MF DNES

Němečtí lékaři a pečovatelé váhají s očkováním

Na přednostní očkování proti koronaviru SARS-CoV-2 nyní mají nárok zdravotníc­i a pečovatelé, ale mnozí z nich o ně nestojí. Proč?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Některé německé nemocnice už proti koronaviru SARS-CoV-2 naočkovaly přes 80 procent svých zdravotník­ů, naopak v jiných zařízeních to vázne. Mezi domovy důchodců například není výjimkou, že o očkování má zájem pouhá pětina pečovatelů. Právě zdravotníc­i a pečovatelé mají vedle rizikových skupin v přístupu k očkování přednost, zájem o ně je však nižší, než se předpoklád­alo.

Vláda zatím nemá souhrnná data, která by tento jev přiblížila. Podle průzkumu z poloviny prosince mají o očkování zájem tři čtvrtiny zdravotník­ů a polovina pečovatelů. Situace je v různých částech Německa odlišná, stejně tak se liší i v různých zařízeních v rámci jedné spolkové země. V minulých týdnech se v souvislost­i s nízkými počty naočkované­ho personálu mluvilo zejména o spolkových zemích Durynsko a Bavorsko. Právě to vedlo bavorského premiéra Markuse Södera ke kontroverz­nímu návrhu: „Zejména mezi pečovateli v domovech důchodců vidíme velkou neochotu nechat se očkovat. Měli bychom se zamyslet nad tím, zda pro určité profesní skupiny nezavést očkování povinně,“řekl Söder.

To nicméně ministr zdravotnic­tví Jens Spahn i další němečtí politici okamžitě odmítli. „Dal jsem své slovo, že očkování bude dobrovolné,“řekl Spahn. Místo toho je podle něj důležité výhody očkování i jeho případná rizika důkladně vysvětlova­t.

Proč pečovatelé a zdravotníc­i váhají? Podle zástupců lékařských organizací neplatí úvaha, že lékaři mají na rozdíl od běžné populace důkladné znalosti ohledně technologi­e výroby vakcín typu mRNA. „I tady narážíme na informační mezery a zavádějící informace,“říká předseda vládní očkovací komise Thomas Mertens.

Ke zdráhavému postoji vůči očkování zdravotník­y vedou i čistě praktické důvody: řada z nich už během minulého roku nemoc covid-19 prodělala a proti koronaviru SARS-CoV-2 má protilátky. Další nemají zdravotní problémy, nepatří mezi rizikové skupiny a spoléhají na ochranné pomůcky. Někteří pak čekají na účinnější typ vakcíny, která dokáže zabránit přenosu viru – nyní používané vakcíny výrobců Biontech/Pfizer a Moderna spíše dokážou zmírnit vážný průběh onemocnění, ale zatím není dostatek dat ohledně toho, zda očkovaným také zaručí bezinfekčn­ost.

I po očkování zdravotníc­i musí pracovat „v plné polní“, v jejich každodenní praxi se tedy výhoda očkování příliš neprojeví. „Předpoklád­áme nicméně, že pokud se u očkovaného personálu prokáže, že nemoc nepřenášej­í, a následně se zmírní přísné nároky na ochranu, pak mezi zdravotník­y a pečovateli zájem o očkování vzroste,“domnívá se Mertens.

 ?? Foto: 2x ČTK ?? Opačný pohled na povinné očkování Markus Söder (vlevo) a Jens Spahn se nemohou shodnout.
Foto: 2x ČTK Opačný pohled na povinné očkování Markus Söder (vlevo) a Jens Spahn se nemohou shodnout.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia