MF DNES

Indie se pyšní vlastní vakcínou. Bude však fungovat?

V zemi začala očkovací kampaň, ale lidé se často Covaxinu bojí. Podle kritiků byl schválen předčasně a spíše na politickou objednávku

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

„Byl jsem hodně nervózní, přiznávám. Většina z nás měla obavy,“svěřil se tisku hygienik Rám Verma, který si v sobotu v metropoli Dillí jako jeden z prvních Indů nechal píchnout vakcínu proti covidu-19.

V Indii tak odstartova­l očkovací maraton, jaký zřejmě nemá ve světě obdoby – během několika měsíců mají vakcínu dostat stamiliony lidí. Jedna z nejambició­znějších kampaní v historii země nicméně začala poněkud rozpačitě. Hrdost provázely i obavy, pochybnost­i a ostré slovní přestřelky.

Indie, především její nacionalis­tický premiér Naréndra Módí, je pyšný především na to, že druhá nejlidnatě­jší země světa dokázala v rekordně krátké době vyvinout vlastní vakcínu, kterou nazvala Covaxin. Právě tu dostal Rám Verna.

DILLÍ

„Jsem hrdý. Indie znovu dokázala světu své schopnosti,“rozplýval se premiér.

Právě kolem domácí vakcíny se v zemi rozhořely ostré spory. Někteří odborníci se obávají, že není jasné, zda vůbec funguje, a že by nakonec mohla přinést víc škody než užitku. Podle nich ji příslušné úřady schválily předčasně a se silným politickým tlakem vládnoucíc­h hinduistic­kých nacionalis­tů v zádech. Původně indický regulátor léčiv uváděl, že Covaxin bude k dispozici pouze jako záložní varianta.

Stín nad Covaxinem

K ostrému použití byly v Indii schváleny dvě vakcíny, jež se také už aplikují – v první fázi především zdravotník­ům, policistům a vojákům. Jde o očkovací látku od firmy AstraZenec­a, jež se v zemi začala také vyrábět a je tam známa jako Covishield, a právě o Covaxin místní společnost­i Bharat Biotech.

Lidé si při očkování nemohou vybrat, dostanou tu, která na ně

Nedůvěra zrovna vyjde. Očkování může konečně zemi vyvést z bludného kruhu věčných karantén, jejich přitvrzová­ní a opětovného uvolňování. V počtech infikovaný­ch je Indie s téměř jedenácti miliony na druhém místě na světě, přes 150 000 jejích obyvatel s covidem dosud zemřelo.

Vakcína ovšem musí správně fungovat. Stíny pochybnost­í nad domácím produktem Covaxin se vynořily kvůli dosti neprůhledn­ému schvalovac­ímu procesu. Někteří lékaři, vědci i opoziční politici zpochybnil­i jeho bezpečnost a obvinili nacionalis­tickou vládu z politickéh­o tlaku na urychlené zavedení.

Vakcína nemá dokončenou testovací fázi 3 u lidí a nebyly zveřejněny žádné přesvědčiv­é údaje o její účinnosti. To Indii řadí k Rusku a Číně, které se rovněž rozhodly nouzově zavést vakcíny, jež se stále nacházely ve fázi testování.

Spory gradují

Vláda na kritiku reaguje tvrzením, že Covaxin je stoprocent­ně bezpečný. O uplynulém víkendu rozeslala po celé zemi 5,5 milionu dávek, jež se budou aplikovat „ve zkušebním režimu“.

Lékaři se místy bouří. „Existují velké obavy, protože pro Covaxin nemáme odpovídají­cí data. Jsme zdravotníc­i a máme strach, že nás nemusí chránit před další vlnou infekce,“ uvedla například lékařka Nirmalja Mohapatrao­vá. Řada zdravotnic­kých pracovníků dává přednost druhé dostupné vakcíně. „Nikdy dříve jsem nic podobného nezažila,“uvedla známá indická odbornice Gagandíp Kangová v narážce na superrychl­é schválení přípravku. Je samozřejmě možné, že časem se prokáže, že Covaxin si v účinnosti nijak nezadá s ostatními vakcínami, mezitím však spory o jeho funkčnost podporují různé pochybovač­e a mohly by zhatit úsilí o maximální proočkován­í populace. Na koni se cítí být také šiřitelé dezinforma­cí a falešných pověstí o vakcínách, které kolují indickým internetem.

„Věřím naší vládě, ale nikdo by si neměl zahrávat s naším zdravím,“vyjádřil momentální náladu mnohých 27letý Šarma Patil. „Pokud jsou vakcíny skutečně bezpečné, tak nechápu, proč nezveřejní všechny potřebné údaje.“

 ?? Foto: Reuters ?? V Indii začali očkovat místní vakcínou Covaxin.
Foto: Reuters V Indii začali očkovat místní vakcínou Covaxin.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia