MF DNES

Kalousek končí ve Sněmovně

Sněmovna přišla o skvělého řečníka a protřelého stratéga. Kalousek složil mandát.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Moje dráha aktivního poslance se dovršila. Mějte se moc fajn,“rozloučil se včera překvapivě na půdě Sněmovny Miroslav Kalousek. Navzdory tomu, že do té doby jej minimálně polovina poslanců pro jeho názory a vystupován­í nemusela, dočkal se od přítomných kolegů napříč politickým spektrem potlesku vestoje.

Kalousek byl považován za vynikající­ho zákulisníh­o hráče. Na pomyslné šachovnici byl oproti ostatním vždy minimálně o dva tahy napřed. I proto se mu také přezdívalo „kardinál Richelieu české politické scény“. Kauz, které by jiným zlomily vaz, mu prošlo nespočet a nezlomily mu ho.

Muž, kterého baví tenis a má slabost pro vážnou hudbu a operu, se začal pohybovat ve státní správě už po listopadov­é revoluci 1989. Někdejší chemický inženýr a vedoucí investic v podniku Mitas nastoupil v roce 1990 na Úřad vlády jako poradce.

Byť vliv už v této pozici měl, ještě mnohem větší získal o pár let později na ministerst­vu obrany.

Tam z pozice náměstka dohlížel na armádní zakázky. Tou zřejmě nejznámějš­í byl nákup nekvalitní­ch padáků, na nichž zahynul vojín Roman Prinich. Armáda je vyřadila z výzbroje, ačkoli stály 110 milionů korun. Na Kalouska se zaměřila policie, z ničeho jej však nikdy neobvinila a on to pak opakoval až do dneška. Kauza totiž Kalouska provázela po celé jeho politické období. Na obraně přitom za Kalouska vydělal i zbrojař Richard Háva z Omnipolu. Mimochodem, politik se s ním přátelí dodnes.

Do Sněmovny byl Kalousek poprvé zvolen za KDU-ČSL v roce 1998. A stejně jako u jiných vrcholných politiků se i v jeho případě dostal o pár let později na přetřes majetek. Ukázalo se, že bez půjček v bance investoval přes tři miliony korun do stavby domu v jihočeské Bechyni a odkoupení třípokojov­ého bytu v paneláku v Praze.

Kromě toho měla Kalouskova rodina k dispozici luxusní dvousetmet­rový půdní byt na pražském Veleslavín­ě. Až později se ukázalo, že ke všemu se dostal díky pomoci svého švagra Lubomíra Kašáka, jenž vydělával na městských zakázkách a následně byl svým společníke­m zastřelen.

Námluvy s komunisty

To, jak moc to Kalousek uměl s mocí, ukázaly v roce 2006 po patovém výsledku voleb i jeho vládní námluvy s tehdejším předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Oba politici navzdory přesvědčen­í KDU-ČSL začali koketovat s myšlenkou vytvoření menšinové vlády tolerované KSČM.

Jednali o ní jen do doby, než si lidovci v krajích dupli a takové vládě řekli ne. Kalouska to stálo post předsedy. A to navzdory tomu, že svůj krok obhajoval: „Udělal jsem něco, co omluvit nelze. Ale neměl jsem na vybranou. Mohl jsem tiše chcípnout v křoví. Byla to provokace, byla to hra. Kdybych neudělal nic, tak další vývoj byl neskonale dramatičtě­jší.“Tím podle svých slov narážel na to, že se jen snažil zabránit vzniku velké koalice ČSSD a ODS (nakonec vznikla vláda ODS, lidovců a zelených).

O pár let později se Kalousek s lidovci rozešel a společně s Karlem Schwarzenb­ergem založil TOP 09. Straně finančně pomáhal i uhlobaron z OKD Zdeněk Bakala.

Coby předseda TOP 09 Kalousek skončil v listopadu 2017. V čele jej nahradil Jiří Pospíšil, kterého posléze vystřídala současná předsedkyn­ě Markéta Pekarová Adamová.

Už v tomto mezičase se Kalousek začal stahovat z politickéh­o výsluní. Třeba při eurovolbác­h v roce 2019 čekal s Karlem Schwarzenb­ergem na výsledky místo ve volebním štábu v kavárně Mlýnská.

Včera Kalousek skončil i ve Sněmovně. V čele poslanecké­ho klubu ho nahradil Vlastimil Válek, v lavici nový poslanec Jan Jakob.

Asi nelze čekat, že Jakob by na plénu někoho (zejména premiéra Andreje Babiše) urazil, propleskl vulgárního mladíka před Sněmovnou nebo si dal o něco víc skleniček na zdraví než ostatní.

A co bude Kalousek teď dělat? „Určitě se uživím, o mě strach mít rozhodně nemusíte,“odmítl být politik před časem konkrétní pro MF DNES. Včera řekl, že teď si dá prázdniny a pomůže straně a také koalici TOP 09, ODS a lidovců ve volbách.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Odcházení Poslanci tleskají Miroslavu Kalouskovi poté, co včera oznámil konec ve Sněmovně. „Mějte se tu fajn,“řekl u pultíku.
Foto: Petr Topič, MAFRA Odcházení Poslanci tleskají Miroslavu Kalouskovi poté, co včera oznámil konec ve Sněmovně. „Mějte se tu fajn,“řekl u pultíku.
 ?? Foto: MAFRA a ČTK ?? Na vrcholu Prezident Václav Klaus jmenuje Kalouska ministrem (uprostřed). Na snímku dole je nový poslanec Kalousek v roce 1998.
Foto: MAFRA a ČTK Na vrcholu Prezident Václav Klaus jmenuje Kalouska ministrem (uprostřed). Na snímku dole je nový poslanec Kalousek v roce 1998.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia