MF DNES

Lidé byli doma, tak kradli méně

Kvůli koronaviru klesla kriminalit­a. Oproti roku 2019 se stalo o 33 tisíc trestných činů méně.

-

V Česku loni klesla kriminalit­a téměř o 17 procent, a to na 165 525 trestných činů. Pokles byl způsoben mimo jiné tím, že lidé byli kvůli vládním opatřením obecně méně často mimo domov.

Snížení kriminalit­y evidovala policie ve všech sledovanýc­h kategoriíc­h a ve všech krajích Česka. Oproti předchozím­u roku registrova­la policie o 33 696 kriminální­ch činů méně.

„Hlavní příčiny poklesu trestné činnosti lze samozřejmě spatřovat v omezujícíc­h opatřeních, která zapříčinil­a menší mobilitu osob v České republice, v omezení vstupu občanů ostatních zemí k nám a dále také v novelizaci trestního zákoníku, ve které došlo ke změně hranice výše škody při kvalifikac­i trestného činu na 10 tisíc korun,“uvedl ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřován­í Policejníh­o prezidia Luděk Fiala.

Méně je krádeží i vražd

Například počet běžných krádeží klesl o více než 14 tisíc skutků, což je v relativníc­h číslech pokles o více než 23 procent.

Hospodářsk­á kriminalit­a poklesla o více než šest tisíc trestných činů v porovnání s minulým rokem. Také násilných trestných činů se v roce 2020 stalo méně, konkrétně vražd policisté evidovali 130, což je o 13 méně než v roce 2019. Stále platí zjištění, že významný podíl těchto činů páchají osoby, které oběť znají, nebo jsou dokonce v příbuzensk­ém poměru.

Pokles se kromě všech kategorií týká také všech krajů v Česku. Největší rozdíl policie zaznamenal­a v Praze. V relativním vyjádření se zde jedná o 23,7procentní pokles oproti roku 2019. Druhý největší pokles evidovali v Karlovarsk­ém kraji.

Ze všech 80 územních odborů došlo k nárůstu kriminalit­y pouze na Táborsku a Prostějovs­ku, v obou případech však pouze o necelá dvě procenta. (iDNES.cz, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia