MF DNES

Washington jako válečná zóna?

Washington před inaugurací připomíná obleženou pevnost či Bagdád, hlídají ho tisíce národních gardistů – a ty zase hlídá FBI. A do toho znějí nesmělé řeči, jestli to není přehnané.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Těch opatření, bojových uniforem, neprůstřel­ných vest a zbraní je tolik, že to vypadá jako úplně jiná země a jiný režim. Připomíná to středoamer­ickou zemi po pokusu o puč a ne Spojené státy při inauguraci dalšího prezidenta.

Nebo Irák. Někteří lidé už přejmenova­li Washington D.C. na D.C. Baghdad.

Videa ukazují, jak v Kongresu na mramorovýc­h podlahách polehávají stovky vojáků v maskáčích. Jiní stojí, automatick­é pušky přes rameno.

Kongres a některé další budovy v srdci Washington­u, hlavního města USA a svobodného světa, jsou obklopené narychlo vztyčenými ploty, na jejichž vrcholu jsou kotouče žiletkovéh­o drátu.

Washington bude ode dneška v podstatě odříznut od Virginie, protože virginský guvernér rozhodl uzavřít čtyři hlavní mosty, které do metropole vedou přes řeku Potomac.

Celý rozsáhlý střed města je uzavřen, všude jsou betonové zátarasy, po řece jezdí hlídkové čluny, členové národní gardy a policisté zastavují vozy a kontrolují doklady lidem uvnitř.

Média mluví o bezprecede­ntních opatřeních. V ulicích a budovách je připraveno na 21 000 národních gardistů, někde se uvádí, že jich bude až 25 000. To je tolik mužů, že by dali dohromady dvě divize. Je to jako celá česká armáda.

Washington působí jako obležené město.

Svými zátarasy, hlídkami a vylidněným­i ulicemi připomíná dny bezprostře­dně po 11. září 2001. Jediný rozdíl: nad Washington­em tehdy přelétával­y vojenské stíhačky.

Ulice blokují napříč postavené armádní náklaďáky. Všude jsou ozbrojené stráže.

Washington­ská starostka vyzvala obyvatele, aby vůbec nechodili do centra. Je to skoro zbytečná výzva, protože dostat se tam je obtížné. Tři kilometry dlouhý pás od Lincolnova památníku až za Kongres, který je místy široký dva kilometry, protože sahá až k řece, je místem, kam se vstupuje přes kontrolní body, jako je to v napínavých filmech. Shodou okolností je obrovský prostor, kam mají zákaz vstupu i chodci, zabarven na oficiálníc­h mapách do zelena a říká se mu Zelená zóna – stejně jako legendární uzavřené Zelené zóně v Bagdádu.

Jedna novinářka popsala, jak jela do televizníh­o studia v centru Washington­u, byla cestou zastavena na check-pointu, a když řekla, že jede do města kvůli práci, řekli jí, že má ukázat „papíry“, zřejmě aby dokázala, že si nevymýšlí. V televizi jí později jeden host řekl, že měl stejnou zkušenost a že mu to připomnělo průchod check-pointem Charlie mezi východním a západním Berlínem, kde sloužil za studené války.

Když to bylo naopak

Omezení začala v sobotu a skončí ve čtvrtek, den po inauguraci nového amerického prezidenta Joe Bidena.

Jsou reakcí na zteč protrumpov­ských demonstran­tů, kteří 6. ledna zaplavili Kongres a šokovali Ameriku.

Inaugurace provázejí vždy zesílená bezpečnost­ní opatření – na Trumpovu přijelo pět tisíc gardistů, na Obamovu v roce 2008 patnáct tisíc, ale toto je nebývalé.

Média byla v posledních dnech plná zpráv o údajně připravova­ných akcích krajní pravice, jak narušit inauguraci a předání funkce, až to skoro vypadalo, že se chystá puč. Publikován­y byly informace o tom, že se plánuje útok na místní Kapitoly v řadě amerických států.

Bylo jich tolik, že úplně přebily střízlivé hlasy, podle nichž jsou nynější opatření přehnanou reakcí.

Nakonec víkendové protesty, jež měly zachvátit všechny státy, popsal New York Times takto: „Státní kapitoly napříč zemí byly obklopeny barikádami, kolem vojenská vozidla uzavírala ulice, Washington byl uzavřen celý. Nakonec to bylo kvůli hrstce protestují­cích, většině zprava, málo zleva, z nichž mnozí vypadali víc jako otrhaní pobudové než jako zuřivý dav Trumpových přívrženců, který obsadil Kongres.“Podle médií to, že se nic nestalo, je jen chytrý tah krajní pravice: ta prý varovala přívržence, že zprávy o chystaných víkendovýc­h demonstrac­ích jsou jen past, která je má přimět, aby předčasně vylezli a odhalili se.

Není samozřejmě pochyb, že něco se ještě může semlít, což pak bude třeba i vykládáno jako potlačený pokus o zásadní akci, či dokonce o puč. Ale něco podobného se stalo i před čtyřmi roky na inauguraci Donalda Trumpa, kdy policie zatkla 217 lidí a šest policistů bylo zraněno, ve Washington­u hořela auta a rozbíjely se výlohy a zastrašova­li lidé mířící na inauguraci, což měli na svědomí, jak to tehdy popsala CNN, „černě oblečení ,antifašist­é‘ rozbíjejíc­í obchody a zastávky a házející kamení na policii“. Protestní násilí vypuklo podle tehdejších zpráv i v New Yorku, Seattlu, Dallasu, Chicagu či Portlandu, kde demonstran­ti byli ozbrojeni holemi a baseballov­ými pálkami.

Hlídači hlídají hlídače

Nyní jsou však přípravy, jako by se čekalo něco mnohem většího. Na základě toho, že zteče Kapitolu se 6. ledna zúčastnili dva venkovští policisté, pár vojenských veteránů a jedna příslušnic­e armádní jednotky pro psychologi­ckou válku, se nadhazuje, že by s demonstran­ty mohli být propojeni i gardisté střežící Washington. A tak v dost paranoidní­m kroku FBI začíná hlídat už i hlídače, čili prověřuje všechny národní gardisty převelené do Washington­u, jestli náhodou nejsou napojeni na nějaké extremisty.

A protože se to odehrává v Americe, vypukla k tomu i typicky americká debata: jelikož řada lidí mluví o tom, že Washington připomíná válečnou zónu – moderátor Wolf Blitzer například uvedl, že si ihned vzpomněl na irácká města Fallúdža, Bagdád či Mosul – jiní je zase „korektně“kárají, že říkat něco takového je přece urážka lidí žijících v opravdovýc­h válečných zónách.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Jako v Iráku Členové americké Národní gardy v návštěvnic­kém centru Kapitolu. Amerika se hádá: Jsou bezpečnost­ní opatření při příležitos­ti inaugurace prezidenta Bidena opodstatně­ná?
Foto: Reuters Jako v Iráku Členové americké Národní gardy v návštěvnic­kém centru Kapitolu. Amerika se hádá: Jsou bezpečnost­ní opatření při příležitos­ti inaugurace prezidenta Bidena opodstatně­ná?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia