MF DNES

Odfoukli jsme prach a stálo tam Ježíš král

Geoinforma­tik Jiří Šindelář s týmem nalezl v milevském klášteře hřeb, který by mohl pocházet z Kristova kříže. „Když zacinkal, strnuli jsme,“říká.

- David Nebor redaktor MF DNES

Paní učitelka se ho v první třídě zeptala, čím by chtěl jednou být. Děti kolem něj měly připravené prvoplánov­ější odpovědi. Jiří Šindelář ale okamžitě prohlásil, že by se chtěl stát archeologe­m. Nakonec vystudoval jiný obor, geologie a geodézie ho však po letech přivedly ke zkoumání tajuplných podzemí. Nahlédl do hrobky císaře Karla IV. či šlechtice Petra Voka z Rožmberka. A těsně před Vánocemi s kolegy oznámil senzaci. Objev relikvie, možného hřebu z Kristova kříže, který ukrývaly zdi kostela svatého Jiljí v klášteře premonstrá­tů v Milevsku. „Jestli skutečně pochází ze svatého kříže, se však nikdy najisto nedozvíme,“říká čtyřiačtyř­icetiletý geoinforma­tik z organizace Naše historie.

Jaké to je, najít relikvii?

Při výzkumu v klášteře Milevsku jsem zažil vícero silných okamžiků. Tenhle si však budu pamatovat ještě hodně dlouho. Nález jsme v dutině středověké­ho trezoru vyzvedli a celý ho přenesli do provizorní­ho fotografic­kého studia v presbytáři kostela. Tehdy jsme ještě nevěděli, že mezi kousky rozpadlého dřeva je také kus železa. Měl podobnou barvu jako třísky, nijak nevyčníval. Kolega ho vzal pinzetou, a jak byl těžší, upadl zpět na podložku a cinklo to. Všech dvacet lidí strnulo. Když jsme hřeb otočili a viděli malý zlatý křížek, všem jako by hlavou probíhala otázka: Je to to, co si myslím? Ale nikdo to neřekl nahlas.

Při představen­í nálezu už jste věděli, z jakého století dřevo ze schránky pochází. Takže jste si museli nechat informace o objevení relikviáře nějakou dobu pro sebe.

Museli jsme zadat alespoň analýzu radiokarbo­novou metodou, abychom věděli, o jakém století mluvit. Nechtěli jsme předstoupi­t a říct, že jsme něco našli, ale nic k tomu nevíme. Nastávaly trochu trapné situace, kdy jsme odborníkům předávali naše poznatky s prosbou, aby o tom nikomu neříkali. Ale to víte, bublina lidí, kteří se o senzaci začali různě přes někoho dozvídat, rostla. Zaznamenal jsem pak, že se příběh začíná i různě deformovat a žít vlastním životem. V tu chvíli už jsme s tím museli ven. Navíc výsledky analýz ukázaly na 4. až 5. století, což byla fantastick­á informace, která nález posunula do jiné roviny.

Vy jste však původně s kolegy do Milevska nepřijeli hledat relikvii.

Kostel svatého Jiljí prochází velkou rekonstruk­cí, my se s premonstrá­ty dohodli, že při ní provedeme klasický archeologi­cký průzkum. Jak jsme zvyklí, pustili jsme se do podrobné 3D dokumentac­e. Když jsem si v kanceláři stáhl data ze skeneru, všiml jsem si díry nahoře ve stěně nad schodišťov­ou chodbou. Nedalo nám to, vrátili jsme se na místo a vylezli jsme k ní. Najednou jsme se dívali do další chodby. Koho by nezajímalo do ní vlézt!

Co jste v ní viděl?

Do chodby se těžko dostávalo, hned za vstupním okénkem byl zazděný trám, přes který se člověk musel vyloženě přeplazit. Všude ležel nepořádek natahaný zvířaty. Po šesti metrech jsme narazili na rozšířenou místnost. Seděl jsem na kraji a shlížel do ní. Člověk nemusel být archeolog nebo historik, aby ho napadlo, že sloužila jako trezor. Ale důkazy jsme neměli, žádné cennosti jsme neviděli.

Jak jste je našli?

I tam ležely spousty organiky od zvířat, kostřičky, exkrementy. Tak jsme si řekli, že domnělý trezor alespoň od bince vyčistíme. V kýblu jsme ho dostávali ven. Nad dnem jsme pak našli další dutinu ve zdi a lasery ukázaly, že je dlouhá přes tři a půl metru. Měla tvar vyhnilého trámu, ty se ve zdech v tehdejší architektu­ře využívaly. Až díky přístrojům jsme v ní nalezli drobné ozdoby ze zlata a stříbra. Ale nic, co bychom označili jako poklad.

Ale to se stále nebavíme o tom nejdůležit­ějším, o hřebu.

Odborníci napovídali, že by se v dutině mohlo ještě něco skrývat. A skutečně se tam při průzkumu kamerou zaleskl kovový křížek. Pak jsme uviděli i větší kus plechu ještě přichycený k dřevěnému prkénku, o kterém jsme tušili, že by mohl být zlatý. Odfoukli jsme z něj prach a odkryla se písmena IR. I podle premonstrá­tů to v prostředí kostela může znamenat jen jednu věc – Jesus Rex, tedy Ježíš král. A tehdy nás opravdu začalo zajímat, co stálo našim předkům za to, aby to obalili zlatem.

O cinknutí hřebu na podložce už jste vyprávěl. Považujete ho za svůj největší objev?

Co se týče křesťanské­ho světa, tak asi ano. Upřímně, kdy se vám podaří najít takovou relikvii. A to říkám s tím, že se nikdy najisto nedozvíme, jestli jde o skutečný hřeb z pravého Kristova kříže.

Opravdu se to nedá dokázat?

Máme pouze jistou pravděpodo­bnost, že je kovový hřeb opravdový. Důležité však je, že to považovali za pravé ve středověku. První relikviářo­vá schránka vznikla v 5. století. Od té doby až zhruba do roku 1420 proudily k předmětu spousty poutníků a tisíce lidí k němu vztahovalo své tužby a modlitby. Je to nesmírně duchovně nabitý artefakt, neuvěřitel­ný symbol. Proto ho považuji za jeden z nejvýznamn­ějších objevů našeho týmu.

Co stavíte na podobnou úroveň?

V roce 2005 jsme se zapojili do objevení a průzkumu původní hrobky Karla IV. Emočně stejně silně na mě zapůsobila možnost zkoumat rožmbersko­u hrobku ve Vyšším Brodě. V Česku máme takový trojlístek historický­ch osobností, které znají skoro všichni – Karel IV., Rudolf II. Habsburský a Petr Vok z Rožmberka. Když váš objev souvisí s tak silnými osobnostmi světové historie, dostane to zvláštní punc. Těžko popsatelný pocit jsem měl, když jsem trávil čas u svatovácla­vské koruny. Věci, kolem kterých se točily dějiny, na vás zapůsobí.

Dá se vůbec mluvit o hodnotě hřebu z Kristova kříže? Pro křesťanský svět je určitě nevyčíslit­elná.

Je poměrně scestné mluvit v tomto případě o tom, že by se objevil nějaký zámožný sběratel. Pro zjištění hodnoty se opět musíme podívat do historie. V období vrcholného středověku, kdy byl hřeb ukryt – nejspíše před postupujíc­ími husity – měl cenu obrovskou, navíc sám o sobě generoval další peníze. Nebyl to předmět, který by si pořídil jen tak opat kláštera nebo bohatý feudál. Podobné věci byly předmětem darů králů, císařů a papežů. O hodnotě také vypovídá to, že podobné relikvie jsou běžně součástí korunovačn­ích klenotů evropských států.

Co se s hřebem děje teď?

Čeká ho konzervace. Nejde jen o hřeb, máme z místa asi 120 artefaktů. Dřevěný relikviář je rozpadlý na spoustu malých kousků, nalezli jsme více různých kovových ozdob, rybičku, křížky. Především předměty ze stříbra a zlata musí konzerváto­r očistit a zajistit jejich stav tak, aby dále neprocháze­ly nevratnými změnami.

Zůstane po výzkumu hřeb v Milevsku?

Ano, na tom jsme se jednoznačn­ě shodli. Je to nedílná součást národní kulturní památky milevského kláštera. Duchovní náboj je mnohem větší než archeologi­cký, takže relikvie zůstane v rukou premonstrá­tů. Již se začíná pracovat na prvních plánech, jak by mohla vypadat budoucí expozice. Chceme, aby vyprávěla příběhy. Třeba jak jsme hřeb nalezli. To bylo dobrodružs­tví trochu jak z filmu. Neméně zajímavý bude příběh, jak se tak důležitý předmět do Milevska dostal. Mám radost, že do týmu přibyl i Andrej Šumbera, jeden z největších znalců středověký­ch zlatnickýc­h technik. Má rekonstruo­vat původní podobu relikviáře, aby lidé viděli, jak krabička vypadala v plné kráse.

Podobné unikáty lákají turisty.

Dovedu si představit, že řada křesťanů se bude chtít do blízkosti relikvie dostat, ale bude zajímat i běžné turisty. Jako lidi láká relikviář svatého Maura v Bečově nad Teplou, tak by je mohlo lákat Milevsko. Proto je potřeba připravit moderní i nadčasovou expozici a šikovně to pojmout marketingo­vě. To však není naše práce. Věřím, že už teď si spousta lidí hledala, kde Milevsko leží a jak jeho klášter vypadá.

Objevování pokladů je týmová práce. Nezisková organizace vás a vašich kolegů Naše historie platí za průkopníka ve využívání moderních technologi­í v archeologi­i. Čím se zabýváte?

Používáme nejmoderně­jší metody a přístroje, abychom lépe porozuměli minulosti, snažíme se novinky zařazovat do historický­ch oborů. Máme třeba prototypy speciálníc­h sond. Dnes můžeme ve 3D zdokumento­vat mikroskopi­cké věci i objekty velikosti měst. Vytváříme digitální kopie. Zároveň se soustředím­e na to, abychom dokázali přečíst věci, které jsou lidskému oku ukryté.

Vy sám nejste vystudovan­ý historik ani archeolog, ale geolog a geodetik. Jak jste se posunul k tomu, co děláte nyní?

Archeologi­e mě odmala zajímala. Nadšení pro historii vydrželo i po studiích, kdy jsem pracoval v geodetické kanceláři. Tehdy jsem také začal spolupraco­vat s dlouholetý­m známým, profesorem Rudolfem Krajícem. S ním jsme začali metody mého oboru využívat v archeologi­i. Později jsem kancelář opustil a v týmu jsme začali nabízet historikům a archeologů­m naše dokumentač­ní technologi­e. Dnes už máme archeology přímo mezi sebou a průzkumy provádíme sami.

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ??
Foto: Petr Lundák, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia