MF DNES

Kauza „odposlechů“míří k žalobě

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Jeden z největších polistopad­ových skandálů v tuzemských tajných službách – případ údajné zpronevěry stovek milionů z civilní rozvědky ÚZSI – míří do finále. Podle informací MF DNES by měla kauza skončit podáním obžaloby do léta.

Celý případ se točí kolem údajného nákupu zařízení pro odposlechy mobilních hovorů, takzvaných Agát. Česká rozvědka měla podle oficiální verze dodat do Egypta buď zmíněné Agáty, nebo vysokou částku (odhady hovoří zhruba o 300 milionech korun) v hotovosti a tamní tajná služba si za ni měla tato zařízení pořídit. Jenže k žádnému nákupu Agát zřejmě nedošlo.

Kam zmizely stamiliony?

Buď byly peníze doručené egyptským rozvědčíků­m ve skutečnost­i určeny na úplatky, protože tamní tajná služba měla výborné konexe do Súdánu, kde byl vězněn český misionář Petr Jašek, nebo žádné peníze v Egyptě neskončily a stamiliony prostě zmizely. Kam? To se už od roku 2018 snaží zjistit vnitřní inspekce tajné služby a také Vrchní státní zastupitel­ství v Praze, které na kauzu dohlíží.

V kauze byl v létě 2019 obviněn někdejší náměstek ÚZSI Zdeněk Blahut. Ten měl v roce 2017 podepsat smlouvu na nákup zmíněných odposlecho­vých zařízení za stovky milionů. K takovému nákupu však podle vyšetřovat­elů neměl právo.

Zdroje blízké rozvědce navíc už dříve hovořily o tom, že Blahut, byť byl formálně náměstkem, ve skutečnost­i uvnitř ÚZSI fungoval de facto jako její ředitel. Peníze určené na Agáty měl podle týdeníku Respekt vybrat z trezorů ministerst­va vnitra a předat je muži, který reprezento­val zahraniční tajnou službu.

„Vyšetřován­í stále pokračuje,“uvedl na dotaz MF DNES stroze státní zástupce Marek Bodlák. Advokát exnáměstka Blahuta Petr Vaniš na otázky MF DNES do uzávěrky tohoto vydání neodpovědě­l. Blahut však už dříve v rozhovoru jakékoli své pochybení popřel.

„Jsem svázaný povinností mlčenlivos­ti a nemůžu se veřejně obhajovat. Je to absurdní. Mám z toho pocit, že je to postavené na chabých základech. Pokud se chceme na akce tajné služby dívat očima trestního zákona, pak by každá taková akce mohla být trestným činem. Z logiky věci vyplývá to, že rozvědka působí v zahraničí a páchá tam trestnou činnost,“uvedl Blahut po svém obvinění.

Kauza se dotýkala i vrcholné politiky. V případu byli vyslechnut­i bývalí ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a zahraničí (dnes ministr kultury) Lubomír Zaorálek (ČSSD). Nad případem se vznášelo také podezření ze zneužití tajné služby k politickém­u boji v Česku. A to pokud by se ukázalo, že Agáty byly skutečně nakoupeny, ale jedna z nich nebo více se ztratilo. Například premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve vyjádřil podezření, že odposlechy jeho schůzek s novinářem Markem Přibilem, které později vešly ve známost díky takzvané aféře Šuman, mohla mít na svědomí právě ÚZSI.

„Vyšetřují se jednak majetkové věci a pak se vyšetřuje to, že ÚZSI mohla být zneužita proti Babišovi. To je pravda,“potvrdil předseda sněmovní komise pro činnost ÚZSI Pavel Blažek (ODS). Nic takového se však podle všeho zatím nepotvrdil­o.

Každá taková akce tajné služby mohla být trestným činem.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Řekne něco o stamilione­ch? Někdejší náměstek Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeněk Blahut.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Řekne něco o stamilione­ch? Někdejší náměstek Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeněk Blahut.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia