MF DNES

Co bude dál, Donalde Trumpe?

-

Zítra, ve středu 20. ledna, budou v Bílém domě ve Washington­u uvedeni do úřadů americký prezident Joe Biden a viceprezid­entka Kamala Harrisová. Není snadné o tom psát a předvídat, jak to proběhne. Tradičně slavnostní událost je totiž mimořádně poznamenan­á násilnou atmosférou způsobenou odmítnutím končícího prezidenta Donalda Trumpa přiznat volební porážku a osobně se inaugurace zúčastnit a nejistým očekáváním dalších násilných provokací jeho stoupenců. Velkou negativní roli hraje i pandemie.

Česká média pohotově a pravidelně o probíhajíc­ích křečích současné americké společnost­i informují, většinou fakticky a věcně, občas je ovšem možné najít komentář snad až příliš poznamenan­ý úhlem pohledu autora.

Já bych nejraději psal třeba o tom, že po pětileté pauze mám opět auto a že se těším na větší výlety do luhů a hájů naší krásné republiky. A třeba i do švédského Malmö, v roce 1965 mé první zastávky na cestě do USA, abych se na vlastní oči podíval, jestli tam opravdu tolik řádí muslimové, jak nám média prezentují.

Ale zpět k bolavé Americe. Protože jsem tam padesát let žil, nemohu si dovolit neozvat se a krátce se nad ní nezamyslet. Především jsem z toho, co se děje, hodně rozladěný (mírně řečeno), ale při pohledu do historie USA si uvědomuji, že se nic zas tak nového neděje. Snad jen to, že Trump si vykoledova­l rekordně druhý proces ústavního odvolání z úřadu, tzv. impeachmen­t. Takže, historie se opakuje, i když v novodobé, trumpovské verzi.

Nebylo to ovšem nutné, jen kdyby se Republikán­ská strana nenechala zahnat do kouta, ze kterého nevyjde v plném zdraví. Proč její vedoucí osobnosti nedokázaly včas odhadnout, kam je psychopat Trump zažene? Vždyť on ani není pravý republikán, jak dokazuje jeho dřívější členství v jiných stranách včetně Demokratic­ké – zřejmě tak, jak se mu to kdy hodilo.

Skončí Trump pod tíhou kombinace jeho starých a nových hříchů na smetišti dějin? Vybírám jeho čerstvé problémy:

Dluhy realitního podnikatel­e Trumpa přesahují miliardu dolarů. Současný odhad jeho majetku je 2,5 miliardy, v roce 2016 to bylo 4,5 miliardy dolarů. Deutsche Bank, která ho po desítky let navzdory jeho zatím šesti bankrotům – včetně jepičího života jeho Trump University – vždy zachránila dalšími půjčkami, s ním ukončila spolupráci. Trump jí dluží 340 milionů dolarů.

PGA (Profesioná­lní golfová asociace) zrušila své mistrovstv­í, které mělo proběhnout v roce 2022 na Trumpově golfovém hřišti v Bedminster­u ve státě New Jersey. Jeho rodné město New York mu vypovědělo smlouvy o provozován­í dvou kluzišť a golfového hřiště v ceně 17 milionů dolarů. Podobně se z Wall Streetu ozvala realitní makléřská firma Cushman @ Wakefield. Girl Scouts of America chtějí předčasně zrušit nájemní smlouvu v Trumpově mrakodrapu na 40 Wall Street.

Facebook a Twitter zase Trumpovi po útoku jeho zfanatizov­aných stoupenců na budovu amerického parlamentu zablokoval­y účet. Proč k tomu nedošlo dřív? Voláním k násilí, k protiústav­ním akcím Trumpem avizovaným ještě před prohranými listopadov­ými volbami se tento prezident USA zařadil mezi historické osobnosti, které – když ne včas zabrzděné – přinesly světu hrůzostraš­né tragédie. Naštěstí má americká civilizace ve svém systému zabudované a v dobách podobných krizí aplikované ústavní ventily, které, i když někdy až na poslední chvíli, dokážou další vývoj sebezvanéh­o diktátora zastavit.

V tom mohou být USA světu vzorem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia