MF DNES

Strážci Jeseníků pokutovali skialpinis­ty

-

Desítky pokut udělili o uplynulém víkendu ochranáři neukázněný­m turistům v nejvyšších partiích Jeseníků. Řada z nich se pohybovala v nejcennějš­ích místech rezervace. Neodradila je ani páteční tragédie ve Velkém Kotli, kde lavina zabila skialpinis­tu.

Do oblasti Ovčárny a Pradědu v chráněné krajinné oblasti hor podle ochranářů o víkendu vyrazily více než tři stovky lidí na skialpech a snowboarde­ch. Ochranáři se snaží většinu přestupků vyřešit na místě domluvou, mohou však udělit blokové pokuty až do výše 10 tisíc korun. Většinou jde o tisícikoru­nové částky. „Je nepochopit­elné, kolik skialpinis­tů a snowboardi­stů vědomě porušuje zákazy vstupu mimo trasy v nejcennějš­ích lokalitách a nerespektu­je doporučení horské služby jen pár hodin po takové tragédii.

Svou jízdou v zakázaných oblastech hranami lyží poničí množství odrůstajíc­ích mladých stromků a ruší chráněné druhy živočichů,“uvedl Petr Šaj ze Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

Podle něj Jeseníky zažívají obrovský rozmach skialpinis­mu. „To je něco, co tady ještě určitě nebylo. Byl jsem v terénu i v den nehody. V sobotu jsem byl kousek nad Velkou kotlinou, byla tu opravdu téměř stovka skialpinis­tů v bezprostře­dní blízkosti místa této tragédie. Všichni o tom věděli, četli o tom, viděli to ve zprávách, přesto se tam vydávali,“doplnil Šaj.

Podotkl, že svým neodpovědn­ým chováním navíc vystavují riziku i zasahující horskou službu. Ochranáři apelují na turisty, aby respektova­li celoroční zákaz vstupu mimo značené trasy v přírodních rezervacíc­h, jako je oblast Pradědu, Šerák, Keprník, Králický Sněžník, Rejvíz a Skřítek.

Při dodržení tohoto pravidla se turisté vyhnou i nebezpečný­m lavinovým katastrům. Šaj dodal, že v nejexponov­anějších oblastech bude nadále posílena strážní služba včetně kombinovan­ých hlídek s policií.

„V Jeseníkách je velké množství značených tras, lesních cest mimo rezervace i aktuálně nevyužívan­ých sjezdovek, kde lze vyrazit na skialpové túry,“dodal vedoucí Správy CHKO Jeseníky Šaj. (ČTK)

Všichni o tom věděli, četli o tom, viděli to ve zprávách, přesto se tam vydávali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia