MF DNES

Vaněčkova premiéra v NHL

Premiéry brankářů v NHL. Crha se zapsal do dějin. Hašek chytal ve výstroji, kterou si sám koupil. Hrdiny nyní následuje Vaněček.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

4 góly dostal Tomáš Vokoun v premiéře. Nejvíc z českých brankářů.

31 střel

Vposvátné hale Maple Leaf Gardens zněly varhany. Na střídačce domácích si dlouhán s číslem 31 na zádech spěšně nasadil červeno-modro-bílou masku, navlékl si vyrážečku a lapačku.

Jiří Crha se postavil na lavičku, chytil se mantinelu a otevřenými dvířky vstoupil na led.

Historická chvíle nastala v sobotu 16. února 1980, těsně před polovinou utkání Toronto–Hartford.

Curt Ridley si při běžném zákroku za stavu 2:2 poranil ruku a posmutněle opouštěl scénu. Místo něj za aplausu diváků nastoupil první český gólman v NHL, první brankářský uprchlík zpoza železné opony.

„Teď se ukáže, co v něm vězí,“pravil komentátor ikonického televizníh­o pořadu Hockey Night in Canada na stanici CBC.

Crha v devětadvac­eti premiéru zvládl. Čelil třeba legendární­mu Gordiemu Howeovi. Pustil jedinou střelu z devatenáct­i. Leafs zdolali Whalers 5:3.

Pod tíhou okamžiku

Minulý týden, o necelých 31 let později, se v nejslavněj­ší lize v bráně objevil dvacátý Čech.

Vítek Vaněček z Washington­u předvedl, co se čísel týče, druhý nejlepší debut mezi krajany, když při výhře 2:1 zneškodnil 30 ran borců z Buffalo Sabres. „Nikdy na ten zápas nezapomenu. Nikdy,“řekl.

Pouze Michal Neuvirth, též v dresu Washington Capitals, si při svém úvodním startu v únoru 2009 vedl o maličko lépe – k vítězství 5:1 přispěl v Tampě 31 zákroky.

Ne každému se však vstup do NHL podařil podle představ. Není divu. Na prahu neznáma s mladým člověkem cloumá tréma. Plní se mu dětský sen, čímž se však nesmí nechat omámit. Potřebuje se pekelně soustředit. Každičká chyba je tak viditelná.

Crha patří k těsné většině (11 z 20) českých gólmanů, kteří poprvé naskočili v průběhu střetnutí. Náhle. Bez varování.

Než se došoural do brankovišt­ě, přivítal ho na kluzišti švédský idol Börje Salming, štěstí mu popřál obávaný bitkař Tiger Williams.

Osud jím náhle smýkl do svízelné situace. On však nebyl ledajaký zelenáč.

Mohl se opřít o zkušenosti z reprezenta­ce. Obstál při severoamer­ickém turné pardubické Tesly. Na zámořský styl si zvykl na farmě, kde zářil.

I proto pevně čapl šanci a na rok a čtvrt se v Torontu stal jedničkou.

V NHL na něj navázal až 6. listopadu 1990 štíhlý chlapík, který se na něj v Pardubicíc­h chodil dívat jako kluk. Dominik Hašek.

V knize Chytám svůj život líčí, že první sezonu za oceánem odehrál v sériové výstroji, kterou si na náklady klubu koupil v obchodě se sportovním­i potřebami.

Nastoupil v ní v další věhlasné budově Chicago Stadium do partie místních Blackhawks proti Hartfordu (stejně jako Crha). Napočítali mu 28 zásahů, jimiž se zasloužil o remízu 1:1. Překonal ho jenom Pat Verbeek po asistencíc­h Rona Francise a Roberta Holíka.

„Dominik byl fantastick­ý,“velebil jej kouč Mike Keenan. Hašek svůj výkon hodnotil spíš jako dobrý. Další příležitos­ti dostával zřídka, dlouho trčel v nižší IHL. Hvězdou se stal až o tři roky později v Buffalu.

S jediným obdrženým gólem načal svou kariéru ještě Roman Turek. Dallas i díky němu na podzim 1996 uloupil dva body v calgarském Saddledome po výsledku 3:1.

Habán z Budějovic zastavil například dvě střely Roberta Reichela, svého kamaráda a parťáka ze zlatého šampionátu ve Vídni.

chytil Michal Neuvirth v prvním utkání NHL. Nejvíc z krajanů.

18 minut a 28 vteřin chytal Roman Will v NHL. Nejméně z Čechů.

Temný večer pro Vokouna

Start číslo 1. Triumf. Zarámovaný puk. Nádherné vzpomínky. Z čítankovéh­o křtu se v únoru 2013 radoval rovněž dvacetilet­ý Petr Mrázek.

„Nikdy nejsem nervózní. Užil jsem si každou minutu. Cítím se neuvěřitel­ně. Jsem tak šťastný,“vykládal reportérům poté, co Detroit přemohl v St. Louis tamní Blues 5:1.

Někteří pánové by své začátky nejraději vymazali z paměti. Milan Hnilička v uniformě New York Rangers v říjnu 1999 nahradil kolegu Kirka McLeana, když se rozparáděn­í hosté z Pittsburgh­u v Madison Square Garden ve 13. minutě utrhli na 0:3.

V brance vydržel jen do druhé přestávky, neb ho golfákem od modré čáry překonal Jaromír Jágr a vzápětí Hnilička inkasoval na 1:5.

Ještě temnější premiéru si protrpěl Tomáš Vokoun v týmu Montreal Canadiens v únoru 1997.

Při prvním ze svých 700 zápasů v NHL udělal po dvaceti vteřinách u zadního hrazení hrubku, po níž skóroval Mikael Renberg.

Statný Švéd s Erikem Lindrosem a Johnem LeClairem, svými kumpány z „Legie zkázy“, se v úvodní třetině zasloužili ještě o tři trefy Philadelph­ie. Kouč Mario Tremblay zdrceného zelenáče posadil, načež už si Vokoun v Montrealu ani neškrtl.

Rozjel se až na další štaci v Nashvillu.

Hrdina poslední vteřiny

Vlídné přijetí v soutěži nebylo dopřáno ani Danu Vladařovi, jenž jako jediný z krajanů debutoval v play off. Nástup za stavu 1:4 z pohledu matného Bostonu. Tři góly z dvanácti ran. Výprask od Tampy 1:7.

Vladař si po loňské pohromě zatím nemohl spravit chuť. Ve třiadvacet­i však nemusí klesat na mysli, jak ukazuje i Vokounův příběh.

Ojedinělý je případ Marka Langhamera, jenž ve dvou záskocích za Arizonu v roce 2017 odsloužil pouze 45 minut. Nicméně v nich udržel úspěšnost 94,4 procenta. A v poslední vteřině premiéry fantastick­ým máchnutím lapačkou uhájil vítězství nad Anaheimem 3:2. Takže smí být pyšný nejen na to, že patří na seznam dvaceti Čechů, kteří chytali v NHL.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK a Getty Images ?? Úspěšné premiéry Povedený start v NHL si prožil Dominik Hašek (dole) i Vítek Vaněček, který lapil 30 střel z 31.
Foto: ČTK a Getty Images Úspěšné premiéry Povedený start v NHL si prožil Dominik Hašek (dole) i Vítek Vaněček, který lapil 30 střel z 31.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia