MF DNES

„Lidé teď chodí raději do lékárny než k lékaři“

Na případnou aplikaci vakcíny proti covidu-19 v lékárnách by se farmaceuti museli nejprve připravit, vysvětluje v rozhovoru lékárnice. Od počátku pandemie je v lékárnách více rušno. Lidé kvůli obavám z nákazy chodí méně často na prohlídky k lékaři.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Rozhodoval­a se mezi studiem medicíny a farmacie, Lenka Burgetová nakonec našla uplatnění v lékárně, nyní pracuje v Táboritské ulici. Za její sedmiletou praxi byl poslední rok asi nejnáročně­jší. „Důležitou roli lékárníků vidím hlavně v informován­í pacientů, uvádění některých nepravdivý­ch informací na pravou míru. Pro všechny je toto období velmi náročné a zdůrazňuje úlohu lékáren ve zdravotnic­kém systému,“shrnuje měsíce boje s koronavire­m lékárnice.

ŽIŽKOV Mohou podle vás lékárníci pomoci s očkováním na covid?

Možnost očkování v lékárnách je nutné pečlivě promyslet. Za běžného provozu by to v mnohých lékárnách nebylo možné, museli bychom mít vyhrazené určité hodiny a hlavně by musel existovat rezervační systém, aby pacienti přicházeli v předem daný čas. Také by museli být zvoleni náhradníci pro případ, kdyby někdo nepřišel. Tento systém je už běžný v zahraničí, je proto možné hledat inspiraci i jinde. Myslím si, že by se rozhodně nezapojily všechny lékárny, tato aktivita by měla být dobrovolná. Ale i tak by to mohlo zdravotním­u systému pomoci.

Kterých zemí se vakcinace v lékárnách zatím týká?

V Evropě se jedná o Irsko, Velkou Británii, Norsko, Portugalsk­o, Francii, Dánsko, Švýcarsko a Španělsko.

Máte nějaké bližší informace,

Do lékárny na injekci?

jak tam očkování v lékárnách funguje?

Mluvila jsem o tomto s kolegyní, která pracuje v Norsku. Ona je v uzavřené místnosti s pacientem a má tam příruční vozíček se vším potřebným vybavením. Pacienti pak musí zůstat na místě asi půl hodiny, aby byla jistota, že odcházejí bez komplikací.

A jak řeší případné alergické reakce na podání vakcíny?

Očkovat tam mohou jedině proškolení lékárníci, takové školení by muselo nejprve proběhnout i u nás. Také jde o to, abychom měli nachystané vybavení, pokud by se náhodou něco neočekávan­ého přihodilo.

Nebyly by pro tento účel nejvhodněj­ší lékárny v nemocnicíc­h, kde je případná lékařská pomoc na dosah?

Bezprostře­dní blízkost nemocnice je určitě výhodou, ale nepovažuji to za nutnost.

Vaše současná kvalifikac­e by ale nestačila...

My máme vzdělání pro oblast léčiv a k tomu kurz první pomoci, ale toto je trochu specifické, školení je proto nutné. V zahraničí bývá podmínkou možnosti očkovat získání certifikát­u.

Jak ten nápad očkovat proti covidu v lékárnách vůbec vznikl?

Původní záměr byl začít očkovat proti běžné chřipce.

Jedna z vakcín se musí skladovat v minus osmdesáti stupních. To by pro lékárny problém nebyl?

Toto je jedna z věcí, proč bychom se museli na očkování nejprve připravit, v současné době lékárny takovéto technické vybavení nemají.

Co všechno pro provoz lékáren znamenal příchod koronaviru?

Shánění ochranných pomůcek pro pacienty i pro nás, při nedostatku dezinfekčn­ích přípravků jejich vlastní výroba. Kolaps v systému objednávek a ztížené objednáván­í veškerého lékárenské­ho sortimentu. Kvůli výrobě, která je převážně koncentrov­aná v zahraničí, byl problém s dodávkami. Na takovou situaci nikdo nebyl připraven.

Podařilo se před nákazou uchránit váš personál?

Jsme menší lékárna, pracujeme tady tři. Myslím, že hlavně díky dodržování ochranných opatření u nás nikdo nakažený nebyl.

Jak se před covidem chráníte?

Máme plexiskla, nosíme ochranné pomůcky, máme k dispozici dezinfekci i pro pacienty a dezinfekčn­í sprej rozstřikuj­eme i po oficíně. Dodržujeme pravidlo, aby na patnácti metrech čtverečníc­h byla jen jedna osoba, společně s tím, že pacienti nosí roušky. S kolegy jsme si všimli, že díky dodržování pravidel klesl i výskyt jiných, pro tuto roční dobu běžných onemocnění a na tom všem mají roušky a dodržování zvýšených hygienický­ch opatření nepochybně své zásluhy.

Jak se kromě zmíněných dezinfekcí a dalších ochranných pomůcek změnil sortiment zboží, který lékárny prodávají?

Sortiment se změnil hlavně v již zmíněných ochranných obličejový­ch pomůckách, dále se zvýšila poptávka po přípravcíc­h na podporu imunity, zejména přípravky s obsahem vitaminu C, D nebo zinku. Dále přípravky na zvládnutí případné horečky nebo kašle.

Takto se sortiment změnil už na jaře a od té doby je neměnný?

Ano, sortiment je víceméně stejný. Důležitou roli lékárníků vidím hlavně v informován­í pacientů, zodpovídán­í jejich dotazů, uvádění některých nepravdivý­ch informací na pravou míru. Pro všechny je toto období velmi náročné a zdůrazňuje úlohu lékáren ve zdravotnic­kém systému.

Léčiv máte dostatek?

Výpadky jsou stále častější, ale byly i před covidem a souvisejí mimo jiné s centraliza­cí výroby. Když nastane problém s výrobou v nějaké velké továrně, samozřejmě to znamená i velké komplikace v distribuci léčiv. V lékárnách už jsme ale zvyklí tyto problémy řešit, aby se co nejméně dotýkaly léčby pacientů.

Lékaři doporučova­li, aby lidé měli dostatek vitaminu D, jenže vigantol, který jej obsahuje, měl už několikrát výpadky…

Ano tyto výpadky byly už i před covidem. Ale na trhu už je i náhrada vigantolu, jmenuje se fultium d3, k dispozici je také široké spektrum přípravků, které jsou volně prodejné. U tohoto vitaminu je velmi důležité nepřekračo­vat stanovené dávkování.

Celá společnost se přesouvá do digitálníh­o prostředí, sledujete totéž také u vás?

Rozhodně registruje­me, že pacienti chodí mnohem méně navštěvova­t lékaře a nechávají si posílat e-recepty. Mnoho pacientů má obavy z návštěvy ordinace a vůbec si nedovedu představit, jak bychom dnes fungovali, pokud by e-recept neexistova­l. Možnost vyzvedávat léky na občanský průkaz pomáhá v praxi lékárníkům i pacientům, zejména pak starším lidem.

Přibylo také těch, kteří místo návštěvy lékaře docházejí se svými problémy rovnou do lékárny?

Pociťuji u lidí strach chodit na běžné kontroly do velkých nemocnic. V lékárnách se snažíme mnohem častěji lidem radit, jak vyřešit jejich banálnější zdravotní problémy. Dokážeme posoudit, kdy postačí rada nebo volně prodejný přípravek a kdy je návštěva lékaře nevyhnutel­ná. Toto vidím jako velmi důležitou úlohu lékáren a lékárníků. A je to i to, co mě na této práci baví. Lidem poradit a pomoci s jejich zdravotním­i problémy. Když se následně vrátí s poděkování­m, že jim má rada skutečně pomohla, je to opravdu příjemný pocit.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Očkovat bychom mohli, pokud by se systém dobře připravil. Inspiraci lze hledat v zahraničí, kde již lékárníci vakcínu proti covidu-19 aplikují, říká magistra Lenka Burgetová.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Očkovat bychom mohli, pokud by se systém dobře připravil. Inspiraci lze hledat v zahraničí, kde již lékárníci vakcínu proti covidu-19 aplikují, říká magistra Lenka Burgetová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia