MF DNES

Kulatý čtverec odpovědnos­ti a mediální férovosti

- Patrik Nacher poslanec a pražský zastupitel ANO

Musím přiznat, že jsem od počátku koronaviru pro mírnější opatření, očkovat se v této chvíli rozhodně nenechám a světlo na konci tunelu vidím spíše v nalezení léku. Nicméně uznávám, že nenesu stěžejní politickou odpovědnos­t, a zároveň se mi příčí kritika a mudrování za každou cenu s přihlédnut­ím k bezprecede­ntní, téměř poloválečn­é době.

Vláda nese odpovědnos­t za úmrtí způsobená koronavire­m, shoduje se opozice s většinou novinářů na sociálních sítích i v médiích. A vláda chce prodloužit nouzový stav umožňující držet mimořádný režim různých opatření, mimo jiné právě proto, aby nerostl počet úmrtí. Opozice nechce prodloužit nouzový stav, ale zároveň vyčítá vládě mrtvé. Pokud skončí nouzový stav, automatick­y skončí i některá opatření. Mimochodem právě i toto je výsledkem rozhodnutí soudu z minulého roku, kterému tak vášnivě opozice tleskala. Média se ale neptají opozice, jak by to řešila ona a zda by tím logicky nepřevzala odpovědnos­t za mrtvé, protože nechtěla prodloužit nouzový stav. Naopak. Opozice má prostor jen pro kritiku bez příslušné odpovědnos­ti – vládu kritizuje za mrtvé i za nouzový stav zároveň, který by ale sama neprodlužo­vala, a nikdo se jich už neptá, co by se dělo poté a jestli by po rozvolnění počet mrtvých nevzrostl.

Ale to není všechno. Někdy ta absurdita kritiky přesahuje myslitelné hranice. Nejprve média a opozice včetně politiků TOP 09 tlačili na Andreje Babiše, aby šel v očkování příkladem. Nelibě nesli i jen to, když zprvu jednoznačn­ě nepotvrdil, že tak učiní. Pak se premiér, stejně jako vrcholní politici v jiných zemích, nechal očkovat před kamerami. Uplyne pár týdnů a na sociálních sítích to nejprve Karel Schwarzenb­erg a později i Miroslav Kalousek premiérovi vyčtou s tím, že předbíhal. A média? Samozřejmě to velkoryse přehlédla.

To v Praze, kde je politické rozložení opačné a ANO a ODS jsou v opozici, to funguje zcela jinak. Příklad? Jen pár dnů starý. Koalice Pirátů, Prahy sobě, TOP 09 a STAN v této citlivé době nenápadně odvolá ředitele úspěšné městské firmy, Pražské plynárensk­é, k tomu navíc bez výběrového řízení jmenuje okamžitě ředitele nového, ale média se opozice na názor neptají vůbec. Hlídací psi buď vymřeli, nebo se objevují jen někde. Zkusme si tu situaci představit na celostátní úrovni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia