MF DNES

Stažený kocour zamotá hlavu i psychologo­vi

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Začíná to vlastně dost drasticky. „Smrdí ten kocour! Škrábe! Má oči jako koza. Stáhl jsem ho z kůže!“vrčí na terapii Gregor v podání Pavla Neškudly.

Nejnovější premiéra pražského Divadla v Dlouhé totiž vypráví o neshodách mladých manželů, kteří se své domácí dusno rozhodli řešit oddělenými sezeními u psychologa. Pod názvem Mrk ji v rámci komorní řady, kterou Dlouhá uvádí ve svém foyeru, zrežíroval zdejší herec Ondřej Rychlý.

Mrk je totiž jméno kocoura, okolo kterého se děj hodinu dlouhého kusu točí. Gregor jej nesnáší, takže ho ve slabší chvilce stáhne z kůže. Jeho manželka Sofie (v podání Evy Hacurové) jej od té doby hledá a samozřejmě svého nervního manžela podezřívá.

Krátká hra Jen Silvermano­vé však nevypovídá jen o jednom vyčpělém vztahu. K doktoru Fransovi (Jan Sklenář) totiž časem začne docházet i sám stažený kocour ve ztvárnění Terezy Krippnerov­é. Tím, kdo zde potřebuje pomoci, tak nejsou jen otravující se manželé, ale i sám psycholog, který se na melancholi­ckého kocoura upne.

Co bychom si povídali?

Magickým realismem prodchnutý kus zdobí hudba Ondřeje Brouska a hlavně pěvecké výkony. Velkou výhodou obsazení je totiž skutečnost, že obě herečky jsou zároveň skvělé zpěvačky. Hacurová i Krippnerov­á tak Mrk ozvláštní několika písněmi. Hacurová s Neškudlou navíc vytváří zajímavě protikladn­ý pár. Hacurové Sofie je infantilní, trochu hysterická a především toužící po pozornosti: „Chci strašně ublížit lidem, kteří vypadají šťastně!“cedí mezi zuby. Neškudlův Gregor je naopak jemný nervák, kterému se vše tak nějak samovolně vymyká z rukou: „Deprese všude. Doma mám deprese, v práci mám deprese.“

„Na dovolenou? Co bychom si povídali?“reagují pak dvouhlasně na psychologo­vy rady.

Novinku v Dlouhé nachystali v době uzavření divadel. K divákům se tak dostala pouze jako online premiéra. Na záznamu je třeba ocenit práci s kamerou a střih. I to z ní činí zábavnou podívanou. Další možnost vidět Mrk se nabízí příští středu.

Mrk Divadlo v Dlouhé

80%

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia