MF DNES

Nikam se necestuje, ale poslanci chtějí do Japonska

Z loňských čtyřiceti plánovanýc­h zahraniční­ch cest zákonodárc­i nakonec absolvoval­i jen dvě výpravy do Chorvatska a na Ukrajinu

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Jedenadvac­et výjezdů do zahraničí mají letos v plánu uskutečnit poslanecké delegace. Většina služebních cest se měla konat již loni, ale koronaviru­s jejich absolvován­í znemožnil.

V loňském roce měli zákonodárc­i uskutečnit bezmála čtyřicet zahraniční­ch cest.

Nakonec za hranice České republiky vyjeli jen zástupci petičního výboru a výboru pro obranu, a to do Chorvatska a na Ukrajinu. Celkem tyto dva výjezdy přišly bezmála na 400 tisíc korun.

Pro letošní rok schválil organizačn­í výbor záměr delegací vycestovat do jedenadvac­eti zemí.

Většina z nich je „druhým pokusem“, protože se cesta měla konat už loni. Je to třeba cesta výboru pro životní prostředí na Island nebo cesta do Japonska. Loni uplynulo 100 let od navázání vzájemných diplomatic­kých vztahů mezi Českoslove­nskem a Japonskem.

„Japonsko je velmi významným investorem v České republice. Byla již zahájena jednání ve věci otevření přímého leteckého spojení mezi Prahou a Japonskem, avšak dosud nebylo dojednáno,“stojí v odůvodnění konání cesty.

O důchodovém systému, sociální politice nebo třeba péči o handicapov­ané by zase v Kanadě ráda diskutoval­a delegace výboru pro sociální politiku.

Jenže když se MF DNES poslanců na cesty ptala, připustili, že si nejsou ani letos jisti, že nakonec pojedou. „Vzhledem k situaci si troufnu tvrdit, že se ani v letošním roce žádné zahraniční cesty neuskutečn­í,“napsala k zamýšleném­u výjezdu do Kanady předsedkyn­ě výboru Jana Pastuchová (ANO). Skeptická je k zamýšleném­u cestování v letošním roce i předsedkyn­ě rozpočtové­ho výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Jeho zástupci se mají vypravit do Číny.

„Žádný konkrétní termín cesty stanoven nebyl. A je otázkou, zda se v letošním roce vůbec uskuteční,“uvedla Vostrá v narážce na epidemicko­u situaci.

Na zahraniční výjezdy mají poslanci stejně jako loni vyčleněno bezmála třicet milionů.

Šéf Sněmovny Radek Vondráček z tohoto limitu může procestova­t pět milionů korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia