MF DNES

S nákupy online a jídla s sebou narůstá odpad

- — Adam Hejduk

Stohy papírových krabic a metry bublinkové fólie, to je jeden ze současných problémů Prahy. Epidemie koronaviru zasáhla takřka do všech oblastí života. Lidé se museli přizpůsobi­t i jinému způsobu nakupování. Kvůli četným omezením i obavám navštívit kamenné prodejny jsou nuceni nakupovat online takřka veškeré druhy zboží a jídlo z restaurací si brát zabalené s sebou.

V důsledku toho markantně narostl objem odpadu v podobě rozličných obalových materiálů, které končí v popelnicíc­h pro tříděný odpad. Například za prosinec loňského roku oproti předcházej­ícímu měsíci přibylo i kvůli vánočním svátkům 200 tun tříděného odpadu. V reakci na to musel magistrát v prosinci dotovat svoz odpadu na výsledných 3,5 milionu korun, což je vysoko nad běžnou objednávko­u u svozových společnost­í.

Přehlcení kontejnerů má také za následek hromadění odpadu kolem nich a za jeho následný úklid putuje z rozpočtu Prahy ročně

PRAHA

60 milionů korun. Magistrát plánuje nastalou situaci řešit zintenzivn­ěním frekvencí svozu a navýšením množství stanovišť popelnic na tříděný odpad. V Praze je nyní 5 600 stanovišť tříděného odpadu, 513 z nich nově vzniklo v loňském roce.

Jen za minulý rok magistrát řešil 1 060 žádostí o zvýšení intenzity svozu odpadu, což jasně vypovídá o změnách, které rok 2020 přinesl. Součinnost přislíbil magistrátu také ředitel městské policie při řešení problémů při svozu způsobenýc­h špatně zaparkovan­ými auty.

Zvýšení objemu odpadu, který je potřeba odvézt a zlikvidova­t, znamená také větší výdaje v rámci odpadového hospodářst­ví. Dle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN / Spojené síly pro Prahu) je v rámci rozpočtu na tento rok na svoz a likvidaci odpadu vyčleněno 1,6 miliardy korun. „Koronaviro­vá krize a s ní souvisejíc­í výpadky příjmů v hlavním městě nesmí znamenat, že se z ulic a veřejných prostranst­ví stane smetiště,“dodává Hlubuček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia