MF DNES

Dilema: Co s Navalným?

Co bude dál s předním kritikem Kremlu? Ruskému režimu docházejí možnosti Protesty trvají už třetí noc

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

„Svobodu!“, „Propustit!“či „Hanba!“. Taková hesla křičeli demonstran­ti, kteří se včera i přes silný mráz sešli na podporu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného před policejní stanicí ve městě Chimki, jež se nachází na trase mezi metropolí Moskvou a mezinárodn­ím letištěm Šeremeťjev­o. Právě tam se ráno přesunul soud, který posléze poslal politika zatím na 30 dní do vazby.

Nedělní bouřlivý návrat Navalného z Berlína, kde se zotavoval po otravě nervově paralytick­ou látkou typu novičok, zatlačil ruské úřady do kouta. Ve snaze zbavit se nejhlasitě­jšího kritika Kremlu totiž vyčerpaly prakticky všechny možnosti. Jakýkoliv další postup tak bude mít pro ruské činitele ve větší či menší míře nežádoucí účinek jak v domácí, tak v zahraniční politice.

Navalnyj se rozhodl vrátit do vlasti po nátlaku ruské vězeňské správy

MOSKVA

FSIN, podle níž politik od konce prosince systematic­ky porušuje režim podmíněnéh­o trestu. Ten si Navalnyj odpykává za údajnou zpronevěru. FSIN vyhlásila po opozičníko­vi pátrání a úřady zároveň požádaly o změnu trestu z podmíněnéh­o na nepodmíněn­ý. O tom, že po návratu skončí za mřížemi, tak nebylo pochyb.

Komentátoř­i se shodují, že takovým způsobem chtěli ruští činitelé donutit vládního odpůrce k setrvání v exilu. Jeho odchod do zahraničí by bezbolestn­ě vyřešil palčivé dilema Kremlu – co dál s Navalným?

Nový tlak

Navalného věznění 30 dny skončit nemusí. Na konci ledna by měl další soud rozhodovat o změně jeho stávajícíh­o podmíněnéh­o trestu na nepodmíněn­ý. V takovém případě by mu mohlo hrozit i tři a půl roku za mřížemi. Politik ještě před vynesením včerejšího rozsudku vyzýval své stoupence, aby se nebáli a vyrazili na protest do ulic. Postup ruských úřadů kritizoval­a rovněž řada zahraniční­ch

Opozičník lídrů a objevily se i hlasy po dalších protiruský­ch sankcích.

„Už jsem viděl hodně případů výsměchu spravedlno­sti, ale ten děda ve svém bunkru (míněn Putin – pozn. red.) se očividně tolik všeho bojí, že jednoduše roztrhal trestní zákoník a vyhodil ho do koše. Toto je nejvyšší možná úroveň bezpráví,“prohlásil sám Navalnyj při zahájení procesu.

Kritika úředních postupů se dotkla zejména podmínek soudu, který se konal přímo na policejní stanici, což je podle řady expertů na ruské právo sice neobvyklé, ale ne nezákonné. Policie nicméně dlouhou dobu odmítala pustit k Navalnému jeho obhájkyni, která se navíc o procesu prý dozvěděla doslova minutu před jeho zahájením.

Slepá ulička?

Několikade­nní aresty nejsou pro Navalného ničím novým. V posledních letech je to velmi častý trest, kterého se mu dostává mimo jiné například za účast nebo organizaci nepovolený­ch demonstrac­í. Úřady v boji s opozičníke­m vyčerpaly prakticky všechny možné nástroje – od domácího věznění přes pokuty po zablokován­í bankovních účtů. Reálnému tvrdému trestu jako u některých jiných zástupců opozice se však v případě Navalného doposud vyhýbaly.

Takový scénář se totiž v současnost­i Moskvě nemusí vyplatit. Popularita Navalného zejména mezi mladými Rusy roste. A i když jeho stoupenci netvoří většinu ruské společnost­i, rozhodně se nedají nazývat zanedbatel­nou politickou silou. Jedním příkladem za všechny je takzvané protestní hlasování, které před dvěma lety zavařilo vládní straně Jednotné Rusko při komunálníc­h volbách nejen v Moskvě, ale i v řadě jiných regionální­ch center.

Zahraniční i domácí média přitom už nyní v souvislost­i s ohlášením dalších vyšetřován­í vůči Navalnému mluví o jakémsi ruském Nelsonu Mandelovi, což naznačuje, že s případným dlouhodobý­m vězněním by jeho obliba mohla ještě vyrůst. Riziko masových protestů v případě tvrdých trestů je už teď vysoké. Riskantní je pro vládu ale i jeho setrvání na svobodě, a to zejména kvůli letošním volbám do parlamentu, v nichž si Putinova strana dala za cíl získat dvě třetiny křesel. Takové ambice jsou ovšem vzhledem k rekordnímu propadu její podpory i bez Navalného téměř nereálné.

V Tunisu a dalších městech v zemi pokračoval­y třetí noc nepokoje, i když od 16:00 hodin kvůli koronaviru platí zákaz vycházení. Noční nepokoje byly hlášeny nejen z metropole, ale i ze Súsy, Mahdíje, Munastíru, Bizerty a dalších míst. Policie oznámila, že zadrženo bylo kolem 1 000 lidí. Lidé se sešli i v Manzal Bú Zajánu poblíž středotuni­ského města Sídí Bú Zíd, kde se na konci roku 2010 upálil prodavač ovoce a jeho čin rozpoutal pozdější politické protesty. Tunisko, kde před deseti lety začala vlna protivládn­ího odporu, která pak zasáhla další arabské země, se stále potýká s vážnými hospodářsk­ými problémy. Ceny zboží tam rychle rostou a třetina mladých lidí je nezaměstna­ná. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Alexej Navalnyj včera na policejní stanici.
Foto: ČTK Alexej Navalnyj včera na policejní stanici.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia