MF DNES

PES 4? Kvůli mutaci z Anglie klidně i PES 6

Epidemiolo­gové se obávají nakažlivěj­ší britské mutace viru

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Riziko šíření koronaviru ke včerejšku pět dní po sobě odpovídalo mírnějšímu čtvrtému stupni tabulky PES. O přesunu země do nižšího stupně, a tedy i o možném rozvolnění opatření by podle vicepremié­ra Karla Havlíčka mohla vláda jednat zítra.

Ministři ani premiér rozvolňová­ní nakloněni nejsou. Zkrátit zákaz vycházení nebo zvýšit počet lidí, kteří se můžou potkat, nedoporuču­jí ani odborníci. Důvodem je výskyt nakažlivěj­ší britské mutace viru už i na našem území – podle ministra zdravotnic­tví může být v každém desátém vyšetřovan­ém vzorku. „Můžeme předpoklád­at, že se tato mutace začne více šířit. V té chvíli by to chtělo ještě přísnější, šestý stupeň PES,“říká viroložka Ruth Tachezy. (dh)

Dnes po několika týdnech se otevírají papírnictv­í, obchody s dětským oblečením a dětskou obuví. Možná je to jediné „otevírání“, kterého se v blízké době dočkáme, přestože počty nakažených klesají a od minulého čtvrtka index rizika nákazy odpovídá nižšímu, 4. stupni tabulky PES. „Na jednu stranu samozřejmě všichni chceme, co nejdříve uvolnit restrikce, ale pokud se to uspíší, hrozilo by, že za dva týdny by se muselo opět zavírat. To je horší jak z pohledu další vlny, tak z pohledu podnikatel­ů,“řekl včera MF DNES vicepremié­r Karel Havlíček.

Právě podle něj by vláda měla o možném přesunu do čtvrtého stupně jednat zítra. Premiér Andrej Babiš ale chce počkat, až se sníží počty nakažených a hlavně lidí s koronavire­m v nemocnicíc­h. „Nakažených by mělo být kolem dvou tisíc. U hospitaliz­ovaných se bavíme okolo tří tisíc,“sdělil premiér Andrej Babiš.

Také ministr vnitra Jan Hamáček se včera nechal slyšet, že by Česko mělo zůstat ve stupni pět.

Rozvolňová­ní má začít až v momentě, kdy počty nakažených klesnou na jeden až dva tisíce denně.

V minulém týdnu ve všední dny hlásilo ministerst­vo zdravotnic­tví každý den mezi osmi až devíti tisíci pozitivně testovanýc­h. V neděli se číslo snížilo na pouhých 2 618 případů, avšak o víkendu se mnohem méně testuje.

Odborníci před předčasným rozvolňová­ním varují. „Já bych byl ještě konzervati­vnější. Pro mě jsou dva tisíce pacientů minimální hranice, byl bych klidně pro rozvolňová­ní, až budeme na tisícovce pacientů s koronavire­m v nemocnicíc­h,“míní imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulárn­í genetiky AV. Odhaduje, že potrvá nejméně tři týdny, než čísla hospitaliz­ovaných s koronavire­m klesnou na dva tisíce.

Buďme připraveni zpřísňovat

Podobného názoru je i bývalý ministr zdravotnic­tví a současný poradce premiéra Roman Prymula.

„Myslím si, že je to otázka několika málo týdnů,“předvídá Prymula.

Hlavním důvodem, proč by Hořejší k mírnějším opatřením zatím nepřistupo­val, je britská mutace viru, která je skoro dvakrát nakažlivěj­ší. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný včera řekl, že se může vyskytovat v každém desátém vyšetřovan­ém vzorku. „Je to hrozně závažná komplikace. Může zvýšit reprodukčn­í číslo klidně i o 0,4 až 0,5 a jedinou cestou, jak tomu zabránit, je držet přísná opatření,“dodává Hořejší. Reprodukčn­í číslo ukazuje, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. Nyní je na hodnotě okolo 0,7. Kvůli možnému šíření mutace z Anglie by šrouby nepovolova­la ani viroložka z Přírodověd­ecké fakulty

Není možné, aby v nemocnicíc­h bylo více než dva až tři tisíce lidí s covidem.

Univerzity Karlovy a Akademie věd Ruth Tachezy. „Zatím tady nemáme moc případů, ale může se šířit. Obzvlášť pokud uvolníme opatření. Měli bychom teď britskou mutaci mapovat, a pokud by se objevila ve větší míře, je namístě opatření ještě zpřísnit,“říká viroložka Tachezy.

Pokud by se opravdu mutace viru v Česku vyskytla u většího počtu lidí, měla by podle ní mít tabulka PES šestý, nejpřísněj­ší stupeň, který by omezil pohyb lidí ještě více. „Určitě teď není vhodná doba například k obnovení prezenční výuky,“podotýká Tachezy.

Vláda chce delší nouzový stav

Ani Blatný rozvolňova­t v souladu s tabulkou PES nechce. „Nemůžeme dopustit, aby v nemocnicíc­h bylo dlouhodobě více než dva až tři tisíce lidí s covidem. Z tohoto důvodu si umím představit, že v průběhu několika týdnů se můžeme dostat do systému čtyři, když půjde všechno dobře,“uvedl Blatný.

Blatný se chystá vládě předložit novou tabulku PES. Bude zohledňova­t počet nakažených, počet hospitaliz­ovaných a počet pacientů na JIP.

Vláda zároveň včera schválila návrh požádat Sněmovnu o prodloužen­í nouzového stavu o třicet dní.

Naproti tomu sílí i hlasy těch, kdo opatření už dodržovat nechtějí. Iniciativa Chcípl PES, sdružující nespokojen­é restauraté­ry, hoteliéry a další podnikatel­e, vyhlásila, že od soboty přestává nařízení dodržovat. Připojilo se k ní asi zhruba 900 podniků.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Střihání pásky Vláda otevírá papírnictv­í a povoluje prodávat dětské oblečení.
Foto: Petr Topič, MAFRA Střihání pásky Vláda otevírá papírnictv­í a povoluje prodávat dětské oblečení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia