MF DNES

Nakažlivěj­ší virus už je tu

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Začíná to jako nějaký dětský vtip: Potká se Brit, Němec a Čech... Jak to dopadne, asi každý tuší. Po podobném setkání u našich západních sousedů se nová mutace koronaviru pravděpodo­bně dostala na konci loňského roku do Česka.

První vzorek zkoumaný zdravotním ústavem, u kterého bylo podezření na britskou mutaci, byl podle Heleny Jiřincové, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ) z 25. prosince loňského roku a byl odebrán v Královéhra­deckém kraji. „Šlo o vystopovan­ý kontakt člověka, který přijel z Německa a byl v kontaktu s člověkem, u kterého se britská mutace potvrdila,“dodává ředitelka.

Riziko nové mutace představuj­e její rychlost. „Britská mutace je nebezpečná, protože se rychleji šíří, a může tedy způsobit vyšší tlak na zdravotnic­ký systém. Naštěstí to nevypadá, že by způsoboval­a onemocnění s horším průběhem ani že by byla odolná vůči očkování,“vysvětluje virolog Jiří Černý.

Mutace už je všude

Britská mutace koronaviru byla zatím potvrzena na vzorcích, které pocházely z Prahy a Středočesk­ého a Královéhra­deckého kraje.

Podle SZÚ byl ale zatím testován úzce zaměřený výběr vzorků, z kterého nelze vyvozovat, jak moc je britská mutace v Česku rozšířena. Že se mutace rozšířila i jinde, potvrdila dnes ČTK Fakultní nemocnice Brno. Její mluvčí Veronika Plachá uvedla, že nemocnice zachytila od 25. prosince až dosud 84 případů britské mutace koronaviru. Vzorky odeslala ještě na potvrzení.

„Nyní se zdá, že asi deset procent vzorků, které vyšetřujem­e, může obsahovat tuto variantu. Je to v korelaci s tím, co mají ostatní země kolem nás, kde se také pohybuje tato varianta zhruba mezi deseti a patnácti procenty,“uvedl ministr zdravotnic­tví Jan Blatný. „Velmi zjednoduše­ně řečeno, co by se stalo jinak během deseti dnů, je schopno u této varianty proběhnout za dnů šest,“dodává.

Česko teď podle Blatného musí zásadně zareagovat. „Tím je udržování opatření, očkování a snaha co nejdříve proočkovat populaci, která je nejrizikov­ější,“vysvětluje ministr. Česko také nemůže počítat s tím, že by se v dohledné době zbavilo pátého stupně PES a že by se nějak zásadně rozvolňova­lo.

Britská, brazilská a jihoafrick­á

S tím, jak narůstá počet nakažených, vir mutuje. Světem neobchází jen mutace poprvé identifiko­vaná na britských ostrovech. Popsána byla brazilská mutace, rychle se šíří také jihoafrick­á mutace. Odborníci se obávají, že ta by na očkování rezistentn­í být mohla. „RNA vakcíny se ale dají rychle adaptovat, takže bych se toho tak moc nebál. Je ale dobré být ve střehu a sledovat, které kmeny se kde šíří,“říká virolog Černý.

S přispěním Evy Zahradnick­é

 ?? Ilustrační foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Testování odhalilo britskou mutaci viru v Praze, středních Čechách a Královéhra­deckém kraji.
Ilustrační foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Testování odhalilo britskou mutaci viru v Praze, středních Čechách a Královéhra­deckém kraji.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia