MF DNES

Vláda zvažuje v obchodech a MHD povinné respirátor­y

Podle členů kabinetu by měla být zajištěna jejich dostupnost v republice

- Jiří Vachtl, Eva Pospíšilov­á redaktoři iDNES.cz a MF DNES

Větší ochrana před covidem, ale také citelný zásah do peněženek. Vláda zvažuje zavést povinné nošení respirátor­ů v obchodech či veřejné dopravě. Důvodem je větší nakažlivos­t britské mutace koronaviru. Cena respirátor­ů je však výrazně vyšší než běžných roušek.

„Uvažujeme o tom, že bychom v tomto následoval­i Rakousko a Německo v souvislost­i s anglickou mutací viru,“řekl iDNES.cz premiér Andrej Babiš.

Povinné nošení respirátor­ů by podpořil ministr zdravotnic­tví Jan Blatný. „Z epidemické­ho hlediska by to bylo velmi prospěšné. Zejména v místech se zvýšeným rizikem, jako je veřejná doprava,“uvedl Blatný. Obyčejné roušky či šály podle něj nemají takový efekt jako respirátor­y třídy FFP2.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka je však nejprve potřeba zajistit, aby byly respirátor­y dostupné v dostatečné­m množství i kvalitě.

A ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová podmiňuje svůj souhlas „jen v případě, že dokážeme zajistit dostupnost i pro lidi s nižšími příjmy“.

O tom, zda by v MHD a v obchodech nahradily respirátor­y typu FFP2 obyčejné roušky, bude podle premiéra vláda jednat zítra. „Diskutujem­e o tom. Musíme postupovat stejně jako okolní země,“řekl premiér.

„Pokud máte respirátor, tak chráníte i sebe, a pokud máte jenom roušku, tak chráníte ostatní, v tomto kontextu jsou vedeny úvahy,“upřesnil.

Případný návrh však musí podle premiéra dorazit ze strany ministerst­va zdravotnic­tví, které podle něj zatím nepřišlo s ničím konkrétním. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) včera řekl, že by zmíněné zpřísnění podpořil.

Ministři za sociální demokracii by chtěli zítra na vládě jednat také o dostupnost­i respirátor­ů. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) by pro návrh hlasovala, pokud by byly respirátor­y zajištěny pro seniory v domovech důchodců a pro lidi s nižšími příjmy.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zdůraznil, že je potřeba zmapovat dostupnost respirátor­ů. A také si vyjasnit otázku nákladů. Ústřední krizový štáb už proto prý zadal ministerst­vu průmyslu a obchodu, aby do zítra zmapovalo stav respirátor­ů na českém trhu. „Ve skladech Správy státních hmotných rezerv je jich 16 milionů,“doplnil Hamáček.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) jsou aktuálně další více než tři miliony respirátor­ů FFP2 na cestě. Jednotlivé resorty pak disponují dalšími šesti miliony a kraje mají dva.

Podle Babiše má Česko respirátor­ů v zásobě a u výrobců dost, otázkou je jejich cena a hrozba, že ta s poptávkou poroste. Omezení ceny státem by podle něj mohlo znamenat, že výrobci je raději vyvezou.

Zmírňování opatření zatím ne

Cena respirátor­u třídy FFP2 se v českých e-shopech pohybuje mezi jednotkami až desítkami korun za kus. Zmíněné respirátor­y jsou podobně jako chirurgick­é roušky určeny většinou k jednorázov­ému použití, po kterém se mají vyhodit.

Přes pokračujíc­í pokles přírůstků případů koronaviru zástupci vlády zatím neuvažují o zmírňování opatření proti jeho šíření. Poukazují na trvající zatížení nemocnic i na výskyt nakažlivěj­ší, takzvané britské mutace viru v Česku. Nyní platná omezení podle premiéra vláda zachová po souhlasu poslanců s prodloužen­ím nouzového stavu.

S přispěním Evy Pospíšilov­é a Josefa Kopeckého

Jiří Vachtl Alžběta Šimková

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA a ČTK ?? Raději s respirátor­y? Dražší respirátor­y někde možná nahradí roušky.
Foto: Michal Sváček, MAFRA a ČTK Raději s respirátor­y? Dražší respirátor­y někde možná nahradí roušky.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia