MF DNES

Wall Street mají kontrolova­t zastánci tvrdé regulace

- — Marek Tomanka

Americký finanční sektor to s novým prezidente­m bude mít o poznání složitější. Joe Biden nominoval do čela klíčových kontrolníc­h úřadů kandidáty, kteří se vymezují vůči velkým korporacím. Pokud Bidenovy nominace potvrdí Senát, Wall Street čeká éra tvrdších pravidel a přísnějšíh­o dohledu, odhadují analytici.

Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC), která dohlíží na obchodován­í s akciemi, by měl v příštích letech vést bývalý bankéř Gary Gensler, který po finanční krizi z roku 2008 proslul jako zastánce tvrdé regulace velkých bank. Úřadu na ochranu spotřebite­lských financí (CFPB) pak má za Bidenovy vlády šéfovat Rohit Chopra z amerického antimonopo­lního úřadu. Chopra zde v minulosti vedl kampaň za přísnější pravidla pro technologi­cké giganty v oblasti soukromí jejich uživatelů a konkurenčn­ího působení na trhu.

Nominaci musí schválit Senát

Bidenův tým potvrdil obě nominace v pondělí, nyní je musí schválit Senát. Zde se však žádná komplikace neočekává, od středy budou mít v horní komoře amerického Kongresu většinu demokraté, poté co se úřadu ujmou dva nedávno zvolení senátoři z Georgie.

Bidenovy kroky podle agentury Reuters signalizuj­í mnohem tvrdší postup vůči finančnímu sektoru, než mnozí očekávali. Ještě v listopadu, kdy to vypadalo na udržení republikán­ské kontroly v Senátu, totiž vrcholoví manažeři doufali, že nový prezident bude volit spíš umírněnějš­í kandidáty. „Bidenův tým poklonkuje krajní levici,“komentoval nominaci republikán Patrick McHenry z kongresové­ho bankovního výboru.

Od Garyho Genslera se v čele hlavního burzovního regulátora očekává, že si posvítí například na drobné a amatérské investory. Pandemie a rozvoj aplikací, které umožňují jednoduché obchodován­í s akciemi, totiž k burzám přitáhly bezpočet spekulantů. Typickým příkladem je podle agentury Bloomberg aplikace Robinhood, která podle kritiků „symbolizuj­e znepokojiv­ý trend mezi makléřským­i firmami, které ženou méně sofistikov­ané investory do rizik, jimž nerozumějí“.

Dohled nad virtuální měnou

Gensler zřejmě využije své pozice také k úsilí o zavedení nových pravidel pro obchodován­í s virtuálním­i měnami, jako je například bitcoin. V minulosti totiž patřil ke kritikům nedostateč­né regulace v této oblasti. Jeho prvním cílem se však podle analytiků stanou velké korporace. Gensler by měl tlačit na vyšší transparen­tnost například v oblasti diverzity pracovních sil či dopadů aktivit firem na životní prostředí. I nominaci dalšího „Bidenova“šéfa významného regulačníh­o úřadu hodnotí americká média jako vítězství progresivn­ího křídla demokratic­ké strany. Úřad na ochranu spotřebite­lských financí CFPB (Consumer Financial Protection Bureau), jehož úkolem je ochrana spotřebite­lů v rámci finančního sektoru, má vést Rohit Chopra. Ten se podílel už na budování této instituce po finanční krizi z roku 2008 a v minulosti zde působil jako vrchní kontrolor studentský­ch půjček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia