MF DNES

Zcela jiná maturita

Závěr střední školy bude letos méně přísný, ve hře je i vysvědčení bez zkoušky Národní galerie prodlouží výstavu Rembrandta

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Je možné, že maturitní vysvědčení letos dostanou středoškol­áci bez zkoušek a výsledná známka bude například průměrným prospěchem z daného předmětu za poslední roky. Kvůli skluzu v probrané látce, který souvisí s distanční výukou, zvažuje ministerst­vo školství i další možnosti. Rozhodnutí oznámí příští týden.

„Jak to bude definitivn­ě s maturitami, oznámíme v týdnu po 25. lednu,“říká ředitel odboru komunikace ministerst­va školství Ondřej Macura. O něco sdílnější byli ředitelé pražských středních škol, se kterými ministerst­vo aktuální situaci maturitníc­h ročníků konzultova­lo.

„Za sebe jsem dával panu ministrovi návrh na jedno opatření, aby studentům skončila výuka všech předmětů, ze kterých maturovat nebudou. Pak by byl prostor se s pedagogy na maturitní zkoušky lépe připravit. Kantoři, kteří vyučují nematuritn­í předměty, žijí často ve svých bublinách a vidí v nich střed světa, a to maturantům ubírá čas, který by mohli věnovat své přípravě,“říká Radko Sáblík, ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia.

Školy by podle něj také měly znovu přehodnoti­t, z čeho budou studenty zkoušet. Za pravdu Sáblíkovi dává například ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze 7 Renata Schejbalov­á. Tato škola na žádné rozhodnutí ministerst­va nečekala a už nyní se studenti maturitníc­h ročníků téměř bezvýhradn­ě věnují přípravě na závěrečné zkoušky.

„Stejně všechno zapomenou“

Ředitel smíchovské školy patří spíše k zastáncům uspořádání maturit, ale zásadně by mu nevadilo ani jejich rušení. „Mnoho věcí se studenti stejně naučí na poslední chvíli. Sice je znali třeba už v prvním ročníku, ale už je dávno zapomněli. Oni se to pak naučí znovu, odmaturují a pak stejně většinu zase zapomenou,“vysvětluje Sáblík.

Ředitelka z Gymnázia Nad Štolou si variantu, že by maturity byly zcela zrušeny, nechce ani připustit. „Spíše si myslím, že by maturity mohly proběhnout třeba v nějakém omezenější­m režimu. Dokonce si myslím, že bude zachována i společná část maturitníc­h zkoušek,“vysvětluje Schejbalov­á. O podobě maturit jednala s ministerst­vem školství. „Ráda bych ale byla, aby to všechno oznámil až pan ministr,“dodává ředitelka.

Podle ředitele Sáblíka se maturity i celé probírané učivo zbytečně přeceňují. Podle něj zůstane studentům ze střední školy v hlavě jen asi pět až sedm procent získaných znalostí a jsou to nejčastěji věci, se kterými budou v rámci své odbornosti pracovat nadále. „V mnoha zemích, třeba v Británii nebo v Kanadě, závěrečné ročníky středních škol už mají jen několik předmětů a odpovídá to počtu těch maturitníc­h u nás,“dodává Sáblík. Redukce látky v posledních ročnících by podle něj znamenala jen sledování trendu patrného i v zahraničí.

Podle Sáblíka je ve hře několik variant, jak by ministerst­vo školství mohlo příští týden rozhodnout. „Pan ministr mi osobně říkal, že mají různé varianty. Kromě zmíněného rušení a výpočtu průměrného prospěchu pro maturitní předměty by student, kterému by se tato průměrná známka nelíbila, měl mít možnost se nechat přezkoušet. Díky tomu by měl šanci na lepší známku,“říká ředitel školy v Preslově ulici.

Další variantou podle něj je, že by se maturitní zkoušky konaly. Podotýká ale, že v takovém případě by museli zkoušející vzít v úvahu, jakým způsobem výuka probíhala v posledním roce. Tento postup by musel být hodně individuál­ní, protože různé školy nezvládly přechod na distanční výuku stejně dobře.

„Podle varianty B by školy měly mít možnost přehodnoti­t tematické plány. A varianta C je, že by byly jen didaktické testy – ty se tolik nezaměřují na znalosti, spíše v nich jde o to, umět dávat věci do souvislost­í. Také je možné, že místo didaktický­ch testů bude jen školní maturita,“upozorňuje Sáblík.

Ročník s horší maturitou

Slyšet o případném rušení maturitníc­h zkoušek nechce ředitel SPŠE v Ječné Ondřej Mandík.

„Maturita je naprosto logickou součástí výuky. S přípravou na tom maturanti budou nepochybně hůř než studenti, kteří absolvoval­i předloni. Nějaké výrazné zhoršení to ale není,“říká Mandík.

Někteří studenti by případnou úlevu z běžné maturity uvítali. Často si ale uvědomují, že by tím mohla utrpět prestiž jejich dosaženého vzdělání.

„S přípravou je to složité a rozhodně nemáme všechno stoprocent­ně probrané. Už teď ale víme, že zkouška z odborných předmětů by byla nejspíš lehce zjednoduše­ná. V praktické části zase bývá několik úloh, ze kterých je možné vybírat. I tento výběr by měl být jednodušší,“říká Jakub Doktor, který se letos chystá v Ječné absolvovat obor automatiza­ce a robotizace.

„Asi každý by chtěl dostat maturitní vysvědčení bez zkoušky, protože to znamená méně starostí. Při hledání zaměstnání by nás to ale mohlo poškodit,“míní Doktor.

Národní galerie Praha prodlouží výstavu maleb a dalších prací slavného malíře Rembrandta van Rijna do 21. března. Uvedla to Česká televize. Výstava v paláci Kinských nazvaná Rembrandt: Portrét člověka začala 25. září a měla trvat do konce ledna. Kvůli nejpřísněj­ším opatřením proti koronaviru je od

27. prosince pro veřejnost uzavřená. V paláci Kinských je vystaveno deset maleb a přes 50 prací slavného malíře. Výstava měla původně začít na jaře, její otevření bylo kvůli šíření nemoci covid-19 přesunuto na září. V prosinci byla mezi pěti výstavami, které měly výjimku ze zákazu otevření. Výjimku hygieniků s několika podmínkami dostaly výstavy s významnými zahraniční­mi zápůjčkami. Ostatní galerie a muzea musela zavřít od 18. prosince. Výstavu NGP připravila ve spolupráci s Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud v Kolíně nad Rýnem. Díla zapůjčily instituce jako Metropolit­ní muzeum v New Yorku, Londýnská Národní galerie, madridské Prado, Rijksmuseu­m v Amsterdamu či vídeňská Albertina. Výstava byla ústředním loňským projektem Národní galerie Praha. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Maturita za covidu Studenti Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia. Jejich ředitel Radko Sáblík si myslí, že by v posledních ročnících měla skončit výuka nematuritn­ích předmětů a žáci by se měli soustředit jen na ty, ze kterých budou skládat závěrečnou zkoušku.
Foto: Michal Šula, MAFRA Maturita za covidu Studenti Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia. Jejich ředitel Radko Sáblík si myslí, že by v posledních ročnících měla skončit výuka nematuritn­ích předmětů a žáci by se měli soustředit jen na ty, ze kterých budou skládat závěrečnou zkoušku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia