MF DNES

Nemocnice očkují stovky osmdesátní­ků denně

-

Celkem 1 130 lidí starších osmdesáti let se na tento týden objednalo k očkování proti covidu-19 ve Fakultní nemocnici Motol. S očkováním seniorů objednanýc­h přes centrální systém začali zdravotníc­i v Motole v sobotu. Za víkend podle Ludmily Šimáčkové z odboru komunikace motolské nemocnice naočkovali 441 seniorů. Celkem zatím v Motole aplikovali 4 855 vakcín, a to jak seniorům nad 80 let s termínem z registru, tak klientům a pracovníků­m domovů pro seniory a zdravotník­ům.

Problémy s technickým připojením k centrálním­u systému, které nemocnice v Motole měla v sobotu ráno zhruba hodinu, se v neděli ani včera neopakoval­y. „Registračn­í systém už funguje bezproblém­ově,“uvedla včera Šimáčková.

Lidé přišli den před otevřením

Včera v 7.00 začalo ve Fakultní Thomayerov­ě nemocnici (FTN) v Praze fungovat nové očkovací centrum. „Očkujeme do 19.00 a na dnešní den jsou termíny obsazené. Očkujeme nejen seniory nad 80 let, ale paralelně očkujeme i zdravotník­y, kteří přicházejí do styku s covid pozitivním­i pacienty,“řekl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

I přesto, že nemocnice v pátek 15. ledna deklaroval­a, že očkovací místo pro veřejnost otevře v pondělí, přišly do nemocnice desítky zájemců o očkování už v neděli, a to na základě provedené rezervace přes centrální registr. „Za to, že někteří zájemci o očkování dostali dřívější termín, nemůžeme. Nicméně ty osoby, které v neděli přišly, jsme i přesto naočkovali a vyšli jsme jim vstříc,“řekl Sulek. Upřesnil, že před zahájením provozu očkovacího centra nemocnice naočkovala přes padesát seniorů.

Včera začalo očkování proti covidu-19 také ve Fakultní nemocnici Bulovka. Očkuje se od 07.00 do 19.00 v prostorách Kliniky infekčních, parazitárn­ích a tropických nemocí.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) začali s očkováním seniorů starších osmdesáti let s termínem očkování rezervovan­ým přes centrální registr v neděli. Podle centrálníh­o systému mají na následujíc­í dny plno. Maximální kapacita očkování ve VFN je podle mluvčí nemocnice Marie Heřmánkové pět set lidí denně. Část z nich jsou zdravotníc­i, kteří se dostaví pro druhou dávku vakcíny.

Očkovací centrum Prahy v prostorách Městské poliklinik­y ve Spálené ulici by mělo podle centrálníh­o registru první zájemce o očkování z řad seniorů přijímat dnes. Včera odpoledne se na webu systému objevily volné termíny k očkování v tomto očkovacím centru zřízeném magistráte­m. (ČTK)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pfizer do ramene Seniory starší 80 let očkovali včera také zdravotníc­i z Fakultní nemocnice v Motole (na snímku). Tamní očkovací centrum je otevřené od soboty, za víkend dokázalo dát vakcínu 441 seniorům.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pfizer do ramene Seniory starší 80 let očkovali včera také zdravotníc­i z Fakultní nemocnice v Motole (na snímku). Tamní očkovací centrum je otevřené od soboty, za víkend dokázalo dát vakcínu 441 seniorům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia