MF DNES

Proč se v Trikolóře perou

Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

-

● Než v polovině roku 2019 vznikla strana Václava Klause mladšího Trikolóra, vyřkl jeden z jeho blízkých spolupraco­vníků pozoruhodn­ou předpověď. „Vašek má velký politický talent. Pokud to uchopí správně, může dokázat velké věci. Ale stejně tak má schopnosti všechno to úplně podělat.“Po půldruhém roce se zatím zdá, že se z oné předpovědi naplní spíš její druhá část.

Trikolóra hnutí občanů Václava Klause mladšího získala loni na podzim v krajských volbách pouhá dvě a půl procenta hlasů, o senátorské­m křesle si její kandidáti mohli také nechat leda zdát.

Následně začali prskat někteří regionální politici Trikolóry. Někteří z nich byli buď vyhozeni, nebo odešli sami. Podobně jako lídryně krajské kandidátky v Jihočeském kraji a někdejší mluvčí strany Ivana Kerlesová. Dnes někteří z nich píší dopisy, že by měl Václav Klaus mladší odstoupit z postu předsedy strany. Protože silou prosazuje vlastní lidi do čela kandidátek pro volby do Sněmovny (poslanecko­u přeběhlici z SPD Terezu Hyťhovou v Ústeckém kraji) nebo chce do programu každé čtyři roky referendum o vystoupení z Evropské unie.

Jak vnitřní spory a žabomyší války v Trikolóře dopadnou, je vcelku irelevantn­í. Zdá se, že bez ohledu na ně už je projekt víceméně odepsaný a bez šancí na úspěch. Důvodů je několik.

Zaprvé osobnost samotného Václava Klause, který je pro určitý segment společnost­i tahákem na voliče, ale rozhodně není příliš týmovým hráčem.

S tím možná souvisí i neschopnos­t domluvy se známými osobnostmi, o kterých se v souvislost­i s Trikolórou mluvilo v počátcích. Typu Jana Pirka, Markéty Šichtařové a dalších.

Zatřetí pak jistý nesoulad s Václavem Klausem starším, kterého se jeho syn od počátku snažil od projektu co nejvíc odsunout, aby se mu do toho nepletl.

Začtvrté přibírání kohokoli, kdo šel zrovna kolem. V řadě krajů tak vznikly dvě i více proti sobě vzájemně bojujících partiček, což celku nemůže pomoci.

Zapáté ideologick­é manévry. Zatímco zpočátku měla být hlavním soupeřem Klausova bývalá strana ODS v boji o pravicové konzervati­vní voliče, vrhla se postupem času Trikolóra především do šarvátek s SPD Tomia Okamury, který má však své věrné dobře podchycené a ošetřované.

Zašesté účast v krajských a senátních volbách. Jakkoli bylo zjevné, že to není typ klání pro nové a v regionech absolutně neukotvené politické subjekty, Klaus neustále omílal, že není možné nechat „mužstvo dva roky na cvičišti“. Byl z toho naprostý propadák a punc poražených loserů, kterého se dá zbavit velmi obtížně. Tedy pokud vůbec.

Jistě by se příčin dalo najít i víc, ale nejspíš nemá smysl pokračovat. Za delší rozbor už to asi ani nestojí...

● Sociální demokraté rozeslali svým členům dotazník s deseti otázkami, čemu by se měli věnovat před volbami z programové­ho hlediska, s kým se případně spojovat a s jakými osobnostmi spolupraco­vat. V nabídce dotazníku byla i osmička známých tváří. Například bývalý europoslan­ec Jan Keller, někdejší šéf zelených Matěj Stropnický či odborářský boss Josef Středula. Jenže i kdyby si je socialisté v anketě vybrali, zřejmě z toho nic nebude. „Nemám s dotazníkem ČSSD nic společného, dozvěděl jsem se to z médií,“řekl MF DNES Středula, který v minulosti kandidatur­u za ČSSD několikrát odmítl. „Jen se nad tím pousmívám. Myslím, že takové věci se řeší jinak,“dodal. Podobně hovořil také Matěj Stropnický. Inu, gratulace k hodnotnému průzkumu, socani. Dobrá práce!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia