MF DNES

Země se zastavila, lépe se v ní dýchalo

Ovzduší se zlepšilo. Přálo počasí a kvůli karanténě lidé méně jezdili autem.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Ovzduší si v roce 2020 „oddechlo“a s ním i obyvatelé země. Český hydrometeo­rologický ústav zveřejnil zatím předběžnou souhrnnou zprávu, ze které vyplývá, že vzduch byl u nás v určitých ohledech nejčistší od počátku měření. Navíc nebyla ani jednou vyhlášena smogová situace.

„Koncentrac­e látek znečišťují­cích ovzduší v roce 2020 opět poklesly. Za hodnocené období 2010 až 2020 dosáhly svých nejnižších hodnot,“píší meteorolog­ové ve své souhrnné zprávě.

Zlepšení zaznamenal­i u všech významných jedovatých látek. Ve vzduchu tak bylo nebývale málo polétavých prachových částic, oxidů dusíku, ale i škodlivého přízemního ozonu. Pro zdraví příznivé výsledky vykazovaly měřicí stanice místy ještě za delší období. „Některé látky dosáhly minima na většině měřicích stanic i za celou historii měření, tedy od devadesátý­ch let 20. století,“doplňují vědci. Těmito látkami jsou větší polétavé částice, které vznikají při topení ve starých typech kotlů, a také oxidy dusíku, které zase vypouštějí z výfuků hlavně starší auta.

Vstřícné počasí

Podle odborníků jsou hlavní příčiny, proč se minulý rok dýchalo v Česku neobvykle dobře, tři. Na ty první dvě má vliv lidská činnost. Jednak se daří postupně vyměňovat staré spalovací kotle za nové, které jsou ohleduplně­jší především k dýchacím cestám sousedů, jednak pomáhá postupná obměna vozového parku za modernější vozidla. Ta vzduch tolik neznečišťu­jí. Svou roli sehrála i opatření proti šíření koronaviru a mimořádný stav. To se projevilo hlavně na nižším množství emisí z dopravy. Hlavní roli však sehrála sama příroda.

„Jednoznačn­ě nejvýznamn­ější příčinou, proč byla v minulém roce kvalita ovzduší lepší, jsou především příznivé rozptylové podmínky,“vysvětluje Jáchym Brzezina, vedoucí oddělení kvality ovzduší Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu v Brně. Právě počasí mělo největší vliv i na premianta loňského roku – měsíc únor. „Nejvýrazně­jší zlepšení jsme zaznamenal­i v únoru, kdy jsme naměřili u některých látek poklesy třeba i o sedmdesát procent oproti běžnému stavu,“vysvětluje Brzezina.

Únor se nesl v duchu větrného počasí. Měsíc byl ale také deštivý a teplý. Právě vyšší teploty se pak projevily na tom, že se méně topilo. Tím se do ovzduší dostalo méně prachu.

„I přesto, že lokální topeniště hrají roli zhruba pět měsíců v roce, dokážou vygenerova­t šedesát procent emisí větších prachových částic a sedmdesát pět procent těch menších,“doplňuje Brzezina.

Pro zdraví lidí je to jednoznačn­ě dobrá zpráva. Prachové částice ovlivňují hlavně srdce, cévy a také dýchací ústrojí. Státní zdravotní ústav ve své zprávě z roku 2019 odhadoval, že prachové částice měly v předešlém roce vliv na předčasné úmrtí zhruba 3 100 lidí. Vůbec nejrizikov­ější pak bývají období, kdy jsou vyhlášeny smogové situace.

I ty se Česku v roce 2020 vyhnuly. Pro badatele to bylo příjemné překvapení především v Moravskosl­ezském kraji.

„Zatím se nikdy za dobu fungování smogového systému nestalo, že by nebyla vyhlášena smogová situace,“vysvětluje Brzezina. Data jsou dostupná od roku 2004. Dá se ale předpoklád­at, že situace byla unikátní i v dlouhodobě­jším měřítku. Kvalita vzduchu byla totiž na začátku milénia podstatně horší.

Opět pomohlo hlavně počasí. Smogové situace se totiž v posledních letech vyhlašují zejména kvůli vysokým koncentrac­ím polétavého prachu, které drží při zemi hlavně inverze, a té bylo vloni méně.

Druhým důvodem bývají vysoké koncentrac­e přízemního ozonu. Ten zase vzniká kvůli intenzivní­mu slunečnímu záření především v letních měsících. Letošní léto ale nebylo tak horké jako léta předešlá, a proto i u tohoto jedovatého plynu zaznamenal­i vědci v loňském roce menší výskyt.

 ??  ?? Jasné nebe Vzduch byl loni čistší než jindy, což ocení třeba lidé z Ostravy (na snímku), kde bývá smog. Ilustrační foto: Alexandr Satinský, MAFRA
Jasné nebe Vzduch byl loni čistší než jindy, což ocení třeba lidé z Ostravy (na snímku), kde bývá smog. Ilustrační foto: Alexandr Satinský, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia