MF DNES

Čechům české potraviny

Zákazník bude muset ustoupit soběstačno­sti

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Poslanci včera s trochou nadsázky rozhodli za zákazníky, jaké zboží mají ve velkých obchodech poptávat. Schválili legislativ­u, která od příštího roku přikazuje obchodním řetězcům prodávat 55 procent některých potravin z Česka. Postupně by se tento podíl měl zvedat každý rok o dvě procenta až na 73 procent.

Nařízení je součástí nově schválenéh­o zákona, který bojuje proti dvojí kvalitě. Nově bude za prodej potravin dvojí kvality, tedy zaměniteln­ých s výrobky v jiných státech EU, ale s jiným složením, hrozit pokuta až 50 milionů korun.

Přestože dvojí kvalita potravin byla svého času populární téma, včera poslanci debatovali především o zmíněných kvótách na české potraviny. Omezení se bude týkat zhruba 130 skupin potravin, například masa, luštěnin či některých mléčných výrobků. Podle zastánců má zákon pomoci v potravinov­é soběstačno­sti a zákazníci si budou moci vybírat z více českých potravin.

V čí prospěch?

Mezi mnohými vyvolává otázky, komu prospěje. Na kvóty by mohli doplatit zákazníci. Může vést ke zdražování a nedostatku některého zboží. Výhodný je tak hlavně pro velké potravinář­e, kteří budou moci dodávat do řetězců více jídla.

Povinnost splňovat kvóty by se netýkala prodejen menších než 400 metrů čtverečníc­h a obchodů, které se specializu­jí na prodej konkrétníc­h druhů, typů nebo kategorií potravin.

Pro hlasovali i poslanci za ANO

Schválení zákona překvapilo premiéra. „Tento návrh jsem neiniciova­l ani nepodpořil a považuji ho za zcela zbytečné politické gesto, které je v rozporu s fungováním vnitřního trhu Evropské unie,“vyjádřil se Andrej Babiš pro server iRozhlas.cz. Sporný návrh podpořili poslanci SPD, ČSSD, KSČM a Trikolóry i 36 poslanců hnutí ANO, tři další se zdrželi hlasování.

Pochybnost­i o přínosu novely mají obchodní řetězce. „Směřuje proti spotřebite­lům a povede k velkému snížení sortimentu. Ve velkém množství základních potravin nejsme soběstační, například produkce vepřového masa v ČR činí pouze 40 procent. U ovoce a zeleniny zas vůbec není zohledněna sezonnost,“říká mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Podle některých ekonomů to dopadne i na cenu. „Omezení zahraniční konkurence nutně povede k nárůstu cen. Ze zahraničí se totiž potraviny dovážejí většinou proto, že jsou levnější,“myslí si Lukáš Kovanda,

hlavní ekonom Trinity

Bank.

Například ale podle Martina Pýchy, předsedy Zemědělské­ho svazu ČR, by zákon dal českým zemědělcům jistotu, že své produkty prodají. „Vedlo by to k tomu, že by se zvýšila produkce i možnosti skladování,“uvedl minulý týden pro MF DNES.

Zákon rovněž vítá Agrární komora ČR, podle které se zákon ceny zboží nedotkne. „Výkupní ceny zemědělský­ch výrobců i průmyslový­ch výrobců jsou dlouhodobě nízké. Problém je v nastavení obchodní přirážky řetězců, které nakupují nekvalitní a dotovanou nadprodukc­i ze zahraničí a využívají tyto nízké ceny k tlaku na tuzemské dodavatele,“doplňuje prezident komory Jan Doležal.

Problém s Unií

Ze zákona se neradují ani menší zemědělci. „Je to jen hra a jejím cílem je podpořit velké producenty v jejich boji při vyjednávac­ích podmínkách s velkými nadnárodní­mi prodejními řetězci. Malým zemědělcům to rozhodně nepomůže,“řekl již dříve pro MF DNES Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělstv­í.

Zákon ještě zamíří do Senátu a k podpisu prezidento­vi. V Senátu, kde má většinu opozice, zřejmě ještě narazí. I kdyby ale poslanci následně Senát přehlasova­li, bude mít zákon nejspíš dohru u Evropské unie, protože je v rozporu s dohodami, které s unijními zeměmi máme.

Norma je navíc v přímém rozporu s pravidly Evropské unie. Množstevní omezení dovozu je na společném trhu zakázáno.

Pokud by zákon nakonec začal platit, bude mít nejspíš dohru v Bruselu.

 ??  ??
 ?? Foto: Lukáš Procházka MAFRA ??
Foto: Lukáš Procházka MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia