MF DNES

Front Line Assembly mají stále nabito

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Kanadští Front Line Assembly, v současné době tvořeni duem Bill Leeb a Rhys Fulber, jsou klasici žánru EBM, který spojuje industrial, elektropun­k a elektronic­kou taneční hudbu. Což s sebou samozřejmě nese mnohé výhody, ale i úskalí.

Plusem je, že mají davy věrných a oddaných fanoušků, kteří se třesou na každou další desku a koncert. Minusem je, že se vždy najde dost nostalgick­ých kverulantů, kteří nový počin okamžitě rozpitvají a poté zkonstatuj­í, že už to není takové jako v dobách „klasických“desek.

V případě Front Line Assembly jde třeba o alba Caustic Grip nebo Tactical Neural Implant z počátku devadesátý­ch let minulého století.

Vtip je však v tom, že kdo si novinku Front Line Assembly s přiléhavým názvem Mechanical Soul poslechne opravdu pečlivě, najde v ní tolik podnětného, že si na podobné irelevantn­í nářky ani nevzpomene.

Jinými slovy, Leeb a Fulber mají stále dost čerstvých nápadů, aby jejich zajímavé počiny nefungoval­y jen jako další položka do diskografi­e a důvod vyjet na turné a zopakovat si staré dobré fláky.

Barbaři z nového světa

Na věc se jde zostra, tepající Purge připraví půdu pro nervózně potrhanou Glass And Leather, a pak už nastupuje singlová hitovka Unknown, což je dokonalá ukázka zvuku Front Line Assembly roku 2021.

Pečlivě nadávkovan­ý refrén, chladná atmosféra a především jemná práce se zvukem, kde nic netrčí ani nechybí. S New World přichází zklidnění, jde o zasmušilou a zadumanou skladbu, jejíž odtažitý půvab doceníte až s několika poslechy.

Snad jediné vybočení z jinak čistě elektronic­kého zvuku přináší Stifle s hostujícím kytaristou Dinem Cazaresem z cybermetal­ové kapely Fear Factory – popravdě ale nejde o nijak výjimečný kousek. Cazaresova přítomnost funguje spíše jako reklamní lákadlo.

Mnohem lépe dopadlo hostování Jeana-Luca de Meyera z Front 242 ve valivé a majestátní skladbě Barbarians.

Front Line Assembly jsou sice klasici, ale pokud budou i nadále točit tak energická a povedená alba jako Mechanical Soul, vitrínu nechejme zavřenou a prachovku zamkněme do kumbálu. Mechanical Soul Front Line Assembly

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia