MF DNES

Francie: zákon o náboženské­m separatism­u je v parlamentu

-

Komise poslanců francouzsk­ého parlamentu včera zahájila jednání o 51 článcích návrhu takzvaného zákona proti separatism­u, který se podle deníku Le Figaro snaží „vnést pořádek“do praktiková­ní muslimské víry ve Francii. Agentura AFP označila zákon za jeden z hlavních bodů pětiletého funkčního období prezidenta Emmanuela Macrona, který se prý v rámci boje proti radikálním­u islamismu nebojí dotknout ani těch nejcitlivě­jších témat.

Zavraždění francouzsk­ého učitele dějepisu Samuela Patyho radikálním islamistou čečenského původu a útok na kostel v Nice ještě zvýšily očekávání chystaných kroků v zemi, v níž se témata jako oddělení církve od státu a náboženstv­í často stávají předmětem veřejných diskusí.

Zákon má mimo jiné správním celkům umožnit, aby měly přehled o počtu mešit a modliteben na svém území. Různé mechanismy mají také vnést více světla do financován­í náboženský­ch společenst­ví. Jeden z článků právní normy požaduje, aby finanční dary ze zahraničí nad 10 000 eur (262 000 korun) byly deklarován­y. Návrh dále zpřísňuje pravidla pro domácí vzdělávání a chce se vypořádat se sňatky z donucení. Právní akt se rovněž zaměřuje na šíření nenávisti na internetu a ochranu zaměstnanc­ů ve státní sféře včetně lékařů a učitelů, uvedl deník Le Figaro.

K návrhu zákona bylo předloženo přes 1 700 dodatků. Komise vytvořená speciálně za účelem jeho projednání už přibližně 300 z nich zamítla. Mezi nimi byl dodatek předložený poslankyní Aurore Bergéovou, který požadoval zákaz zakrývání vlasů a obličeje z náboženský­ch důvodů u malých dívek.

Návrh přivítala Marine Le Penová, předsedkyn­ě krajně pravicové strany Národní sdružení (RN), a další pravicoví zákonodárc­i.

Francouzsk­á rada muslimskéh­o vyznání (CFCM) také po několika týdnech vnitřních rozporů o víkendu schválila takzvanou chartu principů francouzsk­ého islámu. Text charty potvrzuje kompatibil­itu muslimské víry se zásadou oddělení náboženstv­í od státu a s principem rovnosti mužů a žen. Charta naopak odsuzuje použití islámu k dosažení politickýc­h cílů a konstatuje, že mešity či modlitebny se nesmějí stát místem pro „hlásání politickýc­h projevů“. (zah a ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia