MF DNES

Nejdřív na test, potom do práce

Plošné testování zavádějí například v Temelíně

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Sousední Slovensko má ambiciózní plán, že by i na cesty do práce lidé potřeboval­i test. V Česku se testování zhostily dobrovolně některé firmy a hlídají si, aby jim jeden nakažený neposlal celou halu nebo kancelář do karantény.

Tam, kde nemají vlastní vybavení, využívají především možnosti antigenníc­h testů, které jsou už od půlky loňského prosince hrazeny jednou za pět dní ze zdravotníh­o pojištění.

Jiné firmy proplácejí svým zaměstnanc­ům PCR testy nárazově, a to pokud je u nich podezření, že mohou být pozitivní, nebo je potřebují kvůli pracovnímu výjezdu do zahraničí. Některé firmy pak zvolily variantu preventivn­ího testování.

Příprava na odstávku

Plošně testovat své pracovníky začala včera například Jaderná elektrárna Temelín, součást společnost­i ČEZ v jižních Čechách. Tam pracuje téměř třináct set zaměstnanc­ů.

„Každý týden provedeme několik stovek testů klíčového personálu. Jde o další ze dvou desítek ochranných opatření, která jsme přijali v souvislost­i s nemocí covid–19,“přiblížil mluvčí elektrárny Marek Sviták. Včera už stihli v Temelíně otestovat čtyři desítky hasičů. Všichni měli negativní výsledky.

Dosud dělal v Temelíně antigenní testy podnikový lékař. Nyní ČEZ rozšířil testování kvůli odstávce, jež by měla začít koncem března.

Podle ředitele temelínské elektrárny Jana Krumla bude odstávka spojená s velkým množstvím práce, která zvýší pohyb a koncentrac­i lidí, a proto podnik zpřísňuje svá opatření.

V Explosii „úřadují“externisté

To v Pardubické­m kraji už takřka dva měsíce pravidelně testuje své zaměstnanc­e firma Explosia, vyrábějící výbušniny. Testy pro ni zajišťuje najatá externí firma, která přijede a vzorky přímo odebere.

„Podařilo se nám zachytit několik pozitivníc­h, dřív než je podchytila hygienická stanice. Ještě večer pípla testovaném­u zaměstnanc­i SMS s výsledkem testu,“popisuje mluvčí pardubické firmy Martin Vencl.

Už od počátku druhé vlny pandemie testuje své zaměstnanc­e také stavební firma PKS ze Žďáru nad Sázavou. Konkrétně podnik zajišťuje testy těm zaměstnanc­ům, kteří byli v přímém kontaktu s nakaženým.

„Do prosince 2020 jsme testovali pouze metodou PCR, a to ve spolupráci s námi nasmlouvan­ou certifikov­anou laboratoří. Od prosince loňského roku využíváme nejen metodu PCR, ale zakoupili jsme speciální analyzátor, který nám umožňuje rychlé testování našich zaměstnanc­ů pomocí antigenníc­h testů,“přibližuje mluvčí společnost­i Jana Havlíková.

Vlastní analytické zařízení využívá i firma Bosch ze skupiny největšího výrobce součástek do aut. V pobočkách v Jihlavě a v Českých Budějovicí­ch nabízí již od léta možnost vnitrofire­mního PCR testování.

„Bosch vyvinul vlastní rychlý test na covid–19, který se provádí na analytické­m zařízení Vivalytic od společnost­i Bosch Healthcare Solutions. Nejnovější verze testu trvá pouze třicet minut,“upřesňuje mluvčí Bosch Group Pavel Roman.

Náhodný výběr

Děčínská firma RYKO zabývající se opravou železniční­ch vagonů naopak uplatňuje vlastní originální systém testování, kdy se snaží namátkově posílat denně zhruba dva pracovníky na testy PCR.

„Postup je takový, že v nemocnici zarezervuj­eme místo, zaměstnanc­ům předáme papír s rezervací a pak jim proplatíme náklady a dáme jim k tomu volno, aby tam mohli jít,“popisuje výkonný ředitel Martin Vošta.

Některé další oslovené firmy pak testují na žádost svých zaměstnanc­ů nebo v případě, že pracovník potřebuje vyjet do zahraničí.

Velkou pomocí je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka také úhrada minimálně jednoho testu za pět dní ze strany státu. „Teď je ovšem důležité, aby plošné antigenní testování hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění pokračoval­o alespoň do doby, než bude proočkován­a většina populace,“upozorňuje Hanák.

s přispěním regionální­ch redakcí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia