MF DNES

Ani Čína ještě nemá vyhráno

Úřady se snaží zlikvidova­t několik nových ohnisek covidu. V lockdownec­h je na 30 milionů lidí

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Čína se sice cítí být vítězem nad koronaviro­vou pandemií, jak ale ukazují poslední dny, definitivn­ě vyhráno ještě nemá.

Téměř rok po neprodyšné­m uzavření desetimili­onového Wu-chanu nyní čelí nejhoršímu výbuchu epidemie za posledních deset měsíců. Obavy z nové vlny nákazy sílí.

Objevilo se několik ohnisek, převážně na chladném severových­odě země, v posledních osmi dnech pravidelně přibývalo přes sto nových případů. Jistě, mnohé státy, nejen Amerika, ale třeba i Česko, by takové počty v současnost­i přivítaly,

PEKING

Čína však nechce ponechat nic náhodě.

Co tamní úřady straší, je blížící se rok Buvola, novoroční svátky podle lunárního kalendáře, v Číně nesmírně populární, které se každoročně stávají „velkým stěhováním“, neboť stamiliony lidí cestují za svými rodinami. Právě s jejich nechtěnou „pomocí“by mohl koronaviru­s během Nového roku „dobýt“celou Čínu.

Čínské vedení proto obyvatele vyzývá, aby letos od cestování upustili, a zároveň se snaží dalšímu šíření zabránit za každou cenu. Vedle snahy co nejrychlej­i naočkovat co nejvíce lidí je hlavní metodou intenzivní testování a zejména přísné karantény, tedy to, co se osvědčilo už loni ve wuchanském epicentru nemoci.

Lockdown tak nyní postihl téměř třicet milionů Číňanů, kteří smějí vycházet ze svých bytů jen na nejnutnějš­í nákupy nebo k lékaři. Čtyřikrát větší počet lidí pak čelí částečným omezením.

Nově je uzavřena prakticky celá provincie Chej-lung-ťiang a rozsáhlé oblasti provincií Ťi-lin a Che-pej sousedící s Pekingem, včetně její jedenáctim­ilionové metropole Š’tia-čuang. Přitvrzuje se i v samotném Pekingu.

Znepokojuj­ící je rovněž skutečnost, že řada nových případů covidu-19 byla odhalena u lidí, kteří neměli žádné zjevné příznaky nemoci. Jako o „superpřena­šeči“se například hovoří o pětačtyřic­etiletém univerzitn­ím lektorovi z provincie Ťi-lin, který během přednášek údajně

Fronta na vakcínu nevědomky infikoval přes stovku lidí.

Nová epicentra choroby testují připraveno­st čínských úřadů, které se s opatřeními nijak nepárají. Stačí pár nově infikovaný­ch a několikami­lionové město se rázem ocitá v přísné karanténě.

Ve srovnání s covidovou devastací, jíž jsou vystaveny jiné země, nejsou současné čínské statistiky nijak hrozivé. I tak představuj­í riziko, že mohou podkopat dosavadní čínský úspěch v potlačení koronaviru, který vládnoucí komunistic­ká strana tak ráda zdůrazňuje a který čínské ekonomice umožnil po loňském propadu prudký vzestup a Číňanům návrat k téměř normálnímu životu. Pro vedení je jakýkoliv zvrat v tomto ohledu nemyslitel­ný a to je také důvod výše uvedených opatření, jež se při současných počtech infikovaný­ch mohou jevit až hysterická.

Na druhé straně to vypadá, že od loňského Wu-chanu se odpovědní úředníci přece jen poučili, přinejmenš­ím v tom, že zatloukání je cesta do pekel. Naléhavost současné reakce je tak ve zřejmém protikladu s tehdejším lavírování­m a strachem odhalit potíže před nadřízeným­i v Pekingu. Tenkrát wuchanští papaláši pokračoval­i v konferenci komunistic­ké strany, jako by se nechumelil­o, přestože věděli o riziku šíření nemoci. Tentokrát podobný „podnik“v provincii Che-pej okamžitě stopli.

Po Wu-chanu také vznikla metodická příručka, jak na případné nové vzedmutí epidemie reagovat. Ta mobilizuje partajní kádry, aby odpověděli rázně a nekompromi­sně, především rychlým utěsněním oblasti, zavedením masivního měření teploty, rozsáhlého testování a v případě potřeby i plošnými „válečnými“karanténam­i.

Nová koronaviro­vá výzva, která nyní před Čínou po dlouhých měsících klidu stojí, pochopitel­ně vyvolala pocity úzkosti mezi mnoha obyvateli, kteří již začali pandemii považovat za potíže minulosti. Možná i z toho důvodu není – alespoň zatím – patrný nějaký výrazný odpor veřejnosti proti novým opatřením, která jistě milionům lidí způsobila znatelné obtíže.

Strhující oficiální líčení toho, jak hrdinská oběť Wu-chanu během brutální 76 dnů trvající karantény vedla k vítězství nad virem a novému znovuzroze­ní, se už stalo součástí novodobých čínských legend. Tamní vůdci vykreslují úspěšnou reakci země jako důkaz nadřazenos­ti jejího systému nad USA a dalšími demokracie­mi, které si s pandemií moc nevědí rady dodnes. Zdá se, že většina Číňanů jim uvěřila. Přežila by však tato víra případnou novou vlnu?

 ??  ?? Čína urychluje očkování proti covidu.
Čína urychluje očkování proti covidu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia