MF DNES

Merkelová a válka o její dědictví

Novým předsedou německé vládní CDU se v sobotu stal premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet. Stane se i příštím kancléřem? A do jaké míry bude jen klonem Angely Merkelové?

- Petr Robejšek politolog

Komentátoř­i se po zvolení nového předsedy CDU lišili jen v tom, jestli je Armin Laschet klon, nebo jen mutant Angely Merkelové, tedy totožný s ní, nebo nepatrně odlišný. Tyto soudy jsou povrchní a předčasné zároveň, protože přehlížejí řadu nezodpověz­ených otázek. Zaprvé komentátoř­i předstíraj­í, že se nemusíme ptát, jak silný bude příští kancléř. Jestliže se totiž prosadí nadnárodní mocenský kartel, který již skoro rok ovlivňuje politiku všech západních zemí, bude se kterýkoli kancléř podobat spíš korouhvičc­e než mocnému státníkovi s vlastním profilem. Jelikož věřím, že se to nestane, mohu si položit druhou otázku. Bude Laschet letos v září vůbec kandidovat?

Silný konkurent je totiž Markus Söder ze sesterské strany CSU. Ve jménu boje proti koroně zavedl v Bavorsku nejostřejš­í omezení svobody občanů v Německu, což se mimochodem neodrazilo v poklesu počtů nemocných a zemřelých v této zemi. Laschet je ve srovnání se Söderem skoro anarchista. Pozornost vzbudila loni na jaře jeho fotografie, na které má roušku pod nosem. Laschet jistě není rebelant, ale mnohem pohodovějš­í nátura než Söder.

Ten si udržuje silnou pozici proto, že neinformov­aným a postrašený­m lidem nevadí omezení svobody, a také proto, že mu drží palce Merkelová. Jestli totiž někdo opravdu chce do písmene napodobova­t nebo i trumfnout její politiku, je to právě bavorský premiér.

Druhý možný konkurent o kancléřstv­í je Friedrich Merz, kterého Merkelová před mnoha lety vyštípala z vedení CDU, ale on se nedávno vrátil, aby ji podědil. Při volbě předsedy skončil druhý za Laschetem s výsledkem jen o 12 procent horším. Merz je pozoruhodn­ý tím, že až do návratu k politice zastával vysokou pozici v Black Rock, gigantické­m americkém fondu privátního kapitálu. Je těžko představit­elné, že by tato firma nebyla v kontaktu s nadnárodní­m mocenským kartelem, který jsem zmínil v úvodu. Takže si lze spočítat, jaké šance na kandidatur­u Merz má. Sympatické na něm je snad to, že by ideologick­y udělal z CDU stranu, která je opět odlišiteln­á od sociální demokracie a Zelených.

Kancléřčin klon končí

Celkem vzato by byl Laschet pro Německo, ale i pro nás lepší volba než kterýkoliv z jeho konkurentů. Jak to dopadne, dozvíme se zhruba v dubnu, kdy CDU/CSU určí společného kandidáta do zářijových voleb. Bude-li jím Laschet a na podzim vykouzlí vládní koalici, pak je vyloučeno, aby pokračoval jako klon či mutant Merkelové.

Ještě jsme totiž neprobrali fakta, která komentátoř­i přehlédli. Tedy zatřetí: osoba s dispozicem­i Merkelové se rodí jednou za století, k tomu není co dodat. A začtvrté: šestnáct let merkelovsk­ého „neřešení“eurokrize, migrace, penzijní, daňové, energetick­é a infrastruk­turální politiky přineslo bohatou úrodu neodvratný­ch katastrof.

Po letech promarněný­ch tím, že šlo vždy jen o to, aby kancléřka zůstala co nejdéle kancléřkou, nebude mít její nástupce kde brát, aby mohl pokračovat v její politice němého uhýbaní nepohodlný­m opatřením. Musí se postarat o všechny ty prošlé směnky z její éry. Co si budoucí kancléř počne třeba s potlačeným­i bankroty německých firem všech velikostí a s jejich osazenstve­m, které čeká nezaměstna­nost? Tím spíše, že situaci zkomplikuj­e agonie globalizac­e a nadcházejí­cí světová finanční krize.

K pokračován­í éry Merkelové nedojde zapáté ani proto, že její nástupce bude muset nově definovat styl vládnutí. Pro udržení moci sloužily Merkelové velké koalice, které posilovaly její sklon hrát na čas a hledat polovičatá řešení. Povrchní nebo ideologick­y zaslepení komentátoř­i to vydávali za státnické umění. Že prý provedla Německo všemi krizemi minulých let. Tomu ale opravdu mnoho nenasvědču­je a budoucí kancléř to zažije na vlastní kůži, až bude dělat radikální rozhodnutí. On a s ním celá země se přesvědčí o tom, že krize minulých let nejsou historické trofeje v korunním sále, nýbrž solidní sbírka Damoklovýc­h mečů na prodřených hedvábných vláknech.

Nejenom vládnutí bude rychlejší a dramatičtě­jší, již samo sestavení vlády nebude procházkou rozkvetlým sadem. Z dnešního hlediska je nepravděpo­dobné, že i další vláda bude velká koalice dvou stran. A také proto nebude zašesté možné pokračovat v merkelovsk­ém oscilování mezi nečinností a ústupem. Lze spíše očekávat, že na podzim CDU mírně ztratí, SPD dále zeslábne a možná se odporoučí pod pět procent, naopak AfD hlasy získá stejně jako FDP. Zelení sice zůstanou silní, ale ne tak, aby to stačilo na většinu s CDU/CSU. Představit­elná je tedy koalice CDU/CSU se Zelenými a FDP. Myslitelná je ale také spoluvláda Laschetovy strany s AfD a FDP. Ale do září je ještě daleko.

Pokračován­í éry Merkelové není možné zasedmé ani proto, že Laschet působí oproti studeně číhavé kancléřce lidsky. Je pravým synem Porýní, které rodí víno, karneval a družnost. Laschet má pozitivní charakter, umí kompromisy, a i když se nezdá, je energičtěj­ší než ona a nečeká, až věci vyhnijí. Tyto vlastnosti dosud probleskov­aly jen občas. Vystupoval spíš jako mazaný a názorově bezbarvý taktik. Může ale jít o mimikry velmi užitečné pod Merkelovou, která vyprofilov­ané osobnosti nemohla vystát. A proto se může ukázat, že umí víc než kompromisy, spravovat, lavírovat, uhýbat a čekat. Když se totiž Laschet stane kancléřem, bude se muset chovat zcela jinak než jeho předchůdky­ně.

Laschet dosud vystupoval spíš jako mazaný, názorově bezbarvý taktik. Může ale jít o mimikry.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia