MF DNES

Trump nakonec přemazal, co za čtyři roky dosáhl

Amerika měla dva prezidenty. Ten první byl líčen jako mediální padouch, což překrylo věci, jichž dosáhl ten druhý. Pak přišel kolaps

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Jeho chování přemazalo to, čeho dosáhl. Vlastně víc: na konci to všechno dokonce zdiskredit­oval. Poslední čtyři roky měla Amerika ve skutečnost­i dva prezidenty. Jeden byl totální idiot, fašista, sexista, rasista, ruský slouha a vůbec zemský škůdce. Jmenoval se Donald Trump a takhle ho popisovala americká média, od nichž to přebíral svět. Když nastupoval, psalo se, že akciový trh se zhroutí, Trump spustí válku s Íránem, KLDR, Venezuelou a možná s Čínou. S Ruskem ne, protože ve skutečnost­i bude USA řídit Putin tím, že ho vydírá. NATO se rozpadne, potraty budou ilegální, zastánci bílé nadvlády ovládnou města. Ten druhý prezident udělal Američany nejbohatší za celé desítky let mimo jiné tím, že zastavil obamovskou stagnaci. Historicky nejlépe se za něj měli i černoši. Byl prvním prezidente­m od roku 1945, který nezahájil žádnou válku. Zrušil či předělal nevýhodné dohody včetně těch s Íránem a Čínou, kterou navíc odhalil jako hrozbu číslo jedna. Zničil Islámský stát. Dosáhl průlomu na Blízkém východě a NATO je silnější, než bylo, protože přinutil Evropany vystoupit z kupé a také tlačit. Zastavil nelegální migraci, ale hlavně ukázal, že existuje Amerika tvrdě pracujícíc­h chudáků, jejichž města se rozpadají, protože se na ně elita vykašlala, jelikož se jim pro jejich elegantní řeči o úžasné budoucnost­i nehodili.

Přesto odchází aspoň podle průzkumů jako nejhorší prezident všech dob, takřka pučista a muž, který za čtyři roky prohrál Bílý dům, Sněmovnu reprezenta­ntů i Senát. Je to takový vyvrhel, že mu New York zrušil i smlouvu na provozován­í kolotoče. A tak to i zůstane, protože historii píšou vítězové a jejich média. Nedopustí, aby ten cejch šel sundat.

Pod nepřátelsk­ou palbou

Málokdo by tehdy vsadil na to, že by mohl v listopadu prohrát volby. Dominoval Americe, přestože od začátku byl pod takovou nepřátelsk­ou palbou, jako nebyli jeho poslední předchůdci dohromady.

Nabývalo to absurdních rozměrů. Nedávno tisk dělal z izraelsko-arabského průlomu, v němž se psala historie, bezvýznamn­ou epizodu.

Když se podařilo zabít vůdce Islámského státu, Washington Post ho bagatelizo­val jako „prostého islámského vědce“. Když Trump oznámil, že Islámský stát byl zničen a padla jeho poslední bašta, média soutěžila ve vysvětlová­ní, jak moc opět lže, protože buňky a duch budou fungovat dál. Každý útok osamělých radikálů či skupin, které si chtěly zajistit pozornost tím, že se přihlásily k IS, byl zveličován jako důkaz. Ale podle této logiky by ještě neskončila ani druhá světová válka.

Trump dominoval Americe i proto, že média a demokraté jím byli posedlí. Byla to past poražených a on jim do ní hloupě vlezl: jeho ješitnost a ego z něj udělaly prezidenta, který reaguje na pavlačové invektivy trhovkyň jejich stylem. Nejenže ho to snižovalo – tohle ani nešlo uboxovat. Ale on očividně nemohl odolat.

Jeho prezidents­tví, to byly čtyři roky v ostřelovan­ém hradě. Russiagate,

tedy nesmysl o jeho spolčení s Putinem, který mu zajistí vítězství a on mu za to bude sloužit, je metaforou všeho. Spousta lidí tomu ale dodnes věří, přestože to bylo jedno z mnoha alibi, které si zkonstruov­ali demokraté, aby zdůvodnili svoji prohru jako úchylku dějin, jíž pomohlo spiknutí.

Podobně bude mít v dějinách zaneseno, že za něj ožili sexisté, rasisté a fašisté, ale velkým dílem to bylo tak, že je naopak aktivizova­li jeho odpůrci, kteří tyhle nálepky nutili od počátku Trumpovi, aby proti němu měli pořádný klacek.

Americké kulturní válčení se tak rozjelo naplno. V ovzduší konspirací nakonec Trump zřejmě opravdu uvěřil, že mu ukradli volby, i když člověk by u něj nedal nic za to, že to byl jen trik. Píárově to bylo Waterloo vrcholící ztečí Kongresu a uraženou absencí na dnešní Bidenově inauguraci. Cynicky

řečeno, ideální by pro Trumpa bylo, kdyby před rokem zemřel po návštěvě prvního amerického nakaženého koronavire­m. Po pár letech by čas jeho obraz vylepšil, jako to bylo u Nixona.

Odchod zadem

Ale realita šla jinudy a covid jej zničil jinak. Protože virus zabíjel ekonomiku, jeho volební atomovku, tvářil se, že tak nějak neexistuje. Jako podnikatel prokázal překvapují­cí neschopnos­t krizového řízení, do něhož patří i předstírán­í činorodost­i, jako člověk projevil nečekaný nedostatek empatie vůči Americe a jako nepolitik nepochopil, že k politice patří i divadlo při konejšivýc­h projevech k národu. Dostal se do klinče, z něhož už se nevyprosti­l a ještě se v něm víc zaklesl. Výsledkem je, že dnes odešel zadem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia