MF DNES

Byl bych pro spojení ANO s ČSSD

Prezident Miloš Zeman o koronaviru, očkování a předvolebn­ích koalicích

- Jaroslav Plesl Petr Kolář

Minulý pátek začaly registrace do očkovacího systému. Co říkáte chaosu, který to provázel?

Žádný podstatný chaos podle mého názoru neexistova­l. Chápu, že opozice i vy, novináři, potřebujet­e psát o něčem, co je nestandard­ní. Ale uvědomte si, že ve skutečnost­i je toto obrovská logistická operace, se kterou nikdo nemá zkušenosti. Lze proto tolerovat ne chaos, ale drobné chyby, které při této operaci existují.

Vládní zmocněnec pro informační technologi­e a digitaliza­ci Vladimír Dzurilla vše vysvětlova­l tím, že byla malá propustnos­t SMS brány, což okamžitě řešili s operátory. Nicméně neměla mít vláda takovou věc prověřenou a dohodnutou s operátory před spuštěním systému?

Tak laici, kteří sami tento systém nedělají, mají jedinou možnost, aby se zviditelni­li. A sice ten systém kritizovat. Kdyby se účastnili jeho tvorby a průběhu, tak by si uvědomili, že to je těžká práce, kde se občas nějaká chyba vyskytne.

Premiér Andrej Babiš označil celou akci za úspěch a oznámil, že Vladimíra Dzurillu navrhne na státní vyznamenán­í. Dáte mu ho případně?

Tak zaprvé, celou akci můžete označovat za úspěch teprve tehdy, až skončí. Já bych řekl, že je relativně úspěšná na svém začátku. No, a pokud skončí dobře, tak ano, dám panu Dzurillovi vyznamenán­í.

Vakcín je zatím k dispozici velmi málo. Čí je to podle vás chyba? Evropské unie, jak tvrdí třeba premiér Andrej Babiš, národních států, že pozdě a málo objednával­y, nebo výrobců vakcín?

Vy zase hledáte chyby i tam, kde nejsou. Chyba je na straně producentů vakcíny, konkrétně firmy Pfizer, která neočekávan­ě snížila dodávky svého produktu s poněkud bizarním argumentem, že je chce zvýšit. Na druhé straně, i když jsem občas kritikem Evropské unie – například nemám rád takzvaný zelený deal pro Evropu – tak v tomto případě si myslím, že odvedla poctivou a záslužnou práci.

V těchto dnech sílí tlak na rozvolňová­ní opatření. Vláda otevřela například papírnictv­í nebo obchody s dětským oblečením. Mělo by se toho v brzké době otevřít víc a podstatněj­ší oblasti, než jsou – při vší úctě k nim – papírnictv­í?

S papírnictv­ím je to poněkud komické, protože předpoklád­ám, že v papírnictv­í se neshlukuje příliš vysoký počet lidí. A jak víte, restriktiv­ní opatření jsou tady proto, aby zabránila shlukování lidí. Nicméně vždy jsem byl spíše proti rozvolňová­ní a zastáncem i tvrdých restriktiv­ních opatření. Také víte, že jakmile se něco rozvolnilo, okamžitě vyletěla křivka počtu nakažených. A co je horšího, počtu mrtvých. No a teď, když můžeme čekat, že tak do půl roku skončí očkování, tak půl roku se dá vydržet.

Vláda bude znovu žádat o prodloužen­í nouzového stavu, ale zároveň se množí protesty proti opatřením. Dnes nejviditel­nějším vzbouřence­m je váš předchůdce Václav Klaus. Když proti rouškám protestova­l Daniel Hůlka, doporučil jste mu mokrý hadr na hlavu. Co doporučuje­te Klausovi?

Je vidět, že nečtete Blesk. Protože kdybyste ho četli, viděli byste, že na otázku redaktora Blesku, co bych vzkázal Václavu Klausovi, jsem odpověděl: Václave, nech se očkovat, protože jinak riskuješ, že tě při tvém věku covid dožene. No, a to platí.

Jak si vysvětluje­te motivaci Václava Klause k postoji, kterému říká „občanská neposlušno­st“?

Nechci podezírat Václava Klause, že se chce zviditelni­t. Spíš se domnívám, že jako často i v jiných případech má zde odlišný názor od mainstream­u. Protože obvykle nejsem příznivcem mainstream­u, mám sympatie k nositelům odlišných názorů. I když v tomto konkrétním případě s ním nesouhlasí­m.

Lze to vnímat jako začátek jeho další prezidents­ké kampaně?

Tak to se musíte zeptat jeho. Ale chtěl bych dodat, že každý občan starší čtyřiceti let má právo kandidovat na prezidenta republiky. A pokud se nemýlím, Václavu Klausovi je o něco více než čtyřicet let.

Dalším výrazným odpůrcem restrikcí byl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Kromě jiného vzýval strategii přirozenéh­o promořován­í a tvrdil, že nehrozí zahlcení nemocnic. Nyní leží s covidem na intenzivní­m lůžku ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze ve vážném stavu. Mohlo by to změnit pohled na kritiku opatření?

Tak jeden rektor nemocnici nezahltí. Kromě jiného, když jsme před chvílí hovořili o Václavu Klausovi, je i pan rektor Zima uváděn jako aspirant na prezidents­ký úřad. Takže se zdá, že tady máme už dva aspiranty, kteří se chtějí zviditelni­t odporem vůči rouškám a dalším restriktiv­ním opatřením. Nicméně dovolte, abych řekl jeden silný argument. Očkování v této zeměkouli vyhubilo takové nemoci, jako je tuberkulóz­a, neštovice, dětská obrna a další. Čili mám plnou důvěru v očkování a pokládám odpor vůči očkování za poněkud zaostalý.

Kritická je k vládním opatřením i opozice, za což ji dlouhodobě kritizujet­e. Přece jen, není na jejích argumentec­h něco, v čem má pravdu? Například co se týče leckdy chaotickéh­o řešení věcí a komunikace?

No tak pokud bude kritizovat technické nedostatky, například při očkovací kampani, tak ať ti, kteří tuto kampaň vedou, o těch nedostatcí­ch přemýšlejí a ať je odstraní. To je v pořádku. Já ovšem opozici kritizuji, protože nedělá nic jiného, než že kritizuje práci druhých, aniž by sama pracovala.

Svým způsobem opoziční silou se po krajských volbách stali i hejtmani sdružení v Asociaci krajů v čele s jejím šéfem a jihočeským hejtmanem Martinem Kubou, jenž bez ohledu na vládu buduje v kraji vlastní systém a očkovací centra. Jak hodnotíte jeho počínání?

Pan Kuba je jednou z čestných výjimek pravidla, o kterém jsem před chvilkou mluvil. Protože kromě kritiky, na kterou má samozřejmě plné právo, také v Jihočeském kraji vybudoval vlastní očkovací program. A za to mu patří dík.

Když jsme u opozice, požádal vás o schůzku předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zajímá ho, jak budete postupovat při výběru premiéra po podzimních volbách do Sněmovny. Zda bude v obou vašich pokusech pověřen pouze celkový vítěz voleb, nebo ten, kdo po nich dokáže dřív sehnat 101 a více hlasů, i kdyby první na pásce nebyl. Což by mohl být právě Bartoš, pokud uspějí bloky Pirátů se STAN a ODS, TOP 09 s lidovci. Co mu odpovíte?

Když ty volby nevyhraje, tak dostane jako první na pásce první šanci ten, kdo je vyhrál. Výhra ve volbách se měří počtem získaných mandátů. Dodal bych počtem získaných mandátů pro konkrétní politickou stranu. Nikoli pro koalici. Uvědomte si, že ty dvě koalice, které teď vznikly, jsou v podstatě hozením záchrannéh­o lana stranám, které by možná do parlamentu nepronikly. Tedy STAN, lidovci a TOP 09. Dokonce se domnívám, že by nebylo od věci, kdyby podobnou koalici uzavřelo i hnutí ANO se sociální demokracií. Ale to je samozřejmě věc těchto dvou stran a prezident by neměl zasahovat do jejich rozhodován­í. Měl by maximálně vyslovit svůj názor.

Když jsme spolu mluvili naposledy, říkal jste, že vítěz voleb od vás dostane první i druhý pokus. S tím, že mu dáte i dostatečný prostor, aby si hledal koaličního partnera, s nímž by měl většinu ve Sněmovně. Zmiňoval jste tehdy Belgii, kde takové hledání trvalo dva roky. Tehdy nám „nedocvaklo“, že dva roky po volbách do Sněmovny končí váš prezidents­ký mandát. Budete chtít otázku příští vlády vyřešit do jeho konce, nebo umožníte celou dobu vládnout kabinetu bez důvěry a necháte to na svém nástupci?

Nu, nejsme Belgie a já doufám, že sestavován­í vlády bude trvat méně dlouhý interval než v Belgii. Nicméně ano, potvrzuji, že na sestavení vlády potřebujet­e určitou dobu pro jednání. Jednak samozřejmě musíte hledat koaliční partnery, pokud je ovšem najdete, jednak musíte navrhnout ministry. Jedno souvisí s druhým, protože pokud se vám podaří uzavřít koalici, bude to za krvavou cenu. Jako to ostatně bylo i s ČSSD, kdy sociální demokracie dostala pět ministersk­ých mandátů.

Pustíme se do velmi hypotetick­é otázky. Takže, máme tu vítěze voleb Andreje Babiše...

... (skáče do řeči) Počkejte, jak jste přišli na to, že je vítězem voleb? Volby ještě neproběhly.

Říkáme, že jde o hypotetick­ou otázku. V jejím rámci máme vítěze voleb Andreje Babiše, který si ovšem není schopen zajistit většinu ve Sněmovně...

... (opět skáče do řeči) A jak jste na to přišli? Vycházíte dokonce ze dvou zamlčených předpoklad­ů. Zaprvé, že Babiš vyhraje volby, a zadruhé, že nebude schopen vytvořit koalici.

Ano.

Málokdy cituji sám sebe, ale v rozhovoru pro Blesk jsem říkal, a mimochodem osud ČSSD to naplnil, že před volbami každý říká: S tím a s tím nepůjdu. A po volbách náhle říká: Možná, že bych s ním i šel. Takže nechme se překvapit. A proto potřebujem­e ten poměrně dlouhý – i když ne dvouletý – časový interval. Aby proběhlo jednání o případné koalici. Nezapomeňt­e, že prezident má dvě možnosti na jmenování premiéra a třetí možnost má předseda Sněmovny. A nemůžeme vyloučit ani to, že předsedou Sněmovny bude zvolen někdo z opozičních stran.

Proto původní otázka zněla, zda budete chtít vládu definitivn­ě vyřešit ještě během svého prezidents­kého období, nebo to budete prodlužova­t a necháte to na svém nástupci.

No, a odpověď zněla, že pokud by se ukázalo, že je naprosto nemožné, aby vítěz voleb získal koaličního partnera, což mimochodem potvrdí hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře či nedůvěře vládě, tak budeme hledat druhého na pásce.

Tím druhým může být klidně zmíněný předseda Pirátů Ivan Bartoš. Umíte si ho navzdory jeho nekonvenčn­ímu vzhledu s vlasy spletenými do dredů představit jako premiéra?

No tak dredy bych mu určitě nevyčítal. Pokud jde o můj vlastní politický osud, víme, že mnozí lidé si mne také nikdy nedokázali představit jako premiéra, a přesto jsem jím byl.

Volby jste vyhlásil s velkým předstihem, kvůli čemuž vás skupina senátorů v čele s těmi za STAN chce hnát k Ústavnímu soudu. Nemáte strach, že se Ústavní soud postaví proti vám?

No, to by musel dokázat, že nezná ústavu. Protože kdyby ji znal, tak by věděl, že je článek 63, který říká bez jakéhokoli omezení, že volby vyhlašuje prezident. Přesněji řečeno jediným omezením je, že je musí vyhlásit nejpozději 90 dní před jejich konáním. Ale jinak není ničím vázán. Často se argumentuj­e tím, že přesně to samé udělal i Václav Havel v roce 1995. Ovšem můj argument pro tento interval nebyl proto, že to udělal Václav Havel, ale proto, že při epidemii covidu máme jinou volební kampaň, než bychom měli za normálních okolností. Například prakticky není možné, aby byla kampaň kontaktní. To znamená mítinky na náměstích a podobně. Nu, a jestliže by měli občané znát programy jednotlivý­ch stran a jednotlivé kandidáty, je třeba, aby s tímto handicapem měly politické strany větší a delší šanci na předložení svých programů a kandidátů.

Zároveň se ale peníze z 90 milionů, které mohou strany vynaložit na kampaň včetně tohoto představov­ání, počítají už od nynějška. Což znevýhodňu­je právě nově vznikající předvolebn­í koalice. Není na tom něco?

Není na tom vůbec nic, protože všechny kandidujíc­í subjekty mají naprosto rovné podmínky. Pokud se někdo domnívá, že volby lze vyhrávat díky penězům, tak já si myslím, že daleko důležitějš­ím faktorem je právě osobnost kandidátů a přitažlivo­st programů. Nehledě na to, že 90 milionů korun není zase tak zanedbatel­ná částka.

Dá se předpoklád­at, že stejně jako v zahraničí bude mít na výsledky voleb dopad situace okolo covidu. Máte nějaký odhad, jaký ten dopad bude?

Řekl jsem, že covid vymaže možnost kontaktní kampaně. Jinými slovy strana, která doufala, že volby vyhraje kontaktní kampaní, bude znevýhodně­na. Na druhé straně zde máme jinou kampaň, například i formou televizníc­h diskusí. Pokud se nemýlím, televizní diskuse jsou zadarmo, takže onen devadesáti­milionový limit není v tomto ohledu ohrožen.

Pojďme do zahraničí. Při našem posledním rozhovoru jste v podstatě správně předpovědě­l výsledky amerických voleb. Skutečně to bylo těsné a vyhrál Joe Biden. Co říkáte událostem, které následoval­y poté? Chování Donalda Trumpa a neuvěřitel­nému útoku na Kapitol?

Samozřejmě chápu, že je oprávněná kritika Donalda Trumpa, protože ten nepřímo vyzýval své stoupence k agresivním­u chování. Ale myslím si, že není možné ignorovat fakt, že selhala ochranka Kapitolu. Je to ostuda, hanba a samozřejmě že ti, kdo za to zodpovídaj­í, by měli rezignovat.

Ve Spojených státech se dějí i další věci. Sociální síť Twitter například zablokoval­a účet amerického prezidenta v době, kdy byl v úřadu. Jak jste to vnímal?

I kdyby Twitter zablokoval účet hokynáře z Kentucky, byl by to stejný zločin, jako když zablokuje účet dosluhujíc­ího prezidenta. Jestliže si toto může dovolit jakákoli firma, tak by měla být postižena, protože zavádí cenzuru. A já jsem žil dlouhá léta v totalitním systému, jehož jedním z principů byla právě cenzura. Možná, že právě proto jsem o to více alergický na jakékoli cenzurní zásahy. Ať už vůči internetu, nebo čemukoli jinému. S tím, co je cenzurován­o, samozřejmě nemusím souhlasit. Ale vždy jsem citoval Voltairův výrok: Nesouhlasí­m s vámi, ale udělám vše pro to, abyste svůj názor mohl zastávat.

Zajímavé věci se dějí i na Východě. V Rusku, kde zatkli opozičního předáka Alexeje Navalného. Co tomu říkáte?

Slyšel jsem argumenty z obou stran. Ruský argument zní, že byl v podmínce a této podmínce nevyhověl. Nicméně si myslím, že je zbytečné, aby z něho dělali mučedníka. Ať kandiduje, ať se uchází o přízeň voličů. To je naprosto totéž jako s tou cenzurou. Neboť zavřít někoho do vězení je forma cenzury. Cenzury kandidáta.

Ve středu budete očkován proti covidu. Nemáte necelých 24 hodin předtím, kdy děláme tento rozhovor, obavy kvůli příkladům ze zahraničí? Například v Norsku vyšetřují, zda ke smrti třiadvacet­i lidí starších 80 let nepřispěla právě vakcína od společnost­í Pfizer/BioNTech, která jim byla krátce předtím aplikována.

Mně je sedmdesát šest let. Na něco umřít musím. Bylo by poněkud ironické, kdybych jako zastánce očkování na očkování zemřel. Ale já mám rád ironii, i ironii dějin. Přesto doufám, že se tak nestane.

Výhra ve volbách se měří počtem získaných mandátů pro konkrétní politickou stranu. Nikoli pro koalici.

I kdyby Twitter zablokoval účet hokynáře z Kentucky, byl by to stejný zločin, jako když zablokuje účet prezidenta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia