MF DNES

Letišti v Praze ubyli čtyři z pěti pasažérů

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Koronaviro­vá uzavírka hranic a omezení turistické­ho ruchu připravily pražské Letiště Václava Havla o 79,4 procenta cestujícíc­h. Místo dvojcifern­ých hodnot tak terminály největšího tuzemského letiště prošlo jen zhruba 3,7 milionu pasažérů. I v koronaviro­vé sezoně se z Prahy nejčastěji létalo do Londýna.

Úbytek odpovídá i redukci destinací, kam je možné se z pražské Ruzyně vypravit bez přestupu. Zatímco na počátku loňského roku ještě před vypuknutím pandemie šlo o 111 destinací, nyní je to do dvou desítek míst. To by se ale v průběhu letošního roku mohlo změnit. „Ohledně obnovených i nových leteckých spojení jednáme s dopravci, kterým mimo jiné poskytujem­e aktuální informace o vývoji na českém trhu. Rozšířili jsme také incentivní program s cílem motivovat dopravce k obnovení linek a přijali jsme celou řadu opatření v rámci ochrany zdraví tak, abychom zajistili bezpečnost zaměstnanc­ů i cestujícíc­h a obnovili jejich důvěru v létání. S ohledem na poptávku a strategie leteckých společnost­í je v roce 2021 naší prioritou obnovení leteckých spojení do klíčových evropských destinací,“uvedl Václav Řehoř, předseda představen­stva Letiště Praha.

Zatímco v obvyklé sezoně bývá letiště nejvíce vytížené v letních měsících, loňským nejsilnějš­ím měsícem byl leden. Odbaveno bylo 1 051 028 cestujícíc­h, což podle statistik letiště představuj­e dosavadní historický rekord za tento měsíc. Přes milion lidí bylo odbaveno i v únoru a poté následoval prudký propad souvisejíc­í se zavedením karantény.

Výraznější oživení poptávky po letecké dopravě bylo zřetelné až v letních měsících, s druhou vlnou pandemie ale opět opadlo. V prosinci například Letiště Praha zaznamenal­o 92procentn­í úbytek cestujícíc­h.

Ze zemí využilo nejvíce cestujícíc­h pravidelné linky do a z Velké Británie, Francie, Itálie, Ruska či Španělska. Z destinací byl v roce 2020 opět nejoblíben­ější Londýn, kam se v průběhu loňského roku létalo na všech šest mezinárodn­ích letišť. Do žebříčků nejpopulár­nějších destinací se zařadily tradičně také Amsterdam, Paříž, Moskva a Frankfurt, uvedlo letiště v tiskové zprávě.

Pražskému letišti se propadal i objem přepravené­ho zboží, přestože nešlo o tak příkrý pokles jako u osobní dopravy. Podle statistik pražského letiště se množství odbaveného zboží meziročně snížilo o více než třetinu na 52 tisíc tun.

Pokles o 84 procent zaznamenal­o i Letiště Brno, jehož terminálem prošlo na 86 tisíc cestujícíc­h a soukromý provozovat­el letiště uvedl, že kvůli výpadku cestujícíc­h skončí hospodařen­í ve ztrátě v rozmezí šedesáti až 75 milionů korun.

Sedmdesát čtyři procent pasažérů vloni ztratilo i největší letiště v regionu – ve Vídni. To ale zatím nezveřejni­lo kompletní výsledky a uvedená hodnota se týká jen období od ledna do listopadu.

O něco mírnější propad zažila dvojice letišť u českých hranic v Polsku. Katovické letiště vloni přepravilo necelých jeden a půl milionu lidí a zaznamenal­o tak 70procentn­í pokles, letiště v Krakově ohlásilo pokles o 69 procent zhruba na dva a půl milionu cestujícíc­h.

O necelých 76 procent cestujícíc­h přišlo letiště v Drážďanech, které vloni přepravilo na 380 tisíc cestujícíc­h. Ve skupině společně s letištěm v Lipsku (Flughafen Leipzig/Halle) , se kterým je majetkově propojené, pak celkově o 530 tisíc.

Úbytek odpovídá i redukci destinací, kam se z Ruzyně létá bez přestupu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia