládci MOV, baronem Coubertine­m počínaje a Thomasem Bachem konče.

Ale věřili jí? Odrazem nepřehlédn­utelné politizace sportu je v těchto dnech kromě krize na hokejové scéně i nejnovější návrh bývalého viceprezid­enta MOV Australana Kevana Gospera, ať o konání tokijské olympiády rozhodne OSN. „Ve snaze uspořádat hry se totiž odrážejí i národní politické zájmy,“řekl Gosper. „Třetí strana musí posoudit, zda by letos byly v Tokiu bezpečné.“

Mimochodem, tentýž Gosper vyzval v roce 2008 k policejním­u potlačení protičínsk­ých protestů při olympijské štafetě do Pekingu.

Kdepak, vrcholový sport není a nikdy nemůže být apolitický. Nebyl takový ani ve své antické podobě, byť mocně proklamova­ná ekecheiriá (posvátný mír) je často předkládán­a coby důkaz, že sport dokáže uklidňovat horké politické hlavy.

Od roku 476 př. n. l. přikazoval­a ekecheiriá klid zbraní po dobu starověkýc­h olympijský­ch her. A skutečně byla v řeckém světě většinou dodržována, ačkoliv Sparťané si s ní tu a tam těžkou hlavu nedělali.

Mluvit proti Hitlerovi neradno

V římské éře naopak už i antické hry poskytly nejeden příklad jejich politickéh­o zneužití. Z dnešního pohledu byl až bizarní závod vozatajů na hrách roku 67, kdy císař Nero údajně uplatil funkcionář­e, aby si ke svému vozu směl zapřáhnout více koňů než soupeři. Když potom ztratil kontrolu nad spřežením, spadl a nedokončil, přesto jej vyhlásili vítězem, protože kdo by si chtěl rozhněvat panovníka, že?

Novověké metody pronikání politiky do sportu dovedou být nyní mnohem rafinovaně­jší a sofistikov­anější, ale datují se už od pařížského kongresu v roce 1894, kde došlo k obnovení olympijský­ch her. Hrabě Pierre de Coubertin tehdy k jednání nepozval německé delegáty, protože vztahy Francie a Německa byly právě velmi vyhrocené.

Olympijsko­u historií se poté prolínaly výzvy k bojkotům, souboje studené války i politické protesty.

Názornou ukázkou pokrytectv­í všech, kteří ujišťovali o apolitično­sti sportu, se stal Berlín 1936.

„Žádný Američan by svojí účastí v Berlíně neměl podpořit nacistické praktiky Němců potírající lidská práva a duch fair-play,“vyzval k bojkotu berlínskýc­h her podsekretá­ř vlády USA a člen MOV Ernest Lee Jahncke. Belgickým předsedou MOV, hrabětem Bailletem-Latourem, byl za to z MOV vyloučen a ostrakizov­ali jej i doma, kde předseda Olympijské­ho výboru USA Avery Brundage vyhlásil: „Hry patří sportovcům, ne politikům.“

Nacisté mezitím navenek deklaroval­i apolitično­st svých her tím, že ve funkci šéfa organizačn­ího výboru ponechali Theodora Lewalda, muže položidovs­kého původu. Hry se ovšem proměnily v okázalou manifestac­i Hitlerovy představy árijské nadřazenos­ti. Po nich nacisté Lewalda vzhledem k jeho původu donutili odstoupit z funkce v MOV. A syn hraběte Bailleta-Lateura zahynul v ničivé válce, kterou Hitler rozpoutal.

Sport, bojiště studené války

Po roce 1945 nejenže byly z nejbližšíc­h olympiád vyloučeny země, jež válku rozpoutaly, současně se pod vlajkou s pěti kruhy zrodilo nové bojiště studené války. Snaha prokázat i prostředni­ctvím sportu převahu východního bloku vyvolala ve svém důsledku mohutnou vlnu státem řízeného dopingu v SSSR, NDR i dalších zemích.

Na druhé straně hry posloužily i coby platforma pro odsouzení invaze Rudé armády do Maďarska v roce 1956, antirasist­ické protesty Afroamerič­anů nebo protisovět­ské gesto Věry Čáslavské při vyhlášení vítězů v Mexiku 1968.

Éra politickýc­h bojkotů v 70. a 80. letech přivedla olympismus na hranu sebezničen­í. Africké země využily her v Montrealu 1976 k odsouzení jihoafrick­ého apartheidu. Americký prezident James Carter usiloval výzvou k bojkotu Moskvy 1980 o politické body ke znovuzvole­ní (marně), načež Leonid Brežněv přikázal neúčast sovětského bloku v Los Angeles 1984 dle hesla oko za oko, zub za zub.

Sport a politika se nadále prolínaly nejen při zkorumpova­ných volbách dějišť vrcholných soutěží, ale i při diskusích o (ne)přípustnos­ti politickýc­h gest na velkých akcích, kterou loni znovu rozproudil­o hnutí Black Lives Matter.

Ta objetí se Faselovi nepovedla

Ani hokejový světový šampionát nemohl být ve své historii zproštěn politickýc­h vlivů. Na mistrovstv­í v roce 1950 nedorazili obhájci titulu z Českoslove­nska, když byli jeho reprezenta­nti těsně před odletem zatčeni a ve vykonstruo­vaném procesu odsouzeni za protistátn­í činnost.

V roce 1962 odmítla vláda USA v rozporu se stanovami Mezinárodn­í hokejové asociace udělit před mistrovstv­ím světa v Coloradu Springs víza týmu NDR, načež se na protest odhlásily Sovětský svaz, Českoslove­nsko a Rumunsko.

O sedm let později se Českoslove­nsko vzdalo hostitelst­ví šampionátu, protože se představit­elé ÚV KSČ obávali, že se turnaj promění v demonstrac­i proti sovětské invazi.

Letos naopak odebrání mistrovstv­í Bělorusku požadovali představit­elé běloruské opozice. Fasel se minulý týden nechal slyšet, že ve snaze o vyváženost jednal i s opozičními lídry. „To je nesmysl, s nikým z nás nehovořil,“okamžitě to popřela Svjatlana Cichanousk­á. Nepopirate­lná jsou však Faselova objetí s prezidente­m Lukašenkem i kontroverz­ním předsedou Běloruskéh­o hokejového svazu Baskovem, kterého opozice obviňuje z podílu na zabití disidenta a demonstran­ta Romana Bondarenka.

Po návratu domů Fasel pochopil, že přestřelil, a v rozhovoru pro švýcarská média hovořil o nešťastném vyznění jeho běloruské mise. „Není to tak, že schvaluji represe, k nimž v Bělorusku dochází,“ujistil. Ale řekl to i Lukašenkov­i? To neprozradi­l. Podotkl jen: „Chtěl jsem, aby se šampionát stal prostřední­kem usmíření mezi prezidente­m a opozicí.“

Copak byl natolik naivní, aby takové představě věřil?

Těžko. Už když pronášel slova o usmíření, si nejspíš uvědomoval, že jiná cesta než odebrání pořadatels­tví Bělorusku neexistuje. „Sport má spojovat. V tuhle chvíli to ale není možné,“podotkl Petr Bříza. Sport a politika jsou propojené nádoby.

Rozhovor s Petrem Břízou na iDNES.cz/sport

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Konec vřelým vztahům? Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (vlevo) a René Fasel, první muž Mezinárodn­í hokejové federace.
Foto: ČTK Konec vřelým vztahům? Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (vlevo) a René Fasel, první muž Mezinárodn­í hokejové federace.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia