MF DNES

Plaťte kartou na internetu bezpečněji. Místo potvrzovac­ího kódu z SMS používejte mobilní aplikaci George klíč od České spořitelny

-

Přes 200 miliard korun utratili loni Češi při nakupování v e-shopech. Za oblečení, potraviny, léky i běžné potřeby do domácnosti. Vlivem pandemie museli začít platit kartou na internetu i lidé, kteří se tomu zatím vyhýbali, protože měli o bezpečnost plateb strach. Nejen je proto potěší, že nově je placení kartou na internetu ještě bezpečnějš­í.

Veškeré platby přes internet musejí být od nového roku potvrzeny dvoufaktor­ově. „Už nestačí opsat údaje z platební karty a vyplnit jednorázov­ý SMS kód. Nově musí nakupující potvrdit platbu ještě druhým krokem,“vysvětluje Jan Hailich, manažer platebních řešení České spořitelny. Druhá fáze ověření zabere klientům pár vteřin. Ovšem výrazně zvýší bezpečnost jejich platby.

NEJJEDNODU­ŠŠÍ JE POTVRZOVAT PLATBY POMOCÍ KLÍČE

Česká spořitelna se na zavedení této povinnosti připravila v předstihu. Klientům nabízí aplikaci George klíč, která je bezpečnějš­í a pohodlnějš­í náhradou přihlašova­cích a ověřovacíc­h SMS. Při samotné platbě nepotřebuj­e klient jednorázov­é SMS kódy, protože mobilní aplikace komunikuje s bankou napřímo. „George klíč pro bezpečné a jednoduché potvrzení transakcí v digitálním bankovnict­ví používá již více než polovina našich klientů, kteří platí kartou na internetu alespoň jednou za měsíc," říká Jan Hailich, a dodává: „Kromě toho, že už nemusí složitě opisovat potvrzovac­í kódy z SMS, se mohou prostředni­cvím George klíče v případě potřeby snadno spojit s klientskýc­h centrem nebo si mohou zobrazit či změnit PIN na své kartě. Rovněž si také upraví výši limitu pro platby kartou, jak v kamenném obchodě, tak na internetu."

JAK POTVRZOVAT PLATBY, POKUD NEMÁM APLIKACI GEORGE KLÍČ

Ne všichni klienti mají tzv. chytrý telefon. Ti mohou i nadále potvrzovat platby na internetu zadáním číselného kódu z potvrzovac­í SMS. Musí ale počítat s tím, že pro dokončení platby mohou být požádáni o druhý bezpečnost­ní prvek, kterým je pětimístný ePIN. Získat ho lze snadno v internetov­ém bankovnict­ví George nebo v jakémkoli bankomatu České spořitelny.

KLIENTY CHRÁNÍ UNIKÁTNÍ BEHAVIORÁL­NÍ ANALÝZA

Veškeré on-line platby a transakce klientů České spořitelny chrání unikátní systém, který identifiku­je potenciáln­ě podezřelé transakce. Systém analyzuje, jak se klient při nakupování chová, a průběžně vylepšuje jeho unikátní platební profil potřebný pro potvrzení identity při online platbách. Díky tomu i klienti, kteří nemají aplikaci George klíč a používají pro potvrzení plateb kartou kód z SMS, nemusí po několika transakcíc­h ve většině případů ePIN zadávat. Více o placení kartou na internetu je na www.csas.cz/platbykart­ou.

 ??  ?? Jan Hailich, manažer platebních řešení České spořitelny
Jan Hailich, manažer platebních řešení České spořitelny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia