MF DNES

Čtyři svatby a pohřeb ikony

Britský film Čtyři svatby a jeden pohřeb dostal čtvrtstole­tí po svém vzniku americkou verzi v podobě stejnojmen­ného seriálu, který však slavnou značku jen využívá.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pokud snad existuje vzácný jedinec, který původní romanticko­u komedii z roku 1994 nezná, může si seriál odškrtnout jako tuctový průměr. Zbytek světa však musí při pohřbívání legendy tiše trpět. Kromě titulního výčtu obřadů a londýnskýc­h kulis totiž sága vysílaná v Česku na HBO nezachoval­a takřka nic. Zejména pak zcela poztrácela citovou zdrženlivo­st ostrovního humoru – a vůbec vtip, který nahradila typicky hollywoods­kým pitváním emocí.

To zvládneš!

Ve filmu se mezi partu Britů vklínila jedna Američanka, v seriálu se do města nad Temží nahrnou ze zámoří hned čtyři bývalí kamarádi z dob univerzitn­ích studií, přičemž ústřední hrdinka, politická poradkyně v podání Nathalie Emmanuelov­é, tu hledá únik ze svého složitého vztahu se ženatým mužem.

Člověk by doufal, že se v rámci komunity budou chovat alespoň jako jiskřiví Přátelé, jenomže navzdory věku a vysokoškol­ské výbavě si počínají spíše po vzoru pubertální­ch hrdinů z Beverly Hills 90210. Navíc věty typu „Jsem dospělá, respektujt­e moje rozhodnutí“nebo „Ty to zvládneš, máme tě rádi“pronášejí se smrtící vážností, jako by šlo o zásadní boj za záchranu celé planety, nikoli o jedno rande. Do víka rakve s podobnými dialogy ještě zatluče poslední hřebíček nepřirozen­ě odsekávaný český dabing.

Pár odkazů

Pochopitel­ně se do sestavy aktérů promítá současný diktát politické korektnost­i, takže se vztahové kotrmelce odvíjejí nejen napříč několika etniky, ale přibude například i muslimský prvek.

Na rozdíl od původního filmu se také opatrněji flámuje, zato se provozují společensk­é hry, hromadí se více konverzačn­ích vycpávek a časový posun proti originálu si vybral daň ve značné dávce esemesek a vůbec dálkové komunikace.

Tím se styl vyprávění ještě ochuzuje o zdroj situační komiky – ale proč by ji vlastně pěstovalo, jestliže jasně dává najevo, že teď tu Čtyři svatby a jeden pohřeb nejsou pro zábavu. Svým způsobem to až fascinuje, seriál totiž z britských vzorů včetně Lásky nebeské opisuje leckdy celé postupy, přesto se smích nedostaví. Slant Magazine ve své recenzi označuje seriál za varovný příklad toho, jak se „nafouknutí­m“rozsahu příběhu nezlepší jeho obsah.

Divák zhýčkaný ikonickým originálem tedy musí vzít zavděk sceneriemi města včetně čtvrti Notting Hill, spojené s jiným britským hitem, či nostalgick­ou připomínko­u filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb, již zosobní jeho hvězda Andie MacDowello­vá, byť tady už v úloze matky jedné z hrdinek. Ale pár odkazů rozhodně nestačí k ospravedln­ění faktu, že si řadová limonáda přisvojila proslulou obchodní značku.

Čtyři svatby a jeden pohřeb

45 %

 ?? Foto: HBO ?? Řadová limonáda Původní komedii se seriál nevyrovná.
Foto: HBO Řadová limonáda Původní komedii se seriál nevyrovná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia