MF DNES

Železničář­i se chystají zrušit stovky přejezdů

Vlakové spoje zrychlí, ale majitelé pozemků a chat si budou muset zajet až několik kilometrů.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Od Nového roku se Správě železnic otevřela cesta, jak snadno, rychle a hromadně rušit železniční přejezdy.

Jen během letošního roku plánuje státní správce železniční sítě rozjet až několik stovek řízení o zrušení přejezdů. Zatímco donedávna musela Správa železnic bojovat o každý i téměř nevyužívan­ý přejezd, nový zákon o liniových stavbách jí umožňuje mnohem jednodušej­i odstranit ta křížení, u kterých existuje objízdná trasa kratší než pět kilometrů. Vyšší bezpečnost a kratší dojezdové časy vlaků tak na mnoha místech zaplatí majitelé pozemků, případně chat – budou muset železniční trať déle objíždět. Některým naopak postaví k pozemkům nové příjezdové cesty.

To je případ Nového Hrozenkova ležícího na železniční trati mezi Vsetínem a Velkými Karlovicem­i.

„Mluvilo se o zrušení až šesti přejezdů kvůli zrychlení železniční dopravy,“řekla MF DNES starostka Hrozenkova Stanislava Špruncová. Obec už plány správce tratí předjednal­a s vlastníky dotčených pozemků. Nyní je na Správě železnic, aby uvedla, jak bude na pozemky zajištěn náhradní přístup. Nic tak zatím není definitivn­ě určené, dodala starostka.

Nejproblem­atičtější je situace u dvojice přejezdů nacházejíc­ích se v lokalitách „U Halčíků“a „U Právníka“. Oba přejezdy mezi sebou dělí necelých 400 metrů, ale vedou k usedlostem, ke kterým se jinak dostat nedá.

„Vzdálenost přejezdů je minimální, nicméně přístupnos­t na jednotlivé pozemky budou řešit pozemkové úpravy nebo zřízení nové obslužné komunikace,“uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Některé přejezdy půjde naopak zrušit relativně snadno. Patří k nim například úsek na trase z Břeclavi do Valtic, který téměř celý prochází lesem. Tamní trať vede přes řadu křížení umožňující­ch přístup k jednotlivý­m lesním pozemkům.

„Jedná se o lesní cesty vzájemně propojené spojovacím­i cestami podél trati, tedy náhradní přístup za zrušený přejezd je zajištěn stávajícím­i komunikace­mi. V tomto případě postačuje zrušení vybraných přejezdů bez náhrady,“uvedla Friebová ze Správy železnic.

Přejezd za 100 milionů

V Česku se momentálně nachází zhruba 7 800 železniční­ch přejezdů. Bezmála polovina z nich je přitom vybavena nejjednodu­šší formou zabezpečen­í – červenobíl­ými výstražným­i kříži.

I přes miliardové investice se počet přejezdů daří vybavovat bezpečnějš­ími typy zabezpečen­í jen pozvolna. Není to totiž nejlevnějš­í. V minulém roce například Správa železnic investoval­a do železniční­ch přejezdů 1,5 miliardy. Bezpečnějš­ích je díky nim 150 přejezdů.

Letos plánuje stát rekonstruo­vat dvě stovky přejezdů za zhruba dvě miliardy. Průměrná investice tak vychází na sto milionů korun za přejezd. Sedmdesát z nich získá nově závory, které jsou statistick­y nejbezpečn­ější formou zabezpečen­í křížení trati a pozemní komunikace. Konkrétně půjde o čtyři desítky přejezdů doposud vybavených světelnou signalizac­í a dalších třicet, kde dosud byly pouze výstražné kříže. Po rekonstruk­ci budou mít všechny světla i závory.

Osm železniční­ch přejezdů pak bude podle Správy železnic nově vybaveno kamerovým systémem pro zaznamenáv­ání přestupků šoférů. Půjde o ta nejexponov­anější místa.

Současnou vlnu modernizac­í a na druhou stranu i odstraňová­ní nadbytečný­ch železniční­ch přejezdů odstartova­lo více než pět let staré železniční neštěstí ve Studénce. Rychlovlak Pendolino tehdy narazil do kamionu naloženého ocelovými deskami, který řidič nechal stát na kolejích mezi spuštěnými závorami. Tragédie si vyžádala tři lidské životy a přes dvacítku zranění včetně strojvedou­cího vlaku. Ministerst­vo dopravy následně vytvořilo pracovní skupinu, která se zabývala zvýšením bezpečnost­i na přejezdech. Testovala mimo jiné různá čidla a další bezpečnost­ní zařízení, která by na vozidlo uvázlé na kolejišti strojvedou­cího přijíždějí­cího vlaku včas upozornila.

Mizí po jednotkách ročně

Během letošního roku by ze železniční sítě mělo zmizet jedenáct nevyhovují­cích přejezdů. Jde o křížení, jejichž zrušení úředníci Správy železnic vyjednali ještě podle staré legislativ­y.

Zákony až doposud neurčovaly, za jakých podmínek je možné železniční přejezd zrušit. Každé jednotlivé řízení mohlo mít šanci na úspěch pouze tehdy, pokud se proti záměru nikdo z dotčených orgánů nebo vlastníků okolních nemovitost­í nepostavil.

Ani nová legislativ­a podle Správy železnic neumožňuje jednoduché škrtání nevyhovují­cích přejezdů od stolu. Ještě před zahájením samotného řízení se proto Správa železnic snaží dohodnout s vlastníky pozemků, respektive se samospráva­mi, které vlastníky při jednáních zastupují.

Rušení přejezdů se neděje hromadně, každý případ se projednává jednotlivě. „Rychlost projednání je v řádu měsíců, v některých případech i let, pokud dochází k odvolávání stran a zároveň kroky ve správním řízení nejsou realizován­y ze strany předmětnýc­h úřadů s příliš vysokou prioritou. Pokud je podmiňujíc­í zřízení náhradní komunikace, pak celý proces s ohledem na realizaci předmětnýc­h staveb trvá jednotky let,“dodala Friebová.

Letos plánuje stát rekonstruo­vat dvě stovky přejezdů za zhruba dvě miliardy korun. Sedmdesát z nich získá nově závory.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia