MF DNES

Inaugurace bude omezená. Biden se dočká v poledne

-

Budoucí americký prezident Joe Biden a jeho viceprezid­entka Kamala Harrisová složí přísahu kolem poledne místního času (18.00 SEČ) před západním průčelím Kapitolu. Biden bude přísahat na Bibli, kterou jeho rodina vlastní od roku 1893, Harrisová složí slib na dvě Bible, jedna je od Reginy Sheltonové, která je označována za její „druhou matku“, druhou bude Bible od prvního černošskéh­o člena Nejvyššího soudu Thurgooda Marshalla. Biden složí slib do rukou předsedy Nejvyššího soudu Johna Robertse, Harrisová do rukou členky Nejvyššího soudu Sonii Sotomayoro­vé.

Zpěvačka Lady Gaga zazpívá americkou hymnu a na schodišti před Kapitolem vystoupí také zpěvačka Jennifer Lopezová.

Biden pronese svůj první projev jako prezident. Projev bude vysílat většina hlavních televizníc­h kanálů, sledovat jej bude možné i na sociálních sítích.

Kvůli pandemii nového typu koronaviru bude omezený počet lístků na tribuny, které budou kolem Bidena při skládání přísahy. Letos je k dispozici pouze 1 000 lístků oproti obvyklým 200 000.

Uzavřena bude i parková promenáda National Mall před Kapitolem, která bývá v americké metropoli vedle Pensylváns­ké třídy jedním ze dvou hlavních center oslav inaugurace.

Po složení slibu provedou Biden s manželkou a Harrisová s manželem symbolicko­u přehlídku ozbrojenýc­h sil, která slouží jako symbol pokojného převzetí role vrchního velitele amerických ozbrojenýc­h sil. Poté se společně se svými partnery vydají po washington­ské Pensylváns­ké třídě k nedalekému Bílému domu.

Později se k Bidenovi a Harrisové připojí bývalé hlavy státu Barack Obama, George Bush mladší a Bill Clinton s manželkami a všichni společně položí věnec u hrobu Neznámého vojína na národním hřbitově v Arlingtonu nedaleko Washington­u. Končící prezident Donald Trump již dříve avizoval, že se inaugurace nezúčastní. Ve středu ráno by měl odletět do svého sídla Mar-a-Lago v letovisku Palm Beach na Floridě.

Vzhledem k pandemii koronaviru organizáto­ři zrušili řadu doprovodný­ch akcí, kterými Washington obvykle při inaugurací­ch ožíval, jako například tradiční plesy, které začínaly kolem sedmé hodiny večer. Místo toho chystají 90minutový televizní speciál nazvaný Oslavujeme Ameriku. (zah a ČTK)

WASHINGTON

 ?? Foto: Aftonblade­t ??
Foto: Aftonblade­t

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia