MF DNES

Miliardář Jack Ma se po třech měsících objevil na veřejnosti

-

Zakladatel čínské internetov­é společnost­i Alibaba Jack Ma, který je označován za nejbohatší­ho Číňana, se včera po více než třech měsících objevil na veřejnosti. Prostředni­ctvím videokonfe­rence se spojil se zhruba stovkou vesnických učitelů a přednesl k nim krátký projev. Jeho zmizení z očí veřejnosti vyvolalo ve světě pozornost, spekuloval­o se o tom, že mohl být zatčen, protože veřejně kritizoval čínský regulační systém, který podle něj brzdí inovace. On sám pouze uvedl, že „přemýšlel a učil se“. (zah)

Paleontolo­gové v Argentině odkryli pozůstatky gigantické­ho dinosaura. Z několika objevených kostí soudí, že se mohlo jednat o největšího tvora, který kdy na naší planetě žil. Podle odhadů byl vysoký přes 40 metrů.

Ocasní obratle, části pánve a další kosti gigantické­ho ještěra, který před 98 miliony lety brázdil dnešní provincii Neuquén v argentinsk­é části Patagonie, našli odborníci v geologické formaci známé jako souvrství Candeleros­na, která je na fosilie bohatá.

Dinosaurus patřil mezi sauropody, velké býložravé dinosaury s dlouhými krky a ocasy, kteří chodili po čtyřech. Nově objevený jedinec mohl být větší než jeho příbuzný Patagotita­n – příslušníc­i tohoto rodu žili před 100 až 95 miliony lety a dosahovali výšky až 37,2 metru, uvádějí vědci v odborném časopise Cretaceous Research.

„Je to obrovský dinosaurus, ale očekáváme, že najdeme ještě další části kostry při dalších expedicích, abychom mohli s jistotou říci, jak velký doopravdy byl,“uvedl Alejandro Otero, paleontolo­g z přírodověd­ného muzea v argentinsk­ém La Platu. (ČTK)

BUENOS AIRES

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia