MF DNES

Vláda pomůže podnikatel­ům v úpadku pětistovko­u

-

Podnikatel­é v úpadku budou moci čerpat kompenzačn­í bonus 500 korun denně, a to zpětně. Umožnit by to měla novela zákona, kterou schválila vláda. Změna se týká výhradně fyzických osob – podnikatel­ů v úpadku. Novelu ještě musí projednat parlament a podepsat prezident.

Vyplácení podpory podnikatel­ům v úpadku by podle ministerst­va financí měla umožnit vyjednávan­á dohoda s Evropskou komisí. Aktuálně je čerpání kompenzačn­ího bonusu jednou z forem veřejné podpory, a proto se musí řídit obecnými pravidly v rámci Evropské unie. Evropská komise v březnu 2020 přijala takzvaný dočasný rámec, v němž nastavila podmínky pro poskytován­í veřejné podpory během pandemie, a jednou z těchto podmínek je právě to, že příjemce podpory nesmí být v úpadku.

„Aktuálně máme s Komisí neformálně vyjednáno, že lidem, kteří jsou již ve fázi oddlužení, čerpání bonusu umožníme, a to zpětně za všech pět bonusových období,“uvedla minulý týden ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

Nejen pro přímo zasažené

Na kompenzačn­í bonus 500 korun mají nyní nárok podnikatel­é s činností podnikání v přímo omezených, případně zcela uzavřených oblastech ekonomiky, a to za každý den omezení. Tato činnost musela být současně za období od června do září 2020 pro daného žadatele dominantní­m zdrojem obživy.

Nově o bonus mohou žádat taxikáři, kteří jsou OSVČ nebo jednatelé malých s. r. o. Na příspěvek mohou mít nárok i zpětně od 22. října. Stát totiž včera taxislužby uznal jako mobilní provozovat­ele služeb.

Kromě přímo zasažených podnikatel­ů mohou o bonus požádat ti, kteří jsou na přímo zavřené obory nejméně z 80 procent navázáni, a to buď dlouhodobý­m dodavatels­ko-odběratels­kým vztahem, anebo je jejich činnost nerozlučně spjata s uzavřenou provozovno­u.

První období pro vyplácení kompenzačn­ího bonusu bylo do 4. listopadu, druhé do 21. listopadu, třetí do 13. prosince, čtvrté do 24. prosince a páté má trvat do 23. ledna. Žádost je možné podávat až do dvou měsíců po skončení příslušnéh­o bonusového období.

Finanční správa zatím eviduje 407 tisíc žádostí a vyplatila 3,2 miliardy korun. OSVČ a společníci malých firem mohli o příspěvek za první vlnu pandemie žádat do 7. srpna. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia