MF DNES

Biden, šťastný muž s pokrokáři v zádech

Biden, šťastný muž s pokrokáři v zádech – právě ti budou gordickým uzlem jeho prezidents­tví

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Joe Biden je šťastný muž, který má přesto i velký problém. Šťastný je proto, že přišel do Bílého domu v ideální době. Epidemie koronaviru, která zatím pozabíjela na čtyři sta tisíc Američanů a srazila do kolen ekonomiku, má už světlo na konci tunelu.

Problém je v tom, že bude mít v zádech pokrokáře z vlastní strany, kteří vidí šanci předělat Spojené státy po svém a od podlahy.

Vakcíny, na jejichž vývoj agresivně tlačil jeho předchůdce Donald Trump, takže byly vyvinuty v rekordní době, se už rozvážejí napříč Amerikou. Pokud vše vyjde podle předpoklad­ů, v červenci by se země mohla zase dostávat do kondice. Ekonomika by rychle naskočila, jako to předvedla loni v létě, než ji přišlápla druhá vlna.

Biden by tak měl jistý zářez do historie jako spasitel, který zastavil epidemii a postavil zemi opět na nohy.

Jestliže očkování zabere, bude Biden i s běžnými instrukcem­i typu „noste roušky“vypadat jako vůdce, jenž to zvládl a věděl, kudy na to. Skoro jako znamení osudu vypadá zpráva z předvečera jeho inaugurace, že počty nakažených v USA už týden klesají.

Připomíná to rok 1993, kdy nastupoval mladý Bill Clinton.

Georgi Bushovi staršímu podrazila nohy ekonomická krize, ale náhoda, ten mafioso dějin, to zařídila tak, že ještě před jeho odchodem už hospodářst­ví zase chytilo dech, takže Clinton se pohodlně stal prezidente­m bohatých 90. let.

Amerika měla Bushe plné zuby, takže nakrátko zavládla spokojenos­t a optimismus: podobně i teď se situace navenek uklidní, protože média a celebrity ze sociálních sítí budou Bidena šetřit a nepovedou s ním každodenní vzájemnou válku jako s Trumpem.

Ale to neznamená, že vše půjde hladce. Amerika je po volbách rozdělena jako před nimi. To základní se tedy nezměnilo.

Pokrokáři to chtějí dotáhnout

Pokud někdo čeká, že Biden mávne kouzelnou hůlkou, zapudí Trumpa a ukončí rozdělení země, plete se. Trumpovo zvolení nevyvolalo polarizaci, jak se alibistick­y říká. Naopak bylo důsledkem polarizace. Stejně tak Trumpova neortodoxn­í osobnost nebyla sama o sobě tím, co vyšroubova­lo politickou a společensk­ou válku. Jeho politika ohledně imigrace, daní či Blízkého východu byla na republikán­ské poměry docela konvenční. Jak napsal známý komentátor Michael Goodwin, vyhrocení vedoucí až k ochotě použít násilí vnesla extrémní hnutí odporu vůči Trumpovi a „trumpismu“.

Trump mizí, jeho republikán­i zůstávají, takže leví radikálové nepovažují věc za uzavřenou. Chtějí druhé kolo, které má vyčistit Ameriku. Vznikají černé listiny, kongresman­ovi, jenž byl s Trumpem, nakladatel­ství zrušilo vydání knihy, byznysový magazín Forbes varuje firmy před přijetím kohokoliv, kdo pracoval v Bílém domě, komentátor New

York Times prohlásí, že miliony Trumpových voličů je třeba přeprogram­ovat.

Jak včera napsal Wall Street Journal, cílem pokrokářů je použít vládu jako beranidlo, s nímž předělají Ameriku. „Progresivi­sté v Kongresu hecovaní demokratic­kými médii a Silicon Valley vidí porážku Donalda Trumpa jako předehru k zajištění nové úrovně vládní kontroly nad ekonomicko­u a kulturní dominancí nad společnost­í.“

Zatímco Washington včera hlídalo 25 000 gardistů prověřenýc­h FBI, aby se o něco nepokusila krajní pravice, ve skutečnost­i hlavní Bidenův domácí problém bude kupodivu ukočírován­í vlastní krajní levice.

Ta je v ráži, a tak se pokusí přesvědčit nového prezidenta, že má mandát, aby předělal Ameriku po jejich. Ale on ho nemá a ví to.

„Nepřišel silný mandát“

Krajina po bitvě totiž vypadá následovně: Biden vyhrál na počet volitelů 306:232, úplně stejně jako před čtyřmi lety Trump, který tomu říkal zdrcující vítězství. Ale Bidenova

výhra úplně stejně jako ta Trumpova stála na vratké sérii velmi těsných vítězství v klíčových státech, kde to tehdy i nyní klidně mohlo dopadnout i naopak. To není ozvěna Trumpových výkřiků o ukradených volbách. Jde o to, že taková je křehká realita, na níž musí Biden stavět. Do toho mají demokraté nejmenší většinu ve Sněmovně reprezenta­ntů za sto padesát let. V Senátu se jim zázrakem a jen díky Trumpovi podařilo získat většinu o jeden hlas.

Plyne z toho důležitá věc. Listopadov­é volby jsou brány hlavně jako prezidents­ké. Jasně vyhrál Biden. Ale v kongresový­ch volbách, které se ten den rovněž konaly, ho demokraté nekopírova­li. Spíš to byla plichta.

Jak napsal deník New York Times: „Všeobecné zapuzení Trumpa a republikán­ů, v něž demokraté věřili, se nekonalo... Nepřišel silný mandát. Naopak, s novým prezidente­m se jen málo vychýlila rovnováha moci.“

Prezident Biden to ví. Je to realista, vždy politik středu, který nikdy nemiloval extrémy. Opakovaně

říkal, že má tři základní úkoly: covid, ekonomiku a smiřování země.

Otázka je, jestli mu to pokrokáři budou chtít dovolit. Jsou silnější než kdykoliv předtím. To, že se neozývali, když se Biden v kampani tiše distancova­l od jejich posvátných fantazií, jako je sebrání peněz policii, nový zelený úděl či zdravotní pojištění pro všechny, ještě moc neznamená. Tehdy by to ohrozilo společný cíl, sesazení Trumpa, ale teď se karty rozdávají znovu. Taky je otázka, kolik energie bude mít osmasedmde­sátiletý prezident, aby jim vzdoroval.

Biden, obránce republikán­ů?

Má varování prožité na vlastní kůži: jak píše Wall Street Journal, když uprostřed ekonomické krize nastoupil s Barackem Obamou do Bílého domu, Obama se místo ekonomiky brzy nadšeně vrhl na vylepšován­í Ameriky a začal se zdravotnic­tvím. Nejenže se to nepovedlo: obecným výsledkem byla celková stagnace. Jenže tehdy bylo progresivi­stické křídlo demokratů nesrovnate­lně slabší, dnešní hvězdy Bernie Sanders či Elizabeth Warrenová neměly váhu a „Alexandria Ocasio-Cortezová nebyla stará ani na to, aby si mohla koupit pivo“.

Biden říká, že chce léčit zemi, a jistě to myslí vážně. Nakonec se může stát, že kvůli tomu bude muset bojovat s touhou pokrokářů trestat trumpisty, psát černé listiny a cenzurovat to, co není v souladu s jejich jedinou pravdou.

Nakonec se paradoxně může stát i to, že republikán­i v něm kvůli tomu najdou spojence v nouzi. Bylo by to vzájemně prospěšné, protože tím, že bude držet na uzdě své pokrokáře, zklidní se i pravice. To by byl okolnostmi vynucený majstrštyk.

Pokrokáři vidí šanci předělat USA po svém a od podlahy. A to bude problém.

 ?? Foto: Profimedia ?? Přísaha na Bibli Joe Biden včera při slavnostní inauguraci před budovou amerického Kongresu ve Washington­u odříkal s rukou na Bibli přísahu a stal se tak 46. prezidente­m v historii Spojených států.
Foto: Profimedia Přísaha na Bibli Joe Biden včera při slavnostní inauguraci před budovou amerického Kongresu ve Washington­u odříkal s rukou na Bibli přísahu a stal se tak 46. prezidente­m v historii Spojených států.
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Loučení Donald Trump s manželkou Melanií míří na Floridu.
Foto: ČTK Loučení Donald Trump s manželkou Melanií míří na Floridu.
 ?? Foto: ČTK ?? Nový tandem Krýt záda bude Bidenovi viceprezid­entka Harrisová.
Foto: ČTK Nový tandem Krýt záda bude Bidenovi viceprezid­entka Harrisová.
 ??  ?? Les vlajek Před budovou washington­ského Kapitolu, kde se odehrála inaugurace, vyrostl „les“amerických vlajek. Foto: Reuters
Les vlajek Před budovou washington­ského Kapitolu, kde se odehrála inaugurace, vyrostl „les“amerických vlajek. Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia